Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

[ΛΕ012] (Εκδήλωση 211)

Αναγγελία : Δωδέκατο Λογοτεχνικό Εργαστήριο της ΑΛΕΦ.
Η ώρα προσέλευσης ορίστηκε για το Σάββατο 15 Νοεμβρίου να είναι 10:00πμ.
Διεύθυνση : Γ. Μπλέσσα 32, Παπάγου.
Ήδη αποστέλλονται με e-mail προς όλους τους συμμετέχοντες οι νοστιμότερες λεπτομέρειες.

17-11-2008 Ενημέρωση :
Το εργαστήριο έγινε με μεγάλη επιτυχία. (Κοινότοπο ακούγεται, αλλά είναι ακριβές).
Το δωδέκατο ΛΕ άφησε εξαιρετική επίγευση!
Οι παλιοί δεσμοί ανανεώθηκαν και νέα πρόσωπα συμμετείχαν σαν γνώριμοι από καιρό.

30-11-2008 Αναφορά του 12ου Εργαστηρίου : (Από την Βάσω Χρήστου)

Το 12ο εργαστήριο, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Νοεμβρίου στην Έδρα της Λέσχης, στο ζεστά φιλόξενο περιβάλλον του Γιώργου και της Αντωνίας Κατσαβού και ήταν το πολυπληθέστερο από πλευράς συμμετοχών. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που οι διοργανωτές, αντιμετωπίζοντας το ευχάριστο μεν πρόβλημα της υπερπροσφοράς, ήρθαν στη δυσάρεστη θέση να αποκλείσουν τα δυο τελευταία διηγήματα, λόγω στενότητας χρόνου.

Τελικά τέθηκαν προς ανάγνωση και συζήτηση δέκα τέσσερα διηγήματα.
Από τον Ιούνιο είχε προταθεί να υπάρξουν, για όσους ήθελαν, κάποιες θεματικές ενότητες. Η μια ήταν με ερωτικό-σεξουαλικό θέμα και η άλλη με ταξίδι στο χρόνο. Φυσικά, όπως πάντα, υπήρχε και η δυνατότητα επιλογής ελεύθερου θέματος.

Χαρακτηριστικό του εργαστηρίου ήταν ότι όλα τα διηγήματα –ακόμη κι αυτά που φαινομενικά ήταν μικρά και εύκολα– συζητήθηκαν πάρα πολύ. Όλοι οι μετέχοντες ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι.
Οι συνεδρίες ξεκίνησαν, και το Σάββατο και την Κυριακή, λίγο μετά τις δέκα και έληξαν γύρω στις οχτώ, με το διάλειμμα για το πολύ και καλό φαγητό και ποτό. Δε θα μιλήσουμε γι αυτό, είναι πλέον το σήμα κατατεθέν των εργαστηρίων και αυξάνεται σταθερά σε ποσότητα και ποιότητα σε κάθε εργαστήριο!

Λίγα λόγια για τα διηγήματα (με την αλφαβητική σειρά των συμμετεχόντων)

Θεοδώρου Τέτη: Μια ευχή για την Μπαντούφα
Γενική Θεματική, Επιστημονική Φαντασία
Μια σύντομη και τρυφερή ιστορία, με πρωταγωνίστρια –έστω και εκτός σκηνής– μια γατούλα, τη Μπαντούφα. Σ’ ένα πρώτο επίπεδο έχουμε την κλωνοποίηση ενός αγαπημένου κατοικίδιου. Στο βάθος, ο προβληματισμός της συγγραφέως έχει σχέση με τα ριάλιτι του μέλλοντος.

Καρακούδα Χέντβιγκ: Ένας καλός Γάμος
Ερωτική Θεματική, Επιστημονική Φαντασία
Ένας σκληρός, κατεστραμμένος κόσμος, ένας έρωτας που φαίνεται καταδικασμένος, οι προβληματισμοί των ηρώων και μια ελπίδα που πεθαίνει εν τη γενέσει. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, ο,τιδήποτε άλλο θα φαινόταν ψεύτικο. Και πάντα οι ελπίδες των γονιών για έναν καλό γάμο…
Όμορφες και δυνατές περιγραφές και ισχυρό συναίσθημα.

Κατσαβός Γιώργος: Έρωτας στο Πεδίο
Ερωτική Θεματική, Επιστημονική Φαντασία
Το δυσκολότερο ίσως πόνημα του εργαστηρίου. Το συγκεκριμένο διήγημα βασίστηκε πάνω στη [Διαδοχή] του Αλέκου Παπαδόπουλου από το 11ο εργαστήριο και αποτελεί μια μορφή ανατροπής της κατάστασης που αφήσαμε εκεί.
Μια τρυφερή ιστορία, σε παλιομοδίτικο στυλ, με έρωτα, καταδίωξη, θυσία και μια νότα αισιοδοξίας για το τέλος (στο μέτρο του δυνατού).

Κίντζιος Σπύρος: Zodiak
Γενική Θεματική, Επιστημονική Φαντασία
Ένα σύντομο και ευχάριστο ανάγνωσμα. Οι διάλογοι ενός ζευγαριού σχετικά με την επιθυμία τους ν’ αποκτήσουν παιδί σε κάποιο συγκεκριμένο ζώδιο, προκαλούν χαμόγελα και απορίες. Ωστόσο, η ανατροπή στο τέλος, έρχεται να μας διαφωτίσει για τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις παράξενες προτιμήσεις.

Κλείτσας Γιώργος: Ένα σκληρό καρύδι
Γενική Θεματική, Επιστημονική Φαντασία
Μεταξύ σοβαρού και αστείου, με ένα κλίμα που θα μπορούσε να εντάσσεται και κάπου στους Ωτοστοπίτες του Γαλαξία, ήταν το διήγημα που μας έθεσε μέσα σε λίγες σελίδες έναν πολύ ενδιαφέροντα και συγκροτημένο φιλοσοφικό προβληματισμό για τα είδη των ανθρώπων στον κόσμο μας.

Κούστας Παναγιώτης: Σιωπηλός Χρηματοδότης
Γενική Θεματική, Επιστημονική Φαντασία
Τι ήθελε τελικά να πει ο συγγραφέας; Στο τέλος έγινε ψηφοφορία για το πώς εξέλαβαν οι συμμετέχοντες τις πληροφορίες που δίνονταν στα διάφορα σημεία. Αγαπημένη θεματική του Παναγιώτη τον τελευταίο καιρό οι ταινίες snuff, στα πλαίσια του θέματος και το συγκεκριμένο διήγημα. Δυνατές περιγραφές. Όλη η γραφή έχει τη μορφή προβολής κινηματογραφικής ταινίας.

Μανωλάς Εμμανουήλ: Αγάπη στο τέλος της Αναζήτησης
Ερωτική Θεματική, Επιστημονική Φαντασία
Σύντομο και με ευχάριστη ατμόσφαιρα κείμενο. Μια Τεχνητή Νοημοσύνη, αυτή της Μηχανής Αναζήτησης, ερωτεύεται το χρήστη της και εξομολογείται τον έρωτά της. Η διήγησή του, φαινομενικά απλή, κρύβει πολλά στοιχεία, από αυτοβιογραφικά μέχρι πολιτικές χρήσης πληροφοριών από τις μηχανές αναζήτησης. Μπορεί κανείς να το δει σε όσο βάθος επιθυμεί.

Μανωλιός Μιχάλης: Μάμα μία!
Ερωτική Θεματική, Επιστημονική Φαντασία
Το πιο προχωρημένο διήγημα του εργαστηρίου. Μεταλλαγμένη πορνεία, θανατική ποινή κι ένα καλοστημένο κόλπο που αποκαλύπτεται στο τέλος, όλα σ’ ένα μάλλον εφιαλτικό ελληνικό μέλλον. Ο συγγραφέας είχε προειδοποιήσει τους συμμετέχοντες για το αντικείμενο, τη σκληρότητα στις λέξεις και στις περιγραφές, και είχε δηλώσει ρητά ότι δεν τον πειράζει αν δεν επιθυμούν να το διαβάσουν. Ίσως γι αυτό, οι περισσότεροι ομολόγησαν ότι το διάβασαν πρώτο.

Πέτρου Μαρία: Σου πάει το κόκκινο
Ερωτική Θεματική, Τρόμος
Παραλλαγή πάνω στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, με αλλαγή ρόλων. Μέσα σε λογοτεχνική και παραμυθένια περιγραφή, μια ιστορία που δεν ήταν καθόλου παραμύθι. Τοποθετημένο στην εποχή μας, στο σύγχρονο περιβάλλον, αλλά και στα ειδυλλιακά τοπία μιας άγνωστης Ελλάδας, αποκαλύπτει σιγά-σιγά τους ρόλους των προσώπων και φτάνει σε μια κατάληξη-κάθαρση.

Πρωτονοταρίου Μαρία: Homo Subterraniens
Γενική Θεματική, Επιστημονική Φαντασία
Τοποθετημένο σ’ ένα απροσδιόριστα μακρινό μέλλον, το διήγημα αναφέρεται κυρίως στο μύθο του εκλεκτού, του μεσσία. Δυο φυλές που πολεμούν σ’ έναν κατεστραμμένο κόσμο. Ο πόνος και ο φόβος της μοναδικότητας, η αποστολή στην οποία εξωθούν τον άτυχο ήρωα οι σοφοί μελετητές του ιερού βιβλίου κι ένας ολόκληρος κόσμος μέσα σε λίγες σελίδες.

Χαρίτος Κώστας: Κόκκινο και Χρυσαφί
Γενική Θεματική, Επιστημονική Φαντασία
Μια ιστορία του κοντινού μέλλοντος, δοσμένη από δυο πόλους, έναν εν δυνάμει επαναστάτη καλλιτέχνη κι έναν ανυποψίαστο αλλά δυναμικό προγραμματιστή. Η αγωνία του ήρωα για την αποδοχή του έργου του από μια προγραμματισμένη μηχανή αποδοχής ή απόρριψης προτύπων, καταλήγει σ’ ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο, σε μια καθολική αλλαγή των πάντων.

Χρήστου Βάσω: Γλυκόπιοτο φως
Ερωτική Θεματική, Φάντασυ
Ο έρωτας του Άλλου. Μια ερωτική και σεξουαλική σκηνή που διαδραματίζεται κάτω από το φως του ήλιου, ανάμεσα σε μια γυναίκα κι ένα πλάσμα της φωτιάς. Παρότι στο μυαλό όλων η ιστορία ήταν καθαρά φάντασυ, ακούστηκε ότι θα μπορούσε να είναι και μια ακόμα παραλλαγή ε.φ. Δεν υπήρχε ξόρκι.

Χρυσός Νεκτάριος: … όσο μπορείς καλύτερα.
Θεματική με ταξίδι στο χρόνο με εμπλοκή Ερωτικής Θεματικής παράλληλα
Ένας ήρωας ανάμεσα σε δυο ερωτικές ιστορίες, που εμπλέκονται παράξενα, πριν και μετά από γεγονότα που έχουν προκαλέσει τη χρονική κατάρρευση του σύμπαντος. Εκπληκτικά περιγραφικές οι σκηνές του χρονοπολέμου, όλοι οι συμμετέχοντες ομολόγησαν ότι ενθουσιάστηκαν από την ορολογία του συγγραφέα και στις μάχες και στα περιστατικά που τις πλαισίωναν.
Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Νεκτάριος έκανε το ταξίδι από την Κρήτη για να συμμετάσχει στο εργαστήριο και αυτό ήταν μεγάλη μας χαρά.

Κάπου μεταξύ Δράμας και Αθήνας, χάσαμε την τελευταία στιγμή τον τελευταίο συμμετέχοντα, τον Γιώργο Παυλίδη, με το (ασφυκτικό) διήγημα [39 ανάσες].

Γερά και δυνατά, προετοιμαζόμαστε για το 13ο εργαστήριο. Ήδη, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήρχαν δυο τουλάχιστον διηγήματα που δεν πρόλαβαν να μπουν στο 12ο εργαστήριο, το υλικό έχει αρχίσει να μαζεύεται.

1 σχόλιο:

Vasso είπε...

Χρωστάω τουλάχιστον δυο-τρεις εκτενείς αναφορές από τα προηγούμενα εργαστήρια. To 12o πάντως ήταν το εργαστήριο που έσπασε διάφορα ρεκόρ και χρήζει εκτενούς αναφοράς, κάτι που δεσμεύομαι να κάνω πριν το τέλος του μήνα...