Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Ο Μάικλ Κράιτον πέθανε

Ο συγγραφέας Μάικλ Κράιτον (Michael Crichton) πέθανε στα 66 του.
(Από άρθρο των Hillel Italie και Colleen Long, στο Yahoo News)

( φωτογραφία του από το 2004 )

Ο συγγραφέας Michael Crichton, που τα βιβλία του είχαν εκατομμύρια πωλήσεων και γυρίζονταν με βάση αυτά πάμπολλες ταινίες με τεράστια επιτυχία, πέθανε σε ηλικία 66 ετών, την Τρίτη 04/11/2008 στο Λος Άντζελες, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Η οικογένειά του ανακοίνωσε : «Με τα βιβλία του ο Μάικλ Κράιτον ενέπνευσε σπουδαστές κάθε ηλικίας, δημιούργησε προκλήσεις σε επιστήμονες πολλών πεδίων, και φώτισε τα μυστήρια του κόσμου ώστε να γίνουν κατανοητά σε όλους. Ενώ οι άνθρωποι τον γνώριζαν ως έναν σπουδαίο μυθιστοριογράφο που άλλαξε τις ιδεοληψίες για τον κόσμο, ενώ παράλληλα τους διασκέδαζε, η σύζυγός του Sherri, η κόρη του Taylor, η οικογένειά του και οι φίλοι του γνώρισαν τον Μάικλ Κράιτον ως αφοσιωμένο σύζυγο, στοργικό πατέρα και γαλαντόμο φίλο που ενέπνεε τον καθένα μας να προσπαθεί να βλέπει το θαύμα του κόσμου μας με νέα μάτια».

Στο "The Andromeda Strain" καλλιεργείται αλλά ξεφεύγει ένα θανάσιμο μικροβιακό στέλεχος.
Στο "Jurassic Park" (σκηνοθέτης ο Στίβεν Σπίλμπεργκ) κλωνοποιούνται αλλά ξεφεύγουν δεινόσαυροι. (Σε ένα είδος έδωσαν το όνομά του : Αγκυλόσαυρος του Κράιτον).

Άλλα έργα του σε μορφή βιβλίου ή σεναρίου :
“The Terminal Man” (θεραπεία σχιζοφρένειας με ηλεκτρονικό ένθεμα, με παρενέργειες),
"Rising Sun" (η Ιαπωνία στην Κίνα, ρατσισμός),
"Disclosure" (Σεξουαλικές διακρίσεις),
"The Great Train Robbery" (Η Μεγάλη Ληστεία του Τραίνου, το οποίο και σκηνοθέτησε),
"Twister" (ανεμοστρόβιλοι), .
"State of Fear" (σκεπτικισμός για υπερθέρμανση του πλανήτη),
“Sphere” (Σφαίρα, υποβρύχια περιπέτεια με εξωγήινη τεχνολογία),
"Timeline" (ταξίδι στον χρόνο με κβαντική φυσική).

Το 1994, δημιούργησε την βραβευμένη τηλεοπτική νοσοκομειακή σειρά "ER" (Emergency Room, Στην Εντατική), όπου οι γιατροί ήσαν τα κεντρικά πρόσωπα και όχι οι ασθενείς. Όπως λένε οι συνεργάτες του, συζητούσε με απίστευτη επάρκεια τα θέματα έρευνας όλων των επιστημονικών τομέων, για παράδειγμα ιατρική και επιστημονική ηθική, ανθρωπολογία, αρχαιολογία, οικονομικά, αστρονομία, αστρολογία, κβαντική φυσική, μοριακή βιολογία, κλπ..

Ο Κράιτον είχε τρία αδέλφια, γεννήθηκε στο Σικάγο και μεγάλωσε στο Ρόσλιν του Λονγκ Άιλαντ. Ο πατέρας του ήταν δημοσιογράφος και ο ψηλός και άχαρος Μάικλ ασχολήθηκε από πολύ μικρός με το γράψιμο δημοσιογραφικών ή θεατρικών κειμένων. Δεν πίστευε ότι γράφει καλά, ούτε τα κατάφερνε με το μπάσκετ-μπολ, οπότε αποφάσισε να γίνει γιατρός. Σπούδασε ανθρωπολογία στο Harvard College, και μετά αποφοίτησε από την Harvard Medical School. Όσο ήταν στην Ιατρική δημοσίευε βιβλία με ψευδώνυμο. Ο πανύψηλος συγγραφέας είχε το ψευδώνυμο Jeffrey Hudson, το όνομα ενός νάνου του 17ου αιώνα στην αυλή του Βασιλιά Charles II της Αγγλίας. Τα βιβλία τελικά είχαν κάποια επιτυχία (το "The Andromeda Strain" του απέφερε 250.000 δολάρια) και αποφάσισε να γίνει συγγραφέας. Ξυπνούσε καθημερινά πριν ξημερώσει και έγραφε από τις έξι το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, με ένα διάλειμμα για φαγητό.

Ο Κράιτον είχε κάνει πέντε γάμους και είχε μόνο ένα παιδί.

1 σχόλιο:

victor είπε...

Πάει και ο Κράϊτον! Πολύ δίσεκτο το 2008. Ήταν από τους αγαπημένους μου, παρά τις δύο τελευταίες ψιλοπατάτες (State of Fear, Next). Με το Jurassic Park και το ER έγραψε ιστορία. Αθάνατος!