Η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συνεστίαση της ΑΛΕΦ έγινε με πολύ μεγάλο πλήθος συμμετεχόντων. Υπήρχε κέφι και όλοι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι.
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου
ταβέρνα ΓΙΑΝΤΕΣ στα Εξάρχεια, Βαλτετσίου 44
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2005
Χριστουγεννιάτικη Συνεστίαση (Εκδήλωση 154)
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2005
[Westworld] (Εκδήλωση 153)
Προβολή της ταινίας
[Westworld (Ελλην. τίτλος: Ο Επαναστάτης της νύχτας)]
Ακολουθεί ανάλυση του Γιώργου Κατσαβού:
WESTWORLD (1973) ( Ελ. τ. «Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ»)
Σενάριο και Σκηνοθεσία : ο πολύς ...Michael Crichton στα νιάτα του !
Παίζουν : Richard Benjamin, Yul Brynner, James Brolin κ.α.
Ένας τίτλος που δεν φανερώνει τίποτα, γι’ αυτό κι ο αντίστοιχος Ελληνικός είναι άσχετος. Σίγουρα δεν φαίνεται ένα hi-tech γουέστερν(;) της νέας εποχής. Είναι η αυγή των υπολογιστών. Το Big Bang της ηλεκτρονικής. Είναι ένα σενάριο που μας βάζει στον κόσμο της τεχνολογίας ενώ δύο χρόνια πριν (1971) ο Crichton μας είχε ξεναγήσει στον μικρόκοσμο των εργαστηρίων με το βιβλίο του “Andromeda Strain” που είχε γίνει και επιτυχημένη ταινία (1971). Το «χρυσό» ... πανύψηλο αγόρι (2,08 μ.) αν και γιατρός το επάγγελμα, όπως κι ο Robin Cook (άλλος θριλλερόγιατρος !), μπήκε σφήνα ανάμεσα στον Stephen King και τον Dean Coonz δίνοντας ένα νέο πνεύμα σ’ αυτό που καθιερώθηκε σαν hitech - θρίλερ.
Στο Westworld τον έχουμε για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη μ’ ένα σενάριο δικό του που έφερε κάτι ασυνήθιστο στην ιδέα των μηχανικών ανθρωποειδών. Είναι μια αντιμετώπιση που παρουσιάζεται πάλι σε μεταγενέστερα έργα του Crichton. Η διασκέδαση και το κέρδος. Η ιδέα του πάρκου διασκέδασης, μπορεί νάχει τις ρίζες της στην Ευρώπη αλλά ανδρώθηκε στις ΗΠΑ (Disneyland).
Ο Crichton χρησιμοποιεί εδώ την ιδέα για πρώτη φορά για να επανέλθει μετά από χρόνια με το Jurassic Park (1993). Στο Westworld τα γνωστά μας ρομπότ δεν είναι βοηθοί μας για δουλειές. Η αρχική έννοια που, πρακτικά, γέννησε τον μηχανικό υπηρέτη στην λογοτεχνία της Ε.Φ. δεν υπάρχει εδώ. Στην ταινία τα ρομπότ χρησιμοποιούνται για την διασκέδαση των θαμώνων. Διασκέδαση - ικανοποίηση κάθε «ποταπού» ενστίκτου που ο καθωσπρεπισμός της σημερινής ζωής εμποδίζει την αποκάλυψή του ! Κι’ όλα αυτά μόλις με 1.000 $ την μέρα. Γι’ αυτό τα ρομπότ μοιάζουν πολύ με ανθρώπους και ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι 3 πρωταρχικοί Νόμοι της Ρομποτικής να μη τονίζονται στο φιλμ. Εν τούτοις το «Φρανκενσταϊνικό Σύνδρομο» υπάρχει πάντα και μαζί με την κατάρρευση της τεχνολογίας δημιουργεί ένα τετριμμένο δίδυμο που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί κατά κόρον και δεν πρόσθεσε τίποτα νέο στο σενάριο. Ο Crichton, θέλοντας να δώσει μια ντοκυμαντερίστικη αμεσότητα, ανοίγει την ταινία μ’ ένα διαφημιστικό spot για το θέρετρο Delos (τι όνομα!) από κάποιους, που επέστρεψαν ενθουσιασμένοι απ’ την τεχνολογική Ουτοπία.
Ο θεατής ακολουθεί την πορεία δύο φίλων και την ξενάγησή τους στον κόσμο του West. Η διαφορετική συμπεριφορά τους σκιαγραφεί τους χαρακτήρες τους. Ο Peter (R. Benjamin) είναι δικηγόρος, ένα αστικοποιημένο άτομο, μακριά από την βία της «ανδρικής» φύσης. Ο John (J. Brolin) είναι άνετος με τα όπλα και τα σκληρά ποτά, πιο «τσαμπουκάς» και φαίνεται να μυεί τον φίλο του στην «αντρίκια» ζωή. Αυτή φαίνεται να είναι το είδωλο των μέσων Αμερικάνων που δεν μπορούν να χαρούν στην σύγχρονη ζωή τους. Η διαφήμιση στην αρχή της ταινίας υπονοεί ακριβώς αυτό :απελευθέρωση, σεξ και βία. Οι συνθήκες ζωής στο Westworld είναι αυθεντικές (μη άνετες), πράγμα που σχολιάζεται απ’ τον Peter για ν’ ακολουθήσουν ειρωνικά σχόλια απ’ τον φίλο του. Ακόμα κι η σκηνή του ποτού στο saloon δείχνει τον μικροαστό, πόσο δύσκολα αλλάζει τις συνήθειές του. Η μύηση του Peter είναι ένα οδοιπορικό στο κλασσικό West, μια κλιμάκωση στην βία. Απ’ την επίσκεψη στο saloon που καταλήγει σε μονομαχία (και φόνο) μέχρι τον καυγά των μισομεθυσμένων θαμώνων οι ήρωές μας ρίχνονται χωρίς δισταγμό στην «αυθεντικότητα». Βέβαια εδώ φαίνεται μια ασυνέπεια του σεναρίου. Η απελευθέρωση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς δείχνει την πραγματική έλξη της Delos που είναι όχι βία χωρίς κίνδυνο αλλά βία χωρίς συνέπειες (νομικές) και μπόλικο sex!
Ο ρεαλισμός όμως έχει το τίμημά του. Φυλακή έστω και replica που οδηγεί σε νέα κλιμάκωση και νέες εμπειρίες, ίσως χωρίς έννοια. Κάπου εκεί αρχίζουν και τα προβλήματα του σύγχρονου (underground) κόσμου που εμφανίζεται κάθε βράδυ και μαζεύει ... τα πτώματα. Η αντίθεση των σκηνών αυτών μας φέρνει στην πραγματικότητα (της εποχής) και αποτελεί την γοητεία της ταινίας. Η επισκευή των ρομπότ συνοδεύεται από σχόλια που αποτελούν ίσως μια προφητεία του Crichton. Βάζει τον επόπτη να εξηγεί ότι η δυσλειτουργία του ελέγχου των ρομπότ μεταδίδεται σαν ασθένεια. Προάγγελος των ιών ; Προάγγελος του δικτύου ; To cast είναι μέτριο. Ο Crichton διάλεξε για κύριους ρόλους δύο μέτριους ηθοποιούς και τον Yul Brunner, που εμφανίζεται, δυστυχώς, λίγο. Παίζει το ρομπότ - πιστολά, ντυμένος με τα ρούχα που φορούσε στο Magnificent Seven (1960) κι η ερμηνεία του είναι δάσκαλος για τον Robert Patrick σαν Τ-1000 στο Terminator 2. Το αδυσώπητο κι η αμείλικτη παρουσία του δημιουργεί το παγερό κλίμα που περνάει απ’ την οθόνη και μας κάνει να συμπαθήσουμε το, κατά τα άλλα, άνευρο και ανούσιο θήραμά του. Ο χρόνος της εξέλιξης του φιλμ είναι λίγο ασαφής. Θεωρούμε ότι η υπόθεση εξελίσσεται στο κοντινό μέλλον εφ’ όσον πρόκειται για ρομπότ. Αυτό μάλλον συμπεραίνει ο θεατής κι απ’ το εξελιγμένο ιπτάμενο όχημα που μεταφέρει τους νέους επισκέπτες στην Delos. Παρ’ όλα αυτά όμως στην ταινία δεν φαίνεται κάποια τεχνολογική εξέλιξη στα computers, στα πλάνα των συστημάτων ελέγχου (υπόγεια).
Η ταινία κόστισε 1.250.000 $ . Στην εποχή της έγινε επιτυχία κι έφερε δεκαπλάσια κέρδη αν και η κριτική της ήταν λίγο αυστηρή. Αυτό έγινε γιατί αρκετά «περίπου» γέμιζαν την πλοκή, ιδιαίτερα όταν τα πράγματα άρχισαν να χαλάνε (Πόρτες που δεν ανοίγουν λόγω πτώσης ρεύματος - θάνατος από ασφυξία !). Ίσως ο συγγραφέας ήθελε να εστιάσουμε την προσοχή μας στη γενική αρχή «μην στηριζόμαστε τόσο πολύ στην τεχνολογία» μία φιλοσοφία που ακολουθεί σ’ όλα τα έργα του ο Crichton. Η ταινία πάντως έχει μια παγκόσμια πρωτιά. Εδώ δημιουργήθηκε η πρώτη ψηφιακή εικόνα 2 D D με χρήση computer. Τρία χρόνια αργότερα στην ταινία - συνέχεια Futureworld (1976) δημιουργήθηκε η πρώτη ψηφιακή εικόνα 3D με ανάλογη χρήση computer. Το κοινό πάντως διχάστηκε. Μπορεί αυτό να οφείλεται στην αρχή της ταινίας, που η υπόθεση φαίνεται να αρχίζει σαν σάτιρα των έργων εποχής αλλά όταν εμφανίζονται οι λόγοι που παρακινούν το κοινό να επισκεφτεί την Delos το μεσοαστικό κοινό της εποχής σοκαρίστηκε. Η ταινία πάντως βλέπεται ευχάριστα, αν και είναι λίγο ξεχασμένη σήμερα.
Το θέμα της προκάλεσε και μια φτωχή συνέχεια, το Futureworld (1976) κι ένα βραχύβιο τηλεοπτικό serial, Beyond Westworld (1980). Έργο με παρόμοιο θέμα είναι και το Welcome to Blood City (1977) όπου φαίνεται για πρώτη φορά η εικονική πραγματικότητα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
8 – 12 – 2005
Γιώργος Κατσαβός / Lester
Τόπος : αίθουσα Κασίων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 2ος όροφος)
Ημερομηνία : Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2005
Ζώρζος Νίκος (ΑΜ 075)
"Γεννήθηκα στην Αθήνα και τελείωσα την ευρείας χρήσεως 'επιστήμη' που ονομάζεται λογιστική.
Έζησα στην Ελβετία για ένα χρόνο από όπου επέστρεψα άρον-άρον γιατί στην Ελλάδα είχε καλοκαιριάσει, και προς το παρόν υπάρχω στον Πειραιά με την εξωφρενική φιλοδοξία, μεταξύ άλλων, να γίνω συγγραφέας.
Προς το παρόν το διασκεδάζω κατεβάζοντας ιδέες".
Είναι το μέλος 075 της ΑΛΕΦ.
Συνεργάτης στα Φανταστικά Χρονικά.
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2005
[ΦΧ008]
Εικόνα εξωφύλλου : Νίκου Δαχρή (σημειωτέον ότι όλα τα εξώφυλλά μας είναι από Έλληνες δημιουργούς για τα Φ.Χ.)
02 Περιεχόμενα.
04 "Κύριο άρθρο", του Χριστόδουλου Λιθαρή.
05 Ειδήσεις.
08 Μια δραστήρια λέσχη. Διαβάστε για τις εκδηλώσεις "Τα Νέα της ΑΛΕΦ", του Χ. Λιθαρή.
11 "Μεταμεσονύχτια προβολή της ΑΛΕΦ", του Χ. Λιθαρή.
13 "Το 6ο Λογοτεχνικό Εργαστήριο της ΑΛΕΦ", της Βάσως Χρήστου.
14 "Το Λυκόφως της Ωρόρα". Ο Κώστας Γερογιάννης γράφει για το τέλος της μακρόχρονης σειράς ανθολογιών.
15 "Σελεάστρις". Διήγημα του Σταμάτη Γιακουμή, όπου η επιστημονική κοσμοθεώρηση βρίσκει έναν αναπάντεχο αντίπαλο.
18 "Φως, Φωνή και Φόρμα #1, αναζητώντας την Λερναία Χίμαιρα". Κινηματογράφος του Φανταστικού στην Ελλάδα : μια πρώτη καταγραφή. Ο φιλόπονος Σπύρος Βρετός φέρνει στο φως φίνα και φοβερά φιλμ φανταστικού για τους φαν.
27 "Comics". Ταξιδεύοντας με τον Jean -MOEBIUS- Giraud. Ο Παναγιώτης Πετρούλιας και ο Δημήτρης Βανέλλης γράφουν για τον σπουδαίο δημιουργό των comics.
33 "Εντροπικός Θάνατος", του Μιχάλη Μανωλιού. Τα Φανταστικά Χρονικά παρουσιάζουν με χαρά το πρώτο διήγημα χωρίς λέξεις.
34 'Ο παλιός "Πόλεμος των Κόσμων", 1953'. Ο Γιώργος Κατσαβός μιλά για την κλασική ταινία.
Αφιέρωμα : Επιστήμη και Επιστημονική Φαντασία
Πώς συνδέονται. Τι λέει ένας επιστήμονας για το αγαπημένο μας είδος. Εξετάζουμε ενδεικτικά και εξονυχιστικά την επιστημονική (αν)αληθοφάνεια της Μέρας Ανεξαρτησίας. Προτείνουμε τίτλους, καταγράφουμε όνειρα.
39 ** "Εισαγωγή", του Χ. Λιθαρή.
40 ** "Επιστημονικά θέματα στη γραπτή Ε.Φ.", του Νίκου Πετρόπουλου.
42 ** "Ένας Επιστήμονας Μιλάει για την Επιστημονική Φαντασία", του Διονύση Σιμόπουλου.
45 ** "Επιστήμη για τον Αναγνώστη της Επιστημονικής Φαντασίας", του Βαγγέλη Κρητικού.
50 ** "Όνειρα του Χτες, Πραγματικότητα του Αύριο", του Βασίλη Καράβολα.
54 ** "Τεχνολογία : Απόλυτη Εξύψωση ή Τελική Πτώση;", του Νίκου Ζώρζου.
63 ** "Εισβολή Εξωγήινων : Από τη Μέρα Ανεξαρτησίας στον Νεύτωνα", του Νίκου Κλειτσίκα.
67 "Τζων Γουίλιαμς, ο Συνθέτης του Φανταστικού". Ο Κώστας Αντωνόπουλος γράφει για τον διάσημο συνθέτη.
70 "Φεστιβάλ Ε.Φ. στη Σύρο". Βιώνει ο Μιχάλης Μανωλιός και καταθέτει μια ματιά εκ των έσω ο Νίκος Αλμπανόπουλος.
74 "Περιοδικά Comics για Νέους Πιστούς". Ο Σπύρος Ευάγγελος Αρμένης μας προτείνει νέους και ωραίους τίτλους.
76 "Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου και Βραβεία Κοτρώνης", του Χ. Λιθαρή.
78 Ο Κλασικός τίτλος του τεύχους : "Peter F. Hamilton, Η Δυσλειτουργία της Πραγματικότητας".
Βιβλιοπαρουσιάσεις:
80 "Patricia A. McKillip, Ο Άρχοντας των Γρίφων".
80 "Patricia A. McKillip, Τα Λησμονημένα Πλάσματα του Ελντ".
81 "Richard Morgan, Θνητοί Θεοί".
82 "Γιώργος Ζαρκαδάκης, Το Πέρασμα".
83 "Suzanna Clarke, Οι Δύο Μάγοι και ο Βασιλιάς των Κορακιών".
84 "Τα Μπεστ-σέλερ του Φανταστικού", από το Σολάρις.
86 Συνεργάτες.
88 Επιστολές αναγνωστών.
Για πληροφορίες: Χριστόδουλος Λιθαρής
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2005
Διήγημα, Χαρίτος (Εκδήλωση 152)
Η ΑΛΕΦ διοργάνωσε μια εκδήλωση για την ανάγνωση του διηγήματος του Κώστα Χαρίτου
[Ίδιος ο πατέρας του].
Ήταν ένα διήγημα τοποθετημένο στο εγγύς σχετικά μέλλον με το γνωστό πνευματώδες στυλ του συγγραφέα.
Το θέμα ήταν ενδιαφέρον και προκάλεσε αρκετές συζητήσεις.
Τόπος : Καφετέρια ΦΑΕΙΝΟΝ (Καλλιδρομίου και Μαυρομιχάλη στα Εξάρχεια)
Ημερομηνία : Κυριακή 27/11/2005
Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2005
[Logan's Run] (Εκδήλωση 151)
Προβολή της ταινίας του 1976
[Logan's Run (=Η φυγή του Λόγκαν)].
(Ακολουθεί ανάλυση υπό Γιώργου Κατσαβού...)
LOGAN’S RUN (Ελληνικός τίτλος : Η Μεγάλη Έξοδος)
Σκηνοθεσία: Michael Anderson
Σενάριο: W. F. Nolan (novel), G. C. Johnson (novel), David Z. Goodman
Παίζουν:Michael York,Richard Jordan, Jenny Agutter, Peter Ustinov
Δυστοπία: ένας ξενικός όρος που χαρακτηρίζει κάτι ανώμαλο στην εξέλιξη. Το θεωρούμε αντίθετο της Ουτοπίας (σ.σ. ανύπαρκτος, παραδεισένιος τόπος) κι αυτή η έννοια μας παραπέμπει στην Πολιτική Φαντασία. Μια ζοφερή εξέλιξη του πολιτισμού. Η συντριβή της έννοιας του ατόμου σε μια μελλοντική κοινωνία που κάτω απ’ τον μανδύα του ευδαιμονισμού και του κοινωνικού «καλού» θυσιάζονται οι αιώνιες αξίες της ζωής.
Ο θρίαμβος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται όχι μόνο για το ευ ζήν, αλλά και για τον περιορισμό της ζωής χάριν μιας ιδέας που μετά από χρόνια αποδεικνύεται τραγικά εσφαλμένη. Η λογοτεχνία Ε.Φ. έχει αφιερώσει ολοκληρο κεφάλαιο στην Πολιτική Φαντασία, όπου περιέχονται αριστουργήματα. Μερικά απ’ αυτά έχουν γίνει επιτυχημένες ταινίες περνώντας στους θεατές τους πεσιμιστικά ή αισιόδοξα μηνύματα. Οι Nolan και Johnson έγραψαν την ομώνυμη νουβέλα στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και ανάφεραν ότι σύντομα θα γίνει ταινία. Η MGM θεωρούσε ότι είχε έρθει ο καιρός να γίνει ένα φιλμ πλούσιο, με special effects, θεαματικό, γιατί η δεκαετία των ’70 είχε ανοίξει με ταινίες πεσιμιστικές, όχι ιδιαίτερα θεαματικές, με θέματα προβληματισμένα (A boy and his dog-1975, The Stepford Wives-1974, Zardoz-1973 κ.ά.) Σ’ αυτό το πλαίσιο του προβληματικού μέλλοντος της μετακαταστροφικής κοινωνίας ο σεναριογράφος David Z. Goodman επεξεργάσθηκε το θέμα της ταινίας μαζί με τους συγγραφείς, δίνοντας ένα θέαμα που τότε δεν μας είχε συνηθίσει το cinema. Ας μην ξεχνάμε ότι το Star Wars (1977) κι οι συνέχειές του δεν είχαν φανεί ακόμα. Το όλο σχέδιο ετοιμαζόταν να το αναλάβει ο George Pal (War of the Worlds, Time machine..) που είχε κάνει το 1975 το “Doc Savage - The Man of Bronze” με σκηνοθέτη τον Michael Anderson. Η ταινία αυτή όμως δεν είχε πάει καλά κι η MGM δεν ήθελε τον George Pal που το άστρο του είχε δύσει. Έτσι το σχέδιο συνέχισε με παραγωγό τον Saul David.
Βρισκόμαστε στον 23ο αιώνα, το έτος 2274 μ.Χ. Ο πολιτισμός μας δεν έχει εξελιχθεί ομαλά. Κάτι έχει συμβεί κι έχει κοπεί το μονοπάτι που θα μας οδηγούσε στο ... τελικό σύνορο. Ο άνθρωπος δεν έχει φθάσει στ’ άστρα. Στο παρελθόν έχουν συμβεί διάφορες καταστροφές. Κάποιος πόλεμος, κάποια παρατεταμένη μόλυνση και τα υπολείμματα της ανθρωπότητας (;) ζουν σε μια πόλη προστατευμένη από έναν θόλο (θέμα αρκετά συνηθισμένο στην Ε.Φ.). Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και προσφέρει στους κατοίκους ανέσεις και ευδαιμονία (δεν φαίνεται να δουλεύει κανένας - οι μηχανές παρέχουν τα πάντα). Το κλειστό οικολογικό σύστημα απαιτεί διοίκηση από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (με γυναικεία φωνή – τι τσούλα !) που ελέγχει τα πάντα, από το κλίμα και τον φωτισμό (όλα τεχνητά) μέχρι τις ζωές των κατοίκων. Αυτό γίνεται μ’ έναν κρύσταλλο που εμφυτεύεται στην παλάμη κάθε ατόμου απ’ την στιγμή της γέννησής του και ανάλογα με τα χρώματα που αλλάζει δηλώνει και την ηλικία του. Όλα θα ήταν ιδανικά αν το κλειστό οικολογικό σύστημα δεν απαιτούσε αυστηρό έλεγχο πληθυσμιακής ανάπτυξης. Όλοι φθάνουν μέχρι την ηλικία των τριάντα και μετά συμμετέχουν σε μία δοκιμασία που λέγεται «ανανέωση», κατά την οποία μπορεί να πάρουν παράταση άλλων 30 χρόνων ζωής ή να καούν με τα λέϊζερ.
Για την πιστή εφαρμογή αυτού του κανόνα υπάρχει ένα σώμα αστυνόμων - εκτελεστών των “Sandmen”. Αυτοί αναλαμβάνουν να «τερματίζουν» (εκτελούν) όσους δεν υπακούουν στον κανόνα της «ανανέωσης» και γίνονται «δρομείς». Αυτοί είναι η αντίσταση σ’ αυτό το σύστημα.
Το θέμα της δυστοπίας στο cinema είχε ήδη δύο καλά παραδείγματα, και τα δύο Αγγλικές παραγωγές. Το ένα μάλιστα, το "1984" (1956) με τον ίδιο σκηνοθέτη (M. Anderson). Το άλλο, "Fahrenheit 451" (1966) ήταν μια καλή μεταφορά στην οθόνη χωρίς ιδιαίτερα special effects πράγμα που κάνει το έργο διαχρονικό και την παρακολούθησή του άνετη και σήμερα.
Το "Logan’s run" όμως εγκαινιάζει μια νέα εποχή στο Αμερικάνικο cinema Ε.Φ. Εφαρμόζοντας νέες αντιλήψεις για τον προϋλογισμό έφερε ένα νέο στυλ glamour που χρειαζόταν η Ε.Φ. για να κάνει το άνοιγμά της στο πλατύ κοινό. Τα επόμενα χρόνια ήρθαν οι μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες με τα Star Wars και τον Ε.Τ. Παρ’ όλα αυτά η ταινία δεν κόστισε πολύ γιατί χρησιμοποίησε σαν σκηνικά χώρους που υπήρχαν ήδη. Τα περισσότερα πλάνα κινηματογραφήθηκαν στο Dallas Market Center, ως επίσης το Love Shop είναι το Oz Restaurant στο Dallas, το Αρχηγείο των Sandmen είναι το Zales International Headquarters, το Γυμναστήριο των Sandmen είναι το Arlington Health Center ενώ το Υδρογαλβανικό σύστημα ενέργειας είναι οι κήποι του Ft. Worth Water. Μετά απ’ αυτήν την έξυπνη χρησιμοποίηση φυσικών χώρων για την εξέλιξη του σεναρίου δεν θα περίμενε κανείς ότι το εν λόγω φιλμ θα έπαιρνε το Όσκαρ των special effects, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την μετριότατη («ψεύτικη») μακέτα της Πόλης του Θόλου που βλέπουμε σε γενικά πλάνα ήδη απ’ το generique. Η εντύπωση μας μένει απ’ αυτά τα πλάνα, παρ’ όλο που χρησιμοποιείται το νερό και το πράσινο (οικολογικά στοιχεία) σαν περιβάλλον και τα κτίρια του πρώτου πλάνου κατασκευάσθηκαν ύψους 1,00 - 1,20 μ. για να προσαρμοσθούν στο σύστημα των ραγών των αυτόματων αυτοκινήτων.
Στο αρχικό cast ο ρόλος του Logan είχε δοθεί στον Jon Voight και της Jessica στην Linsday Wagner («Βιονική γυναίκα») ενώ ο ρόλος του γέρου που ερμηνεύει ο P. Ustinov είχε δοθεί στον James Cagney. Στο τελικό cast όμως φαίνεται ότι έβαλε το ... χεράκι του ο σκηνοθέτης M. Anderson που σαν Άγγλος προτιμούσε Άγγλους σε πρώτους ρόλους.
Η ταινία είναι φιλόδοξη και φαίνεται λαμπερή ακόμα και σήμερα. Η ιστορία της μας λέει πως οι άνθρωποι αλλάζουν τις προτεραιότητές τους καθώς μεγαλώνουν. Πολλές αναφορές είναι διαχρονικές με κυριότερη το ότι ο πολιτισμός είναι προσανατολισμένος στα νειάτα, που παρ’ όλο το αισιόδοξο μήνυμα του τέλους το πρόβλημα παραμένει.
Η επιτυχία της ταινίας προκάλεσε και μια τηλεοπτική σειρά 14 επεισοδίων που πρόβαλλε το CBS από Σεπτ. 1977 έως Ιαν.1978. Ο Nolan αργότερα έγραψε και δύο ακόμα συνέχειες με τίτλους "Logan’s World" και "Logan’s Search" που όμως δεν έγιναν ταινίες. Το θέμα της ταινίας προκάλεσε και σειρές Comics με την Marvel να βγάζει 7 τεύχη το 1976/77. Fan Clubs δημιουργήθηκαν με κυριότερα το United Sandmen (1982 - 1986) και το Logan’s Run Organizations of Fans που διαλύθηκε πριν γραφτεί η 3η νουβέλα - συνέχεια. Ο Nolan, το 1997, ισχυρίστηκε ότι ερχόταν σε συμφωνία με την Warner Bros. για remake - συνέχεια βάσει των δύο νέων βιβλίων του. Το σχέδιο όμως φαίνεται ότι δεν προχώρησε. Πάντως είχε ανακοινωθεί remake και για το 2006.
Για την ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Γιώργος Κατσαβός (a.k.a. LESTER)
Τόπος : αίθουσα Κασίων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 2ος όροφος)
Ημερομηνία : Κυριακή 13/11/2005
Θεοδώρου Αρετή (Τέτη) (ΑΜ 074)
Συγγραφέας.
Είναι το μέλος 074 της ΑΛΕΦ.
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2005
[Οι δρόμοι του φανταστικού]
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι εκδόσεις ΟΞΥ και ο Γιώργος Πολ. Παπαδάκης σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ» που θα γίνει την Δευτέρα 14/11/2005 στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8, 7ος όροφος) στις 7 το απόγευμα.
Θα χαιρετίσει η Γ.Γ. της Ε.Ε.Λ. Ελευθερία Αναγνωστάκη Τζαβάρα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν :
Ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κλεομένης Κουτσούκης
Ο Διδάκτορας φιλολογίας και κριτικός λογοτεχνίας Χαράλαμπος Δερμιτζάκης
Ποίηση των Ε.Α. Πόε και Χ. Φ. Λάβκραφτ θα απαγγείλει ο ηθοποιός – συγγραφέας Μάκης Πανώριος
Την παρουσίαση θα κλείσει ο συγγραφέας – επιμελητής του βιβλίου Γιώργος Πολ. Παπαδάκης Αναπλ/της Δ/ντης του περιοδικού «Πνευματική Ζωή».
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο φιλόλογος, καθηγητής των εκπαιδευτηρίων Μαλλιάρα, Θανάσης Βαρβατσούλης
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005
Γενική Συνέλευση 2005 (Εκδήλωση 150)
Τακτική Γενική Συνέλευση και Εκλογές 2005
Το Δ.Σ. της ΑΛΕΦ προκήρυξε για την Κυριακή 23 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Κασίων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 2ος όροφος) την Ετήσια Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) του Συλλόγου, και επειδή έληγε και η διετία της θητείας του Δ.Σ. διεξήχθησαν και εκλογές.
Δικαίωμα συμμετοχής στη Συνέλευση είχαν όλα τα τακτικά μέλη της ΑΛΕΦ.
Δικαίωμα ψήφου είχαν τα ταμειακώς εντάξει τακτικά μέλη : (όσα είχαν πληρώσει την συνδρομή πριν από την έναρξη της Γ.Σ.). Παρόντα 27 μέλη.
Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε:
* Απολογισμό των πεπραγμένων (Εκδηλώσεις - Χειρισμός προβλημάτων)
* Οικονομικό Απολογισμό (Παρουσίαση ταμείου - Έκθεση εξελεγκτικής)
* Απολογισμό του Περιοδικού Φανταστικά Χρονικά - Έγκριση για επόμενα τεύχη
* Απολογισμό 6ου Λογοτεχνικού Εργαστηρίου - Ενημέρωση για προτεινόμενη ανθολογία
* Λήξη θητείας των υπευθύνων Λογοτεχνικού Εργαστηρίου - Κινηματογραφικού τμήματος (Επιλογή νέων υπευθύνων)
* Συντήρηση του διαδικτυακού τόπου της ΑΛΕΦ
* Πρόβλημα με την Αίθουσα ΟΤΕ
* Αναζήτηση πιθανών νέων δραστηριοτήτων της Λέσχης
* Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής - Διεξαγωγή εκλογών
Εκλέχθηκαν τα παρακάτω μέλη :
Για το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ4) : ο Άγγελος Μαστοράκης, η Βάσω Χρήστου, ο Χριστόδουλος Λιθαρής, ο Μιχάλης Μανωλιός, ο Κώστας Γερογιάννης και αναπληρωματικοί ο Φιλιππακόπουλος Φίλιππος και η Παντελή Σίσυ.
Για την Εξελεγκτική Επιτροπή (ΕξΕ4) : η Αντωνία Κατσαβού, ο Κώστας Χαρίτος, ο Βαγγέλης Κρητικός και αναπληρωματικός ο Διαμαντίδης Αλέξανδρος.
Τόπος : αίθουσα Κασίων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 2ος όροφος)
Ημερομηνία : Κυριακή 23/10/2005
(Αντωνία Κατσαβού, 24/10/2005)
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2005
[War of the Worlds] (Εκδήλωση 149)
Έγινε προβολή της ταινίας του 1953
[The War of the Worlds (Ο Πόλεμος των Κόσμων)].
Ήταν η παλιά έκδοση της ταινίας, σε παραγωγή George Pal και σκηνοθεσία Byron Haskin.
Παίζουν οι Gene Barry και Ann Robinson κ.ά. (Τιμής ένεκεν, οι ηλικιωμένοι αυτοί ηθοποιοί παρουσιάστηκαν σε κάποιες σκηνές και στο καινούργιο remake).
Σενάριο : Barre Lyndon.
Τόπος : αίθουσα Κασίων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 2ος όροφος)
Ημερομηνία : Κυριακή 09/10/2005
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2005
Διήγημα, Ρότζερ (Εκδήλωση 148)
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με αισθαντική ανάγνωση από τον Παναγιώτη Κούστα του διηγήματος
[Cryobarbecue],
του Φρανκ Ρότζερ (Frank Roger). Το διήγημα ήταν σύντομο και ζουμερό, σχετικό με το μέλλον αυτών που εμπιστεύονται τα σώματά τους σε εταιρείες για κατάψυξη, με στόχο μια ζωή σε πολλούς αιώνες.
Επίσης, ο Γιώργος Κατσαβός μας παρουσίασε συναρπαστικά αποσπάσματα από δεκατέσσερις ταινίες και ψηφίσαμε ποιές εφτά θα δούμε σε πρώτη φάση.
Όσοι ήθελαν, μπορούσαν να θέσουν υπόψη του Δ.Σ. τα ζητήματα που θα επιθυμούσαν να συζητηθούν στην επόμενη Γενική Συνέλευση της ΑΛΕΦ, που θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο.
Τόπος : Καφετέρια ΦΑΕΙΝΟΝ, Μαυρομιχάλη και Καλλιδρομίου γωνία, τηλ. 210 36 39 651
Ημερομηνία : Κυριακή 25/09/2005
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005
Νέο Περιοδικό [DC UNIVERSE]
Κυκλοφόρησε ένα νέο περιοδικό για τους φίλους των κλασικών ηρώων του σύμπαντος της DC.
Οι ήρωες αυτοί (Σούπερμαν, Μπάτμαν, και πολλοί άλλοι) έχουν περάσει απίστευτες περιπέτειες, έχουν ζήσει και πεθάνει σε πολλαπλούς κόσμους και έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής.
Το πρώτο τεύχος, [DC UNIVERSE, #1, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005], υπάρχει ήδη στα περίπτερα από τις εκδόσεις Anubis Comics, και είναι μεν πολύ χορταστικό, αλλά μάλλον μας άνοιξε την όρεξη.
Μανωλάς Εμμανουήλ, 20/09/2005
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005
Στον Κόνολι το βραβείο μετάφρασης
Στον Ντέιβιντ Κόνολι δίνεται ομόφωνα το βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ελληνικά στα αγγλικά που έχει θεσπίσει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού.
Το έργο για το οποίο βραβεύτηκε είναι η μετάφραση και επιμέλεια του συλλογικού τόμου
[The Dedalus Book of Greek Fantasy].
Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου, στο Bloomsbury Theatre, από τον Sir Peter Stothard, αρχισυντάκτη του Times Literary Supplement.
Η διάκριση, σύμφωνα με την επιτροπή, αποτελεί και «αναγνώριση της σημαντικής υπηρεσίας που έχει προσφέρει στη μετάφραση της ελληνικής λογοτεχνίας στην αγγλική γλώσσα».
Η επιτροπή αποτελούνταν από τους νεοελληνιστές καθηγητές Ρόντερικ Μπίτον και Πίτερ Μάκριτζ και τον ποιητή και μεταφραστή Χάρη Βλαβιανό. Το πόνημα του Κόνολι περιλαμβάνει κείμενα τριάντα Ελλήνων συγγραφέων του 19ου και του 20ού αιώνα, από τον Καβάφη, τον Παπαδιαμάντη, τον Καρκαβίτσα και τον Κόντογλου μέχρι τον Κούρτοβικ, τον Μαραγκόπουλο και τον Παναγιωτόπουλο.
Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 13/09/2005
Μανωλάς Εμμανουήλ
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2005
Ο Masterton στην Αθήνα
Στις 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στο κατάστημα [Jemma Books and Comics], Αραπάκη 52 Καλλιθέα, υποδεχόμαστε τον Graham Masterton!
Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας των [Μανιτού], [Ο Άρχοντας του Ψεύδους], [Αυτοί που Ποτέ δεν Κοιμούνται], [Ο Παρίας], και άλλων βιβλίων, θα βρίσκεται εκεί, καλεσμένος της Jemma Press, για να συνομιλήσει μαζί σας και να υπογράψει τα βιβλία σας.
Λιθαρής Χριστόδουλος, 06/09/2005
===============================================================================
Ο συγγραφέας ήρθε, συζήτησε και υπέγραψε με υπομονή βιβλία για χάρη πολλών δεκάδων αναγνωστών του, που ενώ έφευγαν και έρχονταν άλλοι, διατηρούσαν ουρά μέχρι έξω από το κατάστημα, για περισσότερο από μιάμιση ώρα.
Τρίτη 2 Αυγούστου 2005
Ζίνα, ο δέκατος πλανήτης
ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ, ΗΠΑ
Είναι μια μικρή άσπρη κηλίδα - ακόμη κι αν κοιτάξεις μέσα από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια. Αποτελεί όμως την ανακάλυψη του αιώνα. Γιατί η 'κηλίδα' που κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο είναι τελικά ένας νέος πλανήτης, ο δέκατος του ηλιακού συστήματος της Γης. Το αντικείμενο πρωτοεντοπίστηκε δύο χρόνια πριν από αστρονόμους στην Καλιφόρνια και αρχικά ονομάστηκε 2003-ub313. Η μεγάλη ανακάλυψη ανήκει στους επιστήμονες Μάικλ Μπράουν του caltech, Τσαντ Τρουχίλο του παρατηρητηρίου gemini στην Χαβάη και Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτζ του Πανεπιστημίου yale.
Οι Αμερικάνοι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, που εντοπίστηκε μετά το 1846, όταν ανακαλύφθηκε ο Ποσειδώνας. Ύστερα από τελικές αναλύσεις στοιχείων τον Ιανουάριο, που επιβεβαίωσαν την κίνηση και την τροχιά του, το αντικείμενο 2003-ub313 ανακηρύχθηκε επισήμως σε πλανήτη. Το νέο του όνομα ... Ζίνα. Και, ναι, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι 'εμπνεύστηκαν' από την πολεμίστρια ηρωίδα της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς.
Η Ζίνα έχει διάμετρο περίπου 3000 χλμ., μέγεθος περίπου το 1/4 της Γης και αποτελείται από πέτρα και πάγο. Η πλήρης περιστροφή του πλανήτη ολοκληρώνεται σε 560 χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμύν ότι ο 10ος πλανήτης βρίσκεται τρεις φορές μακρύτερα από ό,τι ο Πλούτωνας και η τροχιά του βρίσκεται σε γωνία σε σχέση με τις τροχιές των υπολοίπων πλανητών του ηλιακού συστήματος. Υπολογίζεται ότι απέχει 97 φορές την απόσταση Ηλίου - Γης, περισσότερες από δυο φορές την απόσταση Πλούτωνα - Ηλίου.
(Ασ. Πρες)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 02/08/2005, σελ. 14
(Μανωλάς Εμμανουήλ, 02/08/2005)
Κυριακή 10 Ιουλίου 2005
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ των ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ της ΑΛΕΦ
Σε εξέλιξη η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ των ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ της ΑΛΕΦ.
Στην φάση αυτή γίνεται η συλλογή διηγημάτων από τους συγγραφείς που έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς στα έξι Λογοτεχνικά Εργαστήρια της ΑΛΕΦ (από το 1999 μέχρι και το 2005) με σκοπό την έκδοση Ανθολογίας από τον Εκδοτικό Οίκο [Φανταστικός Κόσμος].
Η Ανθολογία δρομολογείται για τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2005.
Βάσω Χρήστου, 10/07/2005
Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005
[ΦΧ007]
Εικόνα εξωφύλλου : Χρήστος Καριέτης
3 Κύριο Άρθρο, του Χριστόδουλου Λιθαρή.
4 Ειδήσεις. Το νόμισμα της εποχής μας είναι η πληροφορία.
7 Ο Μορφοποιός του Μορφέα. Ο Νίκος Δαχρής για τον Neil Gaiman.
12 "Η Μηχανή του ΕΑΝ", διήγημα της Βιβής Κανάρη.
16 Αφιέρωμα στον αξέχαστο Βασίλη Καλλιπολίτη. Γράφουν οι Χ. Λιθαρής, Άγγελος Μαστοράκης, Δημήτρης Αρβανίτης και Γιώργος Γούλας.
24 Πορτραίτο του σκηνοθέτη των b-movies Ed Wood, από τον Γιώργο Κατσαβό.
30 Το Ταξίδι του Μπίλμπο Μπάγκινς, του Μιχάλη Κατσιμίτση.
34 Φάνταζυ Για Λίγο Πάψε να Χτυπάς με το Σπαθί, του Χ. Λιθαρή.
36 Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Συγγραφέων και Φίλων της Ε.Φ., του Εμμανουήλ Μανωλά.
Αφιέρωμα στον μεγάλο του τρόμου H.P. Lovecraft:
* 37 Η Ζωή του H.P. Lovecraft, του Κώστα Γερογιάννη
* 41 Οι Σκιές Πέρα από τον Χρόνο: Τρόμος και Αλήθεια στον H.P. Lovecraft, του Νικήτα Σινιόσογλου
* 47 Τι Ξεχωρίσαμε. Μια Ενδεικτική, Χρονολογική Παρουσίαση Μερικών Ιστοριών του H.P. Lovecraft, του Ν. Σινιόσογλου. Εικονογράφηση από τον Ν. Δαχρή.
* 51 Δυο Λόγια για τις Επιδράσεις της Αγγλοσαξωνικής Λογοτεχνίας του Δεκάτου Ενάτου Αιώνος στο Έργο του H.P. Lovecraft. Γράφει ο Ν. Σινιόσογλου.
* 53 Ελληνική Βιβλιογραφία του H.P. Lovecraft, του Κ. Γερογιάννη.
54 Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην ΑΣΚΤ, της Εύκλειας Σύρτα.
56 Willkommen im Perryversum! Αφιέρωμα στο φαινόμενο Πέρυ Ρόνταν, από τον Σπύρο Βρετό.
64 Η Φαντασία στον Κυβερνοχώρο! Σύντομη αναφορά στα site του φανταστικού, από τον Δημήτρη Κανελλόπουλο.
66 Frank Kelly Freas, The Art of Science Fiction. Η Αντωνία Κατσαβού γράφει για τον εικονογράφο του φανταστικού.
70 Ο Φόβος του Συγγραφέα πριν το Λογοτεχνικό Εργαστήριο, του Κώστα Χαρίτου.
72 Τα Νέα της ΑΛΕΦ, επιμέλεια Χριστόδουλος Λιθαρής.
Βιβλίο:
* 75 Τα Μπεστ-Σέλερ του Φανταστικού, από το Σολάρις.
* 76 Ο Κλασικός Τίτλος του Τεύχους: Dan Simmons, Ίλιον, γράφει ο Νίκος Πετρόπουλος.
* 78 Βιβλιοπαρουσίαση:
Βασίλης Καράβολας, Τα Σύνορα της Επιστήμης στην Αυγή του 21ου Αιώνα, (από τον Βαγγέλη Κρητικό).
Ian Irvine, Η Γεωμάντις, (από την Βάσω Χρήστου).
Michael Moorcock, Η Κόρη της Ονειροκλέφτρας, (από τον Δημήτρη Κανελλόπουλο).
Neil Gaiman, Ο Πόλεμος των Θεών, (από τον Χριστόδουλο Λιθαρή).
Neil Gaiman, Αστερόσκονη (από την Σύλβια Ρήγα).
Γιάννης Βασιλειάδης, Ιούλιος Βερν, (από την Βάσω Χρήστου).
Ευρυπίδης Βικόπουλος, Συζυγία, (από τον Νίκο Πετρόπουλο).
Ανθολογία, 9 ΕΦ - 9 Έλληνες Συγγραφείς Επιστημονικής Φαντασίας, (από τον Χριστόδουλο Λιθαρή).
* 85 Πρόσφατες Κυκλοφορίες, επιμέλεια Κώστας Γερογιάννης
86 Συνεργάτες
88 Ποίημα, του Θανάση Μάργαρη.
Τρίτη 28 Ιουνίου 2005
[Ο πόλεμος των Κόσμων]
Προβάλλεται σε παγκόσμια πρεμιέρα από 29/06/2005 η ταινία
[War of Worlds (Ο πόλεμος των κόσμων)],
που σχετίζεται με το ομώνυμο βιβλίο του Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς (H. G. Wells).
Είναι μια περιπέτεια δράσης από τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας.
Παρουσιάζει την ιστορία κάποιων απλών ανθρώπων που προσπαθούν, μαζί με την υπόλοιπη ανθρωπότητα, να αντιμετωπίσουν την εισβολή των εξωγήινων, οι οποίοι είναι τεχνολογικά πολύ καλά εξοπλισμένοι.
Παίζουν οι ηθοποιοί : Tom Cruise, Miranda Otto, Dakota Fanning, Tim Robbins, κ. ά.
Σκηνοθέτησε ο Steven Spielberg.
(Μανωλάς Εμμανουήλ, 28/06/2005)
Κυριακή 26 Ιουνίου 2005
Μεταμεσονύκτια προβολή (Εκδήλωση 147)
Το Σάββατο 25/06/2005 (νύκτα προς Κυριακή) και ώρα 01.00 έγινε μεταμεσονύκτια προβολή ελληνικών ταινιών φαντασίας μικρού μήκους στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER με είσοδο ελεύθερη.
Είναι η πρώτη εκδήλωση τέτοιας μορφής, που πραγματοποίησε η Άλεφ.
Την εκδήλωση υποστήριξε το "Ίδρυμα Βαγγέλη Κοτρώνη" (όπως έγραψε ο Α.Μ. στο "9" της Ελευθεροτυπίας).
Πρόγραμμα ταινιών
* 86.400 (Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ), του Κίμωνα Τσακίρη, 35'
* Ο ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ, της Ιωάννας Ασμενιάδου, 8'
* ΤΟΥΓΚΟ ΤΟΥΓΚΟ, των Αλέξη Αλεξίου και Γιάννη Βεσλεμέ, 14'
* DESTROY ALL BRAINS, του Δημήτρη Εμμανουηλίδη, 20'
* ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΚΕΨΗΣ, του Ανδρέα Αντωνόπουλου, 6'
* ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΚΟΙΜΑΣΑΙ; του Παναγιώτη Καραμήτσου, 15'
* Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ, του Σπύρου Ρασιδάκη, 9'
Συνολικός χρόνος για τις 7 ταινίες : 107 λεπτά
Τόπος : ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER, Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101), τηλ. 210-8215469, 210-8222702
Ημερομηνία : Σάββατο 25/06/2005 (νύκτα προς Κυριακή) και ώρα 01.00
Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005
Θερινή Συνεστίαση 2005 (Εκδήλωση 146)
Η συνεστίαση έγινε στον ήσυχο, ειδυλλιακό κήπο των Γιώργου και Αντωνίας Κατσαβού που μας φιλοξένησαν.
Έγινε παραγγελία από ψησταριά, με οργανωμένο τρόπο, ώστε ο καθένας να έχει ό,τι θελήσει.
Ο Γιώργος και Αντωνία προσέφεραν τα ποτά για την αποφοίτηση της κόρης τους Δανάης, που μόλις τελείωσε την Γ' Λυκείου.
Με ενδιαφέρουσες συζητήσεις πέρασε η βραδιά, χωρίς να μας την χαλάσει η ελάχιστη ψιχάλα που μας επισκέφτηκε.
Είμαστε μια καλή παρέα, και μακάρι να το ευχαριστήθηκαν όλοι.
Τόπος : Έδρα της Άλεφ (Γ. Μπλέσσα 32, Παπάγου)
Ημερομηνία : Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005
Κυριακή 5 Ιουνίου 2005
[The damned] (Εκδήλωση 145)
Έγινε προβολή της ταινίας :
[The Damned (Οι καταραμένοι)],
η οποία είναι ασπρόμαυρη Αγγλική παραγωγή του 1963, ήταν η συμμετοχή της Αγγλίας στο φεστιβάλ Τεργέστης, και παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ με τον τίτλο
[These are the damned (Αυτοί είναι οι καταραμένοι)].
Σκηνοθέτης: Joseph Losey,
Σενάριο: Evan Jones και H. L. Lawrence (από νουβέλα του [The Children of Light (Τα παιδιά του φωτός)]),
Παίζουν: Macdonald Carey, Shirley Anne Field, Oliver Reed, Viveca Lindfors κ.ά.
Τόπος : Πνευματικό Κέντρο Εργαζομένων του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110)
Ημερομηνία : Κυριακή, 05 Ιουνίου 2005
Παρασκευή 3 Ιουνίου 2005
Γυρίστε τον Γαλαξία με οτοστόπ!
Άρχισε να προβάλεται από 03/06/2005 στην Ελλάδα η ταινία
[The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (Γυρίστε τον Γαλαξία με οτοστόπ)],
που στηρίζεται στα βιβλία του Ντάγκλας Άνταμς (Douglas Adams).
Αν την δείτε χωρίς να έχετε διαβάσει προηγουμένως την πεντάτομη τριλογία (!) βιβλίων "Γυρίστε τον Γαλαξία με οτοστόπ" του Άνταμς, η ταινία μπορεί να σας αρέσει.
Αν έχετε διαβάσει τα σχετικά βιβλία, η ταινία δεν θα σας φανεί κακή, αλλά μόνο ένα ελάχιστο δείγμα του φανταστικού κόσμου του Άνταμς.
Μανωλάς Εμμανουήλ
Κυριακή 22 Μαΐου 2005
Απολογισμός [ΛΕ006] και Ανάγνωσης Διηγήματος
Απολογισμός 6ου Λογοτεχνικού Εργαστηρίου και Ανάγνωση Διηγήματος
22/5/05 : Στην καφετέρια «Φαεινόν» (Καλλιδρομίου και Μαυρομιχάλη) έγινε ο απολογισμός του 6ου Λογοτεχνικού Εργαστηρίου της ΑΛΕΦ από τους διοργανωτές του Βάσω Χρήστου και Κώστα Χαρίτο. Η γενική εντύπωση ήταν το σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με άλλες χρονιές επίπεδο των έργων που συμμετείχαν, και η πραγματικά εμπεριστατωμένη και εποικοδομητική κριτική που έγινε σ’ αυτά από όλους τους συμμετέχοντες. Εγώ θα προσθέσω επίσης την άψογη οργάνωση του εργαστηρίου και την ζεστή και… χορταστική φιλοξενία στην έδρα της λέσχης από το ζεύγος Κατσαβού.
Στην συνέχεια διαβάστηκε το διήγημα “Cipher Netpolator 6” των Σπύρου Κίντζιου και Άντζελας Πέτρου-Κίντζιου (το οποίο είχε υποβληθεί στο 6ο Λογοτεχνικό Εργαστήριο αλλά δεν συζητήθηκε λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, αφού απ’ ότι φαίνεται η ζωή τούς τρέχει πιο γρήγορα απ’ ότι θέλουν :)
Η ανάγνωση έγινε από τους ίδιους με την βοήθεια ενός laptop που ζωντάνεψε την ανάγνωση (μια που το θέμα του διηγήματος ήταν ένα σατανικής σύλληψης software) αλλά και την καταλυτική, όπως αποδείχτηκε, συνδρομή του Μανώλη Μανωλά.
Το ζωντανό, καθημερινό ύφος του διηγήματος, η γρήγορη εξέλιξή του και το αυθόρμητο χιούμορ του κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μας και δεν ήταν λίγες οι φορές που το ακροατήριο ξέσπασε σε γέλια.
Δύο παρατηρήσεις :
Πρώτον, δεν έχω ξαναδεί συγγραφέα να τρομάζει κατά την ανάγνωση του δικού του και μάλιστα χιουμοριστικού διηγήματος, κι αυτό οφείλεται στο ότι ...
Δεύτερον, ο Μανώλης Μανωλάς έκλεψε την παράσταση (γιατί περί παραστάσεως επρόκειτο) όταν αποφάσισε ότι πρέπει να αυτοσχεδιάσει κατάλληλα τον ρόλο του ντόπερμαν «Τζέκινς Χαν»…
Μιχάλης Μανωλιός
Διήγημα, Κίντζιος & Πέτρου (Εκδήλωση 144)
Αρχικά η Βάσω Χρήστου διάβασε λίγα πράγματα για το έκτο λογοτεχνικό εργαστήρι της Άλεφ : πόσο ευχάριστα πέρασαν οι ώρες της κριτικής και των συζητήσεων και ποιά θέματα αναπτύχθηκαν στο κάθε διήγημα.
Στη συνέχεια διαβάστηκε το διήγημα
[Cipher Netpolator 6]
που έγραψαν μαζί η Άντζελα-Λου Πέτρου και ο Σπύρος Κίντζιος. Θα μπορούσα να πω ότι δεν διαβάστηκε απλά, αλλά δόθηκε παράσταση στην οποία ακούστηκαν μεταξύ άλλων ο Καραμήτρος, η Γωγώ και ο κινέζος Λου, ο Πετρόπουλος και ο Αυγουλέας και ο Ρώσος Ιβάν και ένα ντόπερμαν. Υπήρξε υποστήριξη υπολογιστή για τα εμφανιζόμενα μηνύματα από το δαιμονικό λογισμικό.
Το διήγημα, (που είχε υποβληθεί στο έκτο λογοτεχνικό εργαστήρι), ήταν πολύ καλό και οι ακροατές το χάρηκαν πάρα πολύ, ιδιαίτερα στο σημείο που ο συγγραφέας ξαφνιάστηκε ακούγοντας δίπλα στο αυτί του έναν ρόλο που δεν είχε διανείμει.
Παρακαλούμε να διαβάσετε και την δημοσιογραφική παρουσίαση που μας έστειλε ο Μιχάλης Μανωλιός.
Τόπος : καφετέρια Φαεινόν
Ημερομηνία : Κυριακή, 22 Μαΐου 2005
Κυριακή 15 Μαΐου 2005
[ΛΕ006] (Εκδήλωση 143)
Λογοτεχνικό Εργαστήρι της ΑΛΕΦ, 6η συνεδρία
Έγινε το έκτο Λογοτεχνικό Εργαστήρι με κέφι και δημιουργικότητα. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε έναν σύντομο απολογισμό από τους διοργανωτές.
Αυτοί που συμμετείχαν έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν για να περάσουν οι ώρες των συζητήσεων με τρόπο ευχάριστο. Κάθε συγγραφέας σχολίασε με παρατηρητικότητα και ειλικρίνεια τα έργα των άλλων και έδωσε, όποτε ήταν αναγκαίο, διευκρινίσεις για το δικό του έργο. Όλοι συμφώνησαν ότι είναι εποικοδομητική η εμπειρία της συμμετοχής σε ένα λογοτεχνικό εργαστήρι.
Το επίπεδο των διηγημάτων ήταν τόσο καλό, που η εργασία του σχολιασμού τους ήταν δυσχερής. Υπήρχαν διηγήματα σχετικά με το βιβλίο
[Οι Αόρατες Πόλεις]
του Ίταλο Καλβίνο, (που είχαν μιμηθεί άψογα το ύφος του Ιταλού συγγραφέα αλλά ήσαν ταυτόχρονα τελείως διαφορετικά), που θα μπορούσαν να βρίσκονται στο βιβλίο του χωρίς να το καταλάβει ο αναγνώστης ότι έχουν γραφτεί από άλλους.
Όπως και στο προηγούμενο εργαστήριο, αποδείχθηκε ότι η μορφή του κειμένου μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας που περιγράφεται.
Τόπος : έδρα της Άλεφ, με υποστήριξη από την Αντωνία Κατσαβού (ευχαριστούμε!)
Ημερομηνία : Κυριακή, 15 Μαΐου 2005
Τετάρτη 11 Μαΐου 2005
[ΛΕ006] τελευταίες εξελίξεις
Τελευταίες εξελίξεις 6ου Λογοτεχνικού Εργαστηρίου της ΑΛΕΦ
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις:
• Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 15 Μαΐου, έναρξη ώρα 10:00
• Τόπος διεξαγωγής: Έδρα της Λέσχης (Γ. Μπλέσσα 32, Παπάγου)
• Αντικείμενο εργαστηρίου
* Θεματική ενότητα διηγημάτων επηρεασμένων από τις ‘Αόρατες Πόλεις’ του Ίταλο Καλβίνο
* Ελεύθερο θέμα (Ε.Φ., Φάντασυ και Φανταστικό γενικότερα)
* Συζήτηση πάνω στον κεντρικό ήρωα της ιστορίας και στους ήρωες γενικότερα.
• Μέχρι τώρα συμμετοχές (με κατατεθειμένα διηγήματα)
* Βερνάρδου Πόπη
* Γερογιάννης Κώστας
* Κίντζιος Σπύρος και Κίντζιου-Πέτρου Άντζελα Λου
* Λυκουριάς Δημήτρης
* Μανωλάς Μανώλης
* Μανωλιός Μιχάλης
* Παντελή Σίσυ
* Χαρίτος Κώστας
* Χρήστου Βάσω
11/05/2005
Οι διοργανωτές : Κώστας Χαρίτος & Βάσω Χρήστου
Κυριακή 8 Μαΐου 2005
[Village of the Damned] (Εκδήλωση 142)
Ο Γιώργος Κατσαβός επιμελήθηκε την προβολή της ταινίας :
[Village of the Damned (Το χωριό των καταραμένων)].
Πρόκειται για μια Αγγλική παραγωγή του 1960, μαυρόασπρη.
Έχει ακολουθήσει πιστά το βιβλίο από όπου προέρχεται το σενάριο.
Σκηνοθεσία: Stirling Silliphant, Wolf Rilla, Ronald Kinnoch και είναι βασισμένο σε μια νουβέλα του John Wyndham, [Midwich Cuckoos].
Παίζουν οι George Sanders, Barbara Shelley, ο μικρός Martin Stephens κ.α.
Επακολούθησε σχετική συζήτηση, που συντόνισε ο υπεύθυνος της παρουσίασης Κατσαβός Γιώργος.
Τόπος : Πνευματικό Κέντρο Εργαζομένων του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110)
Ημερομηνία : Κυριακή, 08 Μαΐου 2005
Κυριακή 24 Απριλίου 2005
[Ιούλιος Βερν] (Εκδήλωση 141)
Ελάχιστοι είναι οι φίλοι της Επιστημονικής Φαντασίας που δεν έχουν περάσει κάποια τουλάχιστον πρώιμη φάση της μύησής τους στο αντικείμενο διαβάζοντας έργα του Ιουλίου Βερν.
Για πολλούς από εμάς οι ήρωές του ήταν τα πρώτα μας πρότυπα. Και ίσως πολλές φορές αναρωτηθήκαμε ποιος ήταν ο συγγραφέας που κρυβόταν πίσω από τις φανταστικές, τεχνολογικές επινοήσεις των βιβλίων.
Με αφορμή το έτος Βερν, η ΑΛΕΦ προσκάλεσε τον Γιάννη Βασιλειάδη να παρουσιάσει το βιβλίο του
[Ιούλιος Βερν].
Ο συγγραφέας έκανε εκτεταμένη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση γνωστών και άγνωστων έργων του Βερν. Επίσης παρουσίασε την ζωή του Βερν, από πολλές και ενδιαφέρουσες πλευρές, όπως οικογενειακή, οικονομική, πολιτική.
Υπήρχαν διαθέσιμα αντίτυπα του βιβλίου για αγορά από το κοινό.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στις εαρινές εκδηλώσεις του Fantasy Shop.
Τόπος : Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ (Λεωφ. Αμαλίας)
Ημερομηνία : Κυριακή, 24 Απριλίου 2005
Ανταπόκριση από το 1ο Φεστιβάλ Ε.Φ. Ερμούπολης
Ανταπόκριση από το 1ο Φεστιβάλ Ε.Φ. Ερμούπολης
Παρασκευή 15/04
20:00 : Διήγημα του Μιχάλη Μανωλιού, στην καφετέρια "Χαλανδριανές". Διάβασε ο συγγραφέας με συνοδεία μουσικής.
21:30 : Έκθεση φωτογραφίας
22:30 : Προβολή της ταινίας "13ο πάτωμα" (με εικονικές πραγματικότητες που περιπλέκονται).
Σάββατο 16/04
11:00 : Διήγημα του Παναγιώτη Κούστα στο "Μποέμ", στην παραλία της Ερμούπολης. Διάβασαν τέσσερα άτομα με συνοδεία μουσικής. Στο ισόγειο έγινε έκθεση ζωγραφικής με εικόνες εμπνευσμένες από το διήγημα.
12:30 : Έκθεση ζωγραφικής στην Πινακοθήκη, από πρωτοετείς φοιτητές της Σχολής Μηχανικών, με θέμα την Ε.Φ..
Απόγευμα : Προβολή τριών επεισοδίων του "Σταρ Τρεκ".
20:00 : Διήγημα του Γ. Στάγκου, διαβάστηκε από επαγγελματία ηθοποιό στο "Ε, Αμέ" της Ερμούπολης.
22:00 : "Σκληρές Εξισώσεις" του Ρόμπερτ Σέκλεϊ - διασκευή σε μονόπρακτο θεατρικό έργο από τον Ν. Αλμπανόπουλο. [Πολύ καλό!!]
Προσφέρθηκε ένα παγωτό σπέσιαλ, που το είχαν φτιάξει ειδικά για το φεστιβάλ, το "Σπαίης Κούκυ". [Εξαιρετικά νόστιμο, αλλά ... τελείωνε συνέχεια λόγω μεγάλης ζήτησης και έπρεπε να περιμένει κανείς στην ουρά. Άξιζε όμως τον κόπο!!]
Κυριακή 17/04
11:00 : Συζήτηση από έξι νέους συγγραφείς με συντονιστή τον Ν. Αλμπανόπουλο. Θέμα "Γιατί διαβάζω και γράφω Ε. Φ.". Συμμετείχαν Π. Κούστας, Μ. Μανωλιός, Α. Παπαδόπουλος, Σ. Παντελή, Δ. Σπυρίδωνος (Γιάννενα), Γ. Στάγκος.
Παντελή Σίσυ, 24/04/2005
Κυριακή 10 Απριλίου 2005
[The Thing from Another World] (Εκδήλωση 140)
Η ΑΛΕΦ μας προσκάλεσε στην προβολή της κλασικής ταινίας του 1951
[The Thing from Another World (Το αλλόκοσμο πράγμα)].
Αυτή ήταν η πρωτότυπη ταινία, για την οποία έγινε ένα γνωστό ριμέικ.
Παραγωγή : Howard Hawks.
Σκηνοθεσία : Christian Nyby (αλλά και ο Howard Hawks).
Σενάριο : Charles Lederer, John W. Campbell Jr. (το έργο είναι βασισμένο πάνω σε ιστορία του), Howard Hawks, και Ben Hecht.
Παίζουν οι Kenneth Tobey, Margaret Sheridan, Douglas Spencer ... κ.α
Επακολούθησε σχετική συζήτηση, που συντόνισε ο υπεύθυνος της παρουσίασης Κατσαβός Γιώργος.
Τόπος : Αίθουσα Κασίων, (3ης Σεπτεμβρίου 56, 2ος όροφος)
Ημερομηνία : Κυριακή 10 Απριλίου
Γουάινσταϊν Μαρκ (Weinstein Mark) (ΑΜ 072)
Είναι Σκιτσογράφος.
Έχουν εκδοθεί πολλά παιδικά βιβλία με κείμενα και σχέδια δικά του.
Είναι το μέλος 072 της ΑΛΕΦ.
Παπαδόπουλος Αλέκος (ΑΜ 071)
Είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το φεστιβάλ ταινιών φαντασίας μικρού μήκους, SFF-rated, (που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2006 και μετά με αυξανόμενη επιτυχία και διάρκεια). |
Δείτε το ιστολόγιο του φεστιβάλ. |
Κυκλοφόρησε το 2008 το βιβλίο του [Λάθος Οδηγίες] (εκδόσεις Τρίτων), μια συλλογή διηγημάτων. |
Είναι το μέλος 071 της ΑΛΕΦ.
Διατηρεί το blogsite [Οι Γραφές του Αύριο].
Κυριακή 27 Μαρτίου 2005
1η Πανελλήνια Συνάντηση Συγγρ. & Φίλων ΕΦ
Παρουσίαση της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Συγγραφέων και Φίλων της Ε.Φ.
Πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα η Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Συγγραφέων και Φίλων της Ε.Φ. που διοργάνωσε το περιοδικό [Οι Δραματουργοί των Γιανν σε νέες περιπέτειες].
Η ιδέα για μια συνάντηση Συγγραφέων του Φανταστικού ήταν του Σωτήρη Ραπτόπουλου και η προετοιμασία της έγινε από τον Νίκο Χρ. Θεοδώρου, πρόεδρο της [Λέσχης Φανταστικού Ιωαννίνων].
Οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν την Παρασκευή (25/03/2005) το απόγευμα στο ξενοδοχείο [Αλέξιος] και μετά τις αρχικές γνωριμίες πήγαν για δείπνο στην ψαροταβέρνα [Ψαροπούλα] στο χωριό Λιγκιάδες πάνω στο βουνό Μιτσικέλι, από όπου απόλαυσαν την πανέμορφη θέα προς την λίμνη Παμβώτιδα με το νησάκι της, και προς όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Ο καιρός ήταν αίθριος. Το φαγητό ικανοποίησε τους πάντες, αλλά και οι συζητήσεις ήσαν τόσο ενδιαφέρουσες που δεν ακούγαμε την ζωντανή μουσική.
Το επόμενο πρωί, Σάββατο 26/03/2005, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν, και έβγαλαν τις συνηθισμένες σε τέτοιες περιπτώσεις αναμνηστικές φωτογραφίες, στον χώρο εκδηλώσεων [Θυμωμένο Πορτραίτο] (Καποδιστρίου 20, Ιωάννινα). Είναι ένα παραδοσιακό αναπαλαιωμένο διώροφο, πολύ φιλόξενο, διακοσμημένο ευχάριστα, με μικροφωνική εγκατάσταση, καλό μπαρ και λογικές τιμές.
Τα πρόσωπα στην φωτογραφία (που μεγαλώνει με ένα Κλικ επάνω της) είναι :
Κάτω η Φιαμού Ανθίππη
Πρώτη σειρά ορθίων από αριστερά προς τα δεξιά : Πάνος Αϊβαλής (εκδότης της εφημερίδας [Αρκαδικό Βήμα]), Πόπη Βερνάρδου, Γιώργος Σωτήρχος, Νίκος Θεοδώρου, Ειρήνη Μαντά, Δημήτρης Δελαρούδης, Δημήτρης Σπυρίδωνος, Αλεξία Αθανασίου, Μιχάλης Μανωλιός, Γρηγόρης Φεϊζατίδης
Πίσω διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά ο Ηλίας Μπένης, η κα Φεϊζατίδη, η κα Μανωλά, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, ο Σωτήρης Ραπτόπουλος, ο Κυριάκος Σγάρμπας, και ο Εμμανουήλ Μανωλάς.
Πρόεδρος αναγορεύθηκε ομόφωνα ο Σωτήρης Ραπτόπουλος. Στην αρχή ο Ν. Θεοδώρου μίλησε για την ιστορία της ΕΦ, τα προβλήματά της, κλπ. Στην συνέχεια διαβάστηκαν τα κείμενα των απόντων.
Διαβάστηκαν εισηγήσεις των ξένων συγγραφέων Robert Silverberg, Eric Brown, Ahmed A. Khan (σε μετάφραση Νίκου Χρ. Θεοδώρου) και των Doug Smith, O'Neil de Noux, Timons Essaias (σε μετάφραση Ντίνου Χατζηγεωργίου).
Διαβάστηκε η εισήγηση του Διαμαντή Φλωράκη με βασική προτροπή την ηθική στάση του συγγραφέα. Ο Διαμαντής Φλωράκης πρότεινε να ιδρυθεί σύλλογος συγγραφέων Ε.Φ. με στόχο να βοηθηθούν οι νέοι ταλαντούχοι συγγραφείς να εκδώσουν τα βιβλία τους. Ο Διαμαντής Φλωράκης, που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ασθενείας.
Μετά διαβάστηκε ένας λογοτεχνικός χαιρετισμός της Βάσως Χρήστου, Γραμματέως της [Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας].
Στην συνέχεια της ημερίδας άρχισαν να διαβάζονται οι εισηγήσεις των παρευρισκομένων συγγραφέων Ε.Φ.. Μετά από κάθε ομιλία γίνονταν ερωτήσεις από το ακροατήριο, οπότε γινόταν προφανής η δυνατότητα (και σπανιότατα η αδυναμία) του ομιλητή να στηρίξει κάποιες από τις απόψεις του. (Μετά από κάθε όνομα παραθέτω λέξεις - κλειδιά για το περιεχόμενο της καθεμιάς ομιλίας, χωρίς βέβαια να μπορώ να μεταφέρω την ζωντάνια της και την ομορφιά της).
Αλεξία Αθανασίου (αρχαίοι ήρωες, σκληρές μάχες, διαστημική περιπέτεια, σφρίγος)
Πόπη Βερνάρδου (μουσική, νεράιδες, όνειρα, καθρέφτες)
Δημήτρης Δελαρούδης (αρχικοί τρόμοι, επόμενες φαντασιώσεις, ντανταϊσμός)
Ειρήνη Μαντά (παραμύθια δικά μας, παραμύθια του Θεού)
Μιχάλης Μανωλιός (μονόκεροι, συναισθήματα, αποφάσεις, πρωτοπόροι)
Εδώ έγινε ένα διάλειμμα, με τα ποτά κερασμένα από τον Διαμαντή Φλωράκη, που υποσχέθηκε να στείλει από ένα βιβλίο του με αυτόγραφο σε όλους τους συνέδρους. (Ευχαριστούμε και περαστικά!)
Νίκος Μιχαλόπουλος (εφιαλτικό παρόν, επικράτηση ανούσιων απόψεων)
Ηλίας Μπένης (προβληματισμοί, ερωτήματα, έμμεση παρουσίαση του εαυτού του ως αναγνώστη)
Σωτήρης Ραπτόπουλος (αναδίφηση αρχαίων, μελλοντολογική αρχαιολογία, νεοελληνική λογοτεχνία)
Κυριάκος Σγάρμπας (σκληρή Ε.Φ., μικρά διηγήματα, εκπλήξεις και κρυφά στοιχεία)
Δημήτριος Σπυρίδωνος (άρθρα με απρόοπτα θέματα, ταινίες και άλλα καλλιτεχνήματα, αντιήρωες)
Γιώργος Σωτήρχος (πόνος, πολιτική, αγωνίες)
Ανθίππη Φιαμού (ανάγκη για επικοινωνία, λαογραφικές αναζητήσεις, λάθη της τεχνολογίας, όρια της εντιμότητας)
Πρέπει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν στην ημερίδα, χωρίς να έχουν εισήγηση και οι Βασίλης Κυριλλίδης, Φαίδων Κυρίμης, Εμμανουήλ Μανωλάς, Γρηγόρης Φεϊζατίδης.
Στο τέλος της ημερίδας διαβάστηκε μια παρουσίαση του Νίκου Θεοδώρου για το βιβλίο του Διαμαντή Φλωράκη [Τα Πονοτρόνια και οι Αναρχικοί του Απόλυτου] (πρώτη έκδοση 1975, εκδόσεις ΑΠΕΙΡΟΝ. Πρόσφατη έκδοση 2005, εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ). Επίσης ο Νίκος Θεοδώρου έκανε μια ανασκόπηση των όσων ανέφεραν οι συμμετέχοντες και τόνισε τις ομοιότητες και τις διαφορές.
Οι σύνεδροι δείπνησαν στο παραλίμνιο εστιατόριο [Συν Δύο]. Φαγητό νόστιμο και καλό κρασί.
Για την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27/03/2005, ο Νίκος Θεοδώρου είχε φροντίσει να υπάρχει πρόσκληση από τον Κωνσταντίνο Γκόγκο, Πρόεδρο του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων, για δωρεάν ξενάγηση των συνέδρων και των συνοδών τους στο σπήλαιο.
Επίλογος:
Οι διοργανωτές έκαναν πολύ καλή δουλειά με τον φάκελο των συνέδρων και με τα κείμενα που τους προσέφεραν (βιογραφικά, εισηγήσεις, διηγήματα Ε.Φ. και άλλα). Έγινε έκθεση βιβλίων Ε.Φ. των εκδόσεων [Κέδρος], οι συγγραφείς διέθεσαν βιβλία τους στο κοινό, το περιοδικό που έκανε την εκδήλωση διέθετε τεύχη του και άλλες εκδόσεις. Γενικά η διοργάνωση ήταν άψογη.
Οι ομιλητές αντιμετώπισαν τους συνέδρους με σεβασμό και ήρθαν κατάλληλα προετοιμασμένοι για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, με ειλικρίνεια και χιούμορ. Φάνηκε καθαρά ότι οι ομιλητές είχαν πολλές λογοτεχνικές δυνατότητες, είχαν διαβάσει πάρα πολύ, και μοιράζονταν σχεδόν όλοι αισιοδοξία για το μέλλον της Ε.Φ. και απαισιοδοξία για το μέλλον.
Οι σύνεδροι έκαναν ερωτήσεις πολύ σχετικές με τα θέματα, και με διακριτικότητα όταν είχαν διαφορετική άποψη για το θέμα που υποστήριζε ο ομιλητής. Οι συζητήσεις έγιναν σε φιλικό και μάλλον χαρούμενο περιβάλλον.
Τα τοπικά ιδρύματα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων έδειξαν με την απουσία τους ότι δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά τους η καλλιέργεια της λογοτεχνίας της επιστημονικής φαντασίας ή έστω η φιλοξενία των συγγραφέων που πήγαν με δικά τους έξοδα στα Ιωάννινα από την Πάτρα, την Αθήνα, τους Δελφούς, τον Βόλο, την Χίο, την Καβάλα, την Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Κέρκυρα.
Μανωλάς Εμμανουήλ
27/03/2005
Σάββατο 26 Μαρτίου 2005
Η εισήγηση του Διαμαντή Φλωράκη
Φίλες και φίλοι.
Κατά πρώτον νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω τον φίλο Νίκο Θεοδώρου (αυτόν τον ακάματο, πολύπλευρο, αφιλοκερδή εργάτη, δημιουργό, γνώστη του φανταστικού) και τους συνεργάτες του για την ευγενική και τιμητική πρόσκλησή τους να παρευρεθώ σε αυτή την εκδήλωση. Στη συνέχεια, και πριν απαντήσω στα ερωτήματα που έχουν τεθεί στους εισηγητές αυτής της εκδήλωσης, θα μου επιτρέψετε να πω λίγα λόγια για τη σημασία και τις προοπτικές που βλέπω να έχει αυτή η πρώτη πανελλαδική συγκέντρωση φίλων και δημιουργών της λογοτεχνίας του φανταστικού, μίας λογοτεχνίας που ακόμα και τώρα, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει τα τελευταία δέκα – δεκαπέντε χρόνια, δεν έχει κατορθώσει να ξεφύγει από τα τείχη του περιθωρίου και να τύχει της αποδοχής που, πιστεύω πως της αξίζει. Αλλά, περισσότερα γι αυτό ίσως σε μια άλλη συγκέντρωσή μας.
Όμως, το γεγονός, πως όλοι εμείς βρεθήκαμε εδώ στην ωραία και πνευματική πόλη των Ιωαννίνων από πρωτοβουλία των ανθρώπων που εκδίδουν το περιοδικό: ‘ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝ’, υπόσχεται ένα καλύτερο αύριο, ένα γκρέμισμα των τειχών που κρατούν έγκλειστη στην απομόνωση τη λογοτεχνία του φανταστικού. Ή, έστω μία ρωγμή σε αυτά τα τείχη.
Εσείς οι νεώτεροι δημιουργοί, επικουρούμενοι από αγνούς φίλους του είδους, είστε που θα γκρεμίσετε τα τείχη. Με το έργο σας (που θα έχει ανθρωπιστικές αρχές, πρωτοτυπία, διορατικότητα και διαχρονικότητα) αλλά και με την ανάπτυξη αισθημάτων συντροφικότητας μεταξύ σας, σίγουρα και σύντομα θα δώσετε εγκυρότητα στην ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού.
Κλείνοντας τον πρόλογό μου, σας προτείνω να δημιουργήσετε ομάδα, σύλλογο συγγραφέων του φανταστικού. Σας προτείνω ακόμα να διαθέτετε ένα μέρος των συγγραφικών δικαιωμάτων των έργων σας σε καθαρά ανθρωπιστικούς σκοπούς.. Προφητεύστε το Αύριο που μόνο ανθρωπιστικό μπορεί και πρέπει να είναι. Στείλτε αυτήν την «προφητεία» στους ανά τον πλανήτη ομότεχνούς σας. Κάντε αυτόεκπληρούμενη και παγκόσμια είδηση την προφητεία της ανθρωπιάς.
Ξεκινώντας, θα ήθελα να πω πρώτα γιατί γράφω και μετά γιατί γράφω, κυρίως, λογοτεχνία του φανταστικού.
Πιστεύω πως η ύπαρξη των όντων είναι μία πορεία μέσα σε μία αινιγματική, αιματηρή όλο πόνο και δάκρυα έρημο, το τέλος της οποίας δεν θα διαψεύσει τα πιο ωραία μας όνειρα.
Πιστεύω ακόμα πως το ύψιστο χρέος, αλλά και όριο, του ανθρώπου είναι η μείωση του πόνου, των δακρύων, του αίματος όλων των πλασμάτων που διασχίζουν αυτή την έρημο.
Γράφω, λοιπόν, για να χαρτογραφήσω όσο μπορώ περισσότερο χώρο από τον άπειρο της υπαρξιακής ερήμου, για να μεταδώσω το μήνυμα της υπαρξιακής αλληλεγγύης. Για να πω αυτό το απλό: «Πρέπει να διασχίσουμε την έρημο κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Να δώσουμε ένα ηθικό περιεχόμενο, έναν σκοπό στην πορεία μας».
Και τώρα γιατί γράφω, κυρίως, λογοτεχνία του φανταστικού.
Η λογοτεχνία του φανταστικού (ειδικά η στοχαστική, οντολογική εκδοχή της που προσπαθώ να υπηρετήσω) είναι ένα λογοτεχνικό είδος που προσφέρεται για να στεριώσει μέσα μας η συμπαντική αίσθηση της ύπαρξης. Είναι το μοναδικό ανθρώπινο άπειρο μέγεθος που μπορεί να αντιταχθεί στο συντριπτικό μέγεθος του Χωροχρονικού Συνεχούς. (Χώρου, χρόνου, ύλης, εννοιών, ερωτημάτων).
Είναι το οικείο μας Σύμπαν. Το σύμπαν των ουτοπιών μας, που αντιτάσσουμε στο εχθρικό, αιματηρό σύμπαν. Της εξέγερσής μας ενάντια στο σφαγείο που φυλακίζει τα πιο ωραία μας όνειρα (που όλα μαζί είναι ένα: Η ΑΓΑΠΗ). Είναι η πρότασή μας, το παράπονο μας, η απορία μας, η συμφιλιωτική εξέγερσή μας ενάντια στους υπάρχοντες όρους της Ύπαρξης.
Πώς βρίσκω τα θέματά μου: Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, γιατί εκτός από ένα μου βιβλίο (Τα Πονοτρόνια) τα θέματα των βιβλίων μου είναι που με βρίσκουν! (Στα «Πονοτρόνια» δύο γεγονότα ήταν που ενεργοποίησαν τον αφανή, ασύνειδο εσωτερικό μηχανισμό παραγωγής μυθιστορηματικών θεμάτων).
Ίσως, ένας δεύτερος εαυτός μας, βυθισμένος στο απρόσιτο ασυνείδητό μας, παρατηρεί, καταγράφει, κρίνει, φαντάζεται πλέκει ιστορίες τις οποίες κάποια στιγμή στέλνει στο συνειδητό μας. Ίσως αυτό να εξηγεί κατά κάποιον τρόπο την ύπαρξη και τον μηχανισμό αυτού που ονομάζουμε Έμπνευση.
Όσο για την ανάπτυξη των μυθιστοριών μου η μόνη ενσυνείδητη συμμετοχή μου είναι εκείνη της οικονομίας, της αποφυγής πλατειασμών. Προσπαθώ τα γραφτά μου να είναι πυκνά. Το μυστικό είναι η προσωρινή αιχμαλωσία του αναγνώστη μέσα στην ιστορία που αφηγούμαστε. Να τον υποχρεώσουμε να ενδιαφερθεί για το πάρα κάτω. Να τον ξαφνιάσουμε. Αλλά, κυρίως, να τον κάνουμε να αισθανθεί πως βγήκε από την ιστορία μας λίγο ανθρωπινότερος απ΄ ότι μπήκε. Κι αυτή τη βελτίωση μόνο ένα γνήσιο έργο Τέχνης μπορεί να την πετύχει. Και πάνω από όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ομαδική, διαχρονική, συνολική κρίση των συνανθρώπων μας είναι αλάνθαστη. Σύντομα ή όχι, όλα τα έργα τέχνης παίρνουν τη θέση που τους αξίζει. Και πιστεύω πως το βασικό κριτήριο αυτής της αξιολόγησης είναι το κατά πόσον το κάθε καλλιτεχνικό δημιούργημα μας κάνει ικανούς για υλοποίηση των πιο ωραίων ονείρων μας.
Σας ευχαριστώ
Διαμαντής Φλωράκης
(Από την σελίδα του Διαμαντή Φλωράκη)
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005
Διαμαντής Φλωράκης
Είναι συγγραφέας.
Μερικά από τα έργα του :
ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ (μυθ.) 1963
ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ (νουβέλα) 1966 /78
Η ΕΚΡΗΞΗ (νουβέλα) 1970 /78
ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ (Θέατρο) 1972
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (μυθ.) 1973 /75 /78 /81 /83 /94 /97
ΤΑ ΠΟΝΟΤΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ (μυθ.) 1975 /78 /83 /85 /94 /97
ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ (νουβέλα) 1978 /83 /97
ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ (νουβέλα) 1981 /97
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ (μυθ.) 1985 /97
Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ (μυθ.) 1987 /97
Ο ΚΑΙΑΔΑΣ (μυθ.) 1987 /97
Η ΕΣΧΑΤΗ ΑΝΑΡΧΙΑ (μυθ.) 1988 /97
Ο ΕΧΘΡΟΣ (μυθ.) 1989 /97
ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ (μυθ.) 1992 /97
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ (μυθ.) 1995 /99
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑΝ (μυθ.) 1996 /98
ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (μυθ.) 2001
Δείτε την σελίδα του στο Διαδίκτυο.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005
Διήγημα, Φριτς, Ντοζόις (Εκδήλωση 139)
Η ΑΛΕΦ μας κάλεσε στην ήσυχη καφετέρια για την ανάγνωση δυο διηγημάτων, που μετέφρασε το μέλος της λέσχης μας Γιώργος Γούλας.
Ο Φρίξος Κοψαχείλης διάβασε το
[The Misfortune Cookie (Μπισκοτάκι της Ατυχίας)]
του συγγραφέα Τσαρλς Φριτς (Charles Fritch) και ο Γιώργος Γούλας διάβασε το
[apres moi la deluge (Μετά από μένα ο κατακλυσμός)]
του συγγραφέα και επιμελητή συλλογών διηγημάτων Γκάρντνερ Ντοζόις (Gardner Dozois).
Ήσαν δυο μικρά διηγήματα, με εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα το ένα από το άλλο, επειδή αντιμετώπιζαν διαφορετικά τον παράγοντα τύχη.
Ο χώρος μας ενέπνευσε για εκτεταμένες συζητήσεις μετά την ανάγνωση.
Τόπος : Καφετέρια ΦΑΕΙΝΟΝ (Καλλιδρομίου και Μαυρομιχάλη)
Ημερομηνία : 20/03/2005
Τρίτη 15 Μαρτίου 2005
Φεστιβάλ ΕΦ στην Ερμούπολη
Αγαπητοί φίλοι της Άλεφ
σας στέλνω ένα ενημερωτικό σημείωμα για τη λέσχη σας, την ιστοσελίδα της και το περιοδικό της. Είστε ελεύθεροι να κάνετε όποια χρήση του νομίζετε. Ελπίζω ότι αρκετά μέλη της λέσχης θα αποφασίσουν να συνδυάσουν τριήμερες διακοπές με επιστημονική φαντασία στην Ερμούπολη. Εμείς πάντως θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε!
Φεστιβάλ της Ερμούπολης
Τι είναι αυτό το φρούτο;
Η ιδέα ήταν να διοργανώσουμε ένα θεματικό φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας με πολλές εκδηλώσεις και πολλά σημεία διεξαγωγής μέσα σε ένα τριήμερο. Για τη διοργάνωση δουλεύει μια ομάδα 7 ατόμων. Όχι, δεν έχουμε επίσημη «διοικητική» υπόσταση (πχ. σωματείο, όμιλος κλπ.). Ίσως δημιουργήσουμε του χρόνου, αν το φετινό φεστιβάλ πετύχει και αποφασίσουμε να το επαναλάβουμε!
Πότε γίνεται;
Παρασκευή 15 ως Κυριακή 17 Απριλίου. Έναρξη το απόγευμα της Παρασκευής, λήξη το μεσημέρι της Κυριακής.
Τι περιλαμβάνει;
Ξεκινήσαμε το Δεκέμβριο λέγοντας μεταξύ μας: «Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε 7 διαφορετικές εκδηλώσεις και ό,τι βγει. Αν προχωρήσουν τελικά οι 5 ή 6 δεν πειράζει». Για την ώρα μάλλον προχωρούν όλες. Αν όμως βρεθούμε με κάποια μείον, μην τα βάλετε μαζί μας! Ας δούμε λοιπόν τι ετοιμάζουμε:
____Ανάγνωση πρωτότυπων διηγημάτων φαντασίας από τρεις έλληνες συγγραφείς (Μιχάλης Μανωλιός, Γιάννης Στάγκος, Παναγιώτης Κούστας) με ταυτόχρονη έκθεση έργων σκίτσου και ζωγραφικής συριανών καλλιτεχνών (εμπνευσμένων από τα διηγήματα) και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Η ανάγνωση θα γίνει σε τρία διαφορετικά καφέ της Ερμούπολης.
____Συζήτηση – Στρογγυλό Τραπέζι ελλήνων συγγραφέων με θέμα «γιατί διαβάζω, γιατί γράφω επιστημονική φαντασία». Δηλώσεις συμμετοχής δεχόμαστε ακόμα! Προβλεπόμενος χώρος: Η ιστορική δημοτική βιβλιοθήκη Ερμούπολης.
____Προβολή ταινίας Επιστημονικής Φαντασίας στον κινηματογράφο της Ερμούπολης «Παλλάς». Η ταινία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.
____Προβολή dvd star trek σε καφέ της πόλης. Ίσως βγει και μια συζήτηση για την prime directive.
____Έκθεση φωτογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης (ιστορικό κτίριο) με θέμα «Φωτογραφίζοντας τον 22ο αιώνα». Συμμετοχές δεχόμαστε από όλη την Ελλάδα ως το τέλος Μαρτίου. Περιμένουμε από τους ενδιαφερόμενους έως τέσσερις τυπωμένες φωτογραφίες (μέχρι 40 εκ. μέγιστη διάσταση) έγχρωμες ή ασπρόμαυρες και ένα μικρό βιογραφικό.
____Έκθεση βιομηχανικού σχεδίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (Ερμούπολη, άλλο ένα ιστορικό κτίριο) με θέμα «Σχεδιάζοντας τον 22ο αιώνα». Τα έργα ετοιμάζουν οι φοιτητές του τμήματος βιομηχανικού σχεδίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ερμούπολη.
____Θεατρική παράσταση του διηγήματος του Ρόμπερτ Σέκλεϊ «Σκληρές Εξισώσεις». Διασκευή Νίκος Αλμπανόπουλος, σκηνοθεσία Γιάννα Ζωίδου, παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Μίμου Άπτου». Η παράσταση θα ανέβει στο Πνευματικό Κέντρο.
____Να μην ξεχάσουμε και το πάρτι γνωριμίας που θα γίνει την Παρασκευή βράδυ.
Πρόγραμμα με τα ακριβή σημεία του φεστιβάλ και τις ώρες των εκδηλώσεων θα εκδοθεί παραμονή της έναρξης.
Πού θα σας βρούμε;
Στο www.syrosfestival.gr. Στείλτε μας και email στο board@syrosfestival.gr ή πάρτε τηλέφωνο το Νίκο Αλμπανόπουλο στο 2281079047 εργάσιμες μέρες ως τις 4 το απόγευμα.
Πόσο κοστίζει;
Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Σε εμάς το φεστιβάλ θα κοστίσει 2 με 3 χιλ. € ή και λιγότερο. Προσπαθούμε να μαζέψουμε τα χρήματα ζητώντας μικρές ιδιωτικές εισφορές (30, 50, 100 € από μικρές συριανές επιχειρήσεις).
Πώς θα έρθουμε στη Σύρο;
Με πλοίο από τον Πειραιά. Τα εισιτήρια στα ταχύπλοα (2 ώρες 30 λεπτά) κοστίζουν περίπου 30 €. Στα πολύ καλά blue star ferries (3 ώρες 45 λεπτά) 18 – 30 € και στα υπόλοιπα πλοία (4 ώρες 30 λεπτά) 15 – 30 €. Τα πλοία φεύγουν συνήθως απέναντι από τον ηλεκτρικό. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε όλο το φεστιβάλ θα φύγετε από Πειραιά Παρασκευή πρωί, εναλλακτικά Παρασκευή απόγευμα. Αναχώρηση από Σύρο Κυριακή απόγευμα ή βράδυ. Υπάρχει και αεροπλάνο.
Πού θα μείνουμε;
Κλείστε έγκαιρα ξενοδοχείο. Από ό,τι γνωρίζω τα ξενοδοχεία κοστίζουν από 40 – 80 € η βραδιά, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια λιγότερο. Αν δεν θέλετε να χαθείτε ζητήστε μας βοήθεια για το κλείσιμο του δωματίου σας.
Να φέρουμε μαζί μαγιό;
Τα νερά τον Απρίλιο είναι ακόμα σχετικά κρύα. Αν όμως το μεσημέρι του Σαββάτου έχει λιακάδα, πάμε για ένα ομαδικό μπάνιο με τους πιο τολμηρούς (οκ, η προσεδάφιση σε πλανήτη των borg απαιτεί πολύ περισσότερο θάρρος....)
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Νίκος Αλμπανόπουλος
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005
Νίκος Αλμπανόπουλος
Υπήρξε μέλος της Λέσχης Φανταστικού Ιωαννίνων.
Πήγε στην Ερμούπολη Σύρου και δημιούργησε εκεί, δίνοντας κίνηση σε μουσεία και καταστήματα της πόλης, ένα Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Κυριακή 6 Μαρτίου 2005
[Α star dreamer] & Παζάρι (Εκδήλωση 138)
Διεξήχθησαν, όπως είχε προγραμματισθεί, ένα
[παζάρι ειδών Ε.Φ.] και η προβολή του ντοκυμαντέρ
[The Star Dreamer] για το έργο του Πάβελ Κλουσάντσεφ (Pavel Klushantsev).
Για το παζάρι, προσφέρθηκαν προς πώληση βιβλία και περιοδικά, αφίσες και αντικείμενα Ε.Φ., παλιά μοντέλα και ό,τι άλλο είναι πιθανόν να αρέσει σε φίλους της Ε.Φ..
Ακολούθησε μια σύντομη προβολή (που επιμελήθηκε ο Γιώργος Κατσαβός) για το έργο του Ρώσου Πάβελ Κλουσάντσεφ. Πρόκειται για τον δημιουργό των ταινιών
[Meteor] (1947),
[Ο Δρόμος προς τ' αστέρια] (1957- συνέπεσε με την εκτόξευση του Σπούτνικ),
[Planet of storms] (1961- για την Αφροδίτη),
[The Moon] (1965),
[Mars] (1968).
Κάποιες ταινίες του τις αγόρασε ο Roger Corman, στις ΗΠΑ, τις ξαναμοντάρισε και έκανε τις "Voyage to the Prehistoric Planet" και "Voyage to the Planet of the Prehistoric Women". (Προβλήθηκαν σχετικά αποσπάσματα).
Τόπος : Αίθουσα Κασίων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 2ος όροφος)
Ημερομηνία : 06/03/2005
Κούστας Παναγιώτης (ΑΜ 070)
Δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα το 1989 στο περιοδικό [Πολιορκία].
Από το 2000 δημοσιεύει τα διηγήματά του στο ένθετο περιοδικό κόμικς και εφ [9] της Ελευθεροτυπίας. Συμμετείχε στην ανθολογία [9 Έλληνες Συγγραφείς ΕΦ] (2004).
Το διήγημά του [Ο Άθως Έμφοβος στον Ναό του Ήχου] μεταφράστηκε στα Αγγλικά και συμπεριλήφθηκε στην ανθολογία ευρωπαίων συγγραφέων [SFWA European Hall of Fame] (ΗΠΑ - 2007).
Κατά τα λοιπά, είναι σύζυγος της Χέντβιγκ Καρακούδα, και βιοπορίζεται από μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων (σενάρια κόμικς και τηλεοπτικών σειρών, bartendering, μεταφράσεις, freelance αρθρογραφία, ραδιοφωνικές εκπομπές, production assistance συναυλιών, κ.α.).
Το πρώτο βιβλίο του, [Έξι Δισεκατομμύρια Τρόποι Ζωής], κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις ΤΡΙΤΩΝ.
Καρακούδα Χέντβιγκ-Μαρία (ΑΜ 069)
Ιδ. Υπάλληλος και
Ελεύθερη Επαγγελματίας, συγγραφέας και μεταφράστρια.
Είναι το μέλος 069 της ΑΛΕΦ.
Παντελή Βασιλική (Σίσσυ) (ΑΜ 068)
Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε ιατρική στις Βρυξέλλες. Είναι Οφθαλμίατρος.
Από τον Δεκέμβριο 2004 ζει μόνιμα στην Αθήνα.
Δημοσιεύει τα διηγήματά της με ψευδώνυμο.
Το διήγημά της [Διαστημικό Καρναβάλι] δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο 2005 στο περιοδικό "9" της Ελευθεροτυπίας.
Το διήγημά της [Κάνδρα-Χαρ] περιλήφθηκε στην ανθολογία [Τρεις ματιές τ' αλλάζουν όλα] (εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος, 2007).
Είναι το μέλος 068 της ΑΛΕΦ.
Συνεργάστηκε στα Φανταστικά Χρονικά.
Τρίτη 1 Μαρτίου 2005
Έκθεση Ζωγραφικής του Σπύρου Βερύκιου
Έκθεση Ζωγραφικής του Σπύρου Βερύκιου
Ο Σπύρος Βερύκιος είναι ο δημιουργός του μικρών εξωγήινων που σας χαιρετούν (*) όταν μπαίνετε στον ιστοτόπο της Αλεφ.
Όσοι ενδιαφέρεσθε για μεγάλα έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη, μπορείτε να επισκεφθείτε την ατομική του έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, τηλ. 210-7213938.
Διάρκεια 15 Μαρτίου - 09 Απριλίου 2005.
Η Ελευθεροτυπία (15/03/2005) γράφει "Με χρώματα και συνθέσεις που παραπέμπουν σε έναν ιδιότυπο 'σοσιαλιστικό' ρεαλισμό, σε b-movies αλλά και σε pulp εξώφυλλα της δεκαετίας του '60, ο Βερύκιος απεικονίζει τη μυστική πλευρά της μητρόπολης".
Για να σας παρακινήσουμε, σας δίνουμε τους τίτλους των έργων που εκτίθενται:
100x150cm : 1. Το τέλος της παιδικής ηλικίας
150x220cm : 2. Εργοστάσιο σφηκών
100x130cm : 3. Σφυρί χωρίς αφέντη
100x120cm : 4. Ο Χ.Φ.Λάβκραφτ, ο Τίμοθυ Λήρυ και ο Ρόμπερτ Κραμπ κάνουν ηλιοθεραπεία στο Λος Άλαμος
150x180cm : 5. Αρπαγή στους ουρανούς
100x140cm : 6. Το φάντασμα στη μηχανή
100x200cm : 7. Εποχή των θαυμάτων Ι
100x200cm : 8. Εποχή των θαυμάτων ΙΙ
100x150cm : 9. Η τελευταία νύχτα πάνω στη γη
Για την ενημέρωση : Μανωλάς Εμμανουήλ
(* έλειψαν λίγο, από 31/03/2005 - 24/06/2006)
Βραβεία διηγήματος στην Λάρισα
Το μέλος μας Κώστας Κουτσούκος πήρε έπαινο για ένα διήγημά του, όπως είδαμε στην Ελευθεροτυπία της 01/03/2005 (σελ. 30).
Συνολικά 109 άτομα απ' όλη την χώρα πήραν μέρος στον διαγωνισμό διηγήματος που οργάνωσε η εφημερίδα [Ημερήσιος Κήρυκας] της Λάρισας.
Δόθηκαν βραβεία : 1ο στον Γιάννη Πλεμμένο (Καλαμάτα), 2ο στην Κατερίνα Ξάνθου (Αθήνα), 3ο στην Κατερίνα Λίτσιου.
Δόθηκαν έπαινοι : στον Κώστα Κουτσούκο (Αθήνα), στον Σπύρο Σιδέρη (Καρδίτσα), στην Χρυσαλένη Κουνδουνάρη (Λάρισα), στον Νίκο Σαμαρά (Λάρισα), στον Γιώργο Παπαχρήστου (Αθήνα), στην Τόνια Μασουρίδου (Αθήνα).
Δόθηκαν, για νικητές 16-20 ετών, βραβεία : 1ο Κώστας Φάκκας (Ρόδος), 2ο Αργύρης Φάκκας (Ρόδος), 3ο Ζήσης Αποστολίδης (Λάρισα).
(Για την μεταφορά : Μανωλάς Εμμανουήλ)
Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005
Γιορτή για τα γενέθλια της ΑΛΕΦ (Εκδήλωση 137)
Συνεστίαση για τα γενέθλια της Άλεφ (έκλεισε τα 7)
Με χαρά και συναδελφικότητα, με φαγητά ρεφενέ και γλυκά περισσότερα από όσα μπορούσαμε να καταναλώσουμε, με ποτά οινοπνευματώδη και μη, εορτάσαμε τα γενέθλια του συλλόγου μας.
Ευχές από όλους να είμαστε και του χρόνου όλοι καλά.
Μπορεί να μη γιορτάσαμε τα γενέθλια ακριβώς στις 12 Φεβρουαρίου, αλλά δεν υπήρξε ούτε ένα παράπονο.
Ευχαριστούμε την Αντωνία Κατσαβού και τον Γιώργο Κατσαβό για την υποστήριξη της εκδήλωσης.
Τόπος : έδρα της Άλεφ
Ημερομηνία : 18/02/2005
Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005
Έκθεση ψηφιακών τοπίων
Θα διοργανωθεί έκθεση ψηφιακών τοπίων του Γιώργου Σωτήρχου με τίτλο
[Παράθυρα σε άλλους κόσμους]
από τις 21 μέχρι και 25 Φεβρουαρίου 2005 στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Λευκωσία Κύπρου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λευκωσίας.
Ο Γ. Σωτήρχος έχει δημιουργήσει τον δικτυακό τόπο της Λέσχης Φανταστικού Ιωαννίνων.
Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2005
[Atlantis, the Lost Continent] (Εκδήλωση 136)
Ο υπεύθυνος του κινηματογραφικού τμήματος της ΑΛΕΦ Γιώργος Κατσαβός επιμελήθηκε την προβολή της ταινίας
[Atlantis, the Lost Continent (Ατλαντίδα, η Χαμένη Ήπειρος)].
Πρόκειται για μια έγχρωμη παραγωγή του 1961.
Παραγωγή-σκηνοθεσία: George Pal,
Σενάριο: Daniel Maiwaring (βάσει του έργου του Sir Gerald Hargreaves).
Παίζουν: Antony Hall, Joyce Taylor, John Dall κ.α.
Τόπος : Πολιτιστικό Κέντρο Υπαλλήλων ΟΤΕ, 3ης Σεπτεμβρίου 110
Ημερομηνία : 06/02/2005
Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2005
[ΕΦ και Πραγματικότητα] (Εκδήλωση 135)
Γερογιάννης - Κατσαβός - Μανωλάς - Χρήστου : Σε μια αναβίωση των παλαιών ημερών, όπου είχαν γίνει ατελείωτες συζητήσεις για το τί είναι Επιστημονική Φαντασία, παρουσιάστηκε το θέμα :
[Επιστημονική Φαντασία και Πραγματικότητα] ή
[Τι πρόβλεψε και τι δεν πρόβλεψε η Επιστημονική Φαντασία].
Την εργασία αυτή επιμελήθηκαν και παρουσίασαν τα μέλη Κώστας Γερογιάννης, Γιώργος Κατσαβός, Μανώλης Μανωλάς, Βάσω Χρήστου.
Η ιδέα ήταν του Εμμανουήλ Μανωλά, που έγραψε τα πρώτα σχόλια και αποσπάσματα από βιβλία. Στην συνέχεια ο Κώστας Γερογιάννης συμπλήρωσε άλλα κείμενα και η Βάσω Χρήστου δημιούργησε μια παρουσίαση με διαφάνειες που περιείχαν φωτογραφίες σχετικές με τα κείμενα. Την παρουσίαση συμπλήρωσαν χαρακτηριστικά τμήματα από ταινίες Ε.Φ., τα οποία επιμελήθηκε ο Γιώργος Κατσαβός.
Η παρουσίαση έγινε από όλους τους συντελεστές και το θερμό χειροκρότημα όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση έδειξε ότι ήταν επιτυχημένη.
Τόπος : Πολιτιστικό Κέντρο Υπαλλήλων ΟΤΕ, 3ης Σεπτεμβρίου 110
Ημερομηνία : 23/01/2005
Μανωλιός Μιχάλης (ΑΜ 067)
Γεννήθηκε το 1970 και υποτίθεται πως είναι Μηχανολόγος Μηχανικός.
Η συλλογή διηγημάτων του [Σάρκινο Φρούτο] κυκλοφόρησε το 1999 από τις εκδόσεις Τρίτων.
Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στο [9] της Ελευθεροτυπίας.
Το διήγημά του [Σοκολάτα] περιλήφθηκε στην ανθολογία του Μάκη Πανώριου [Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα], (Τόμος Ε', εκδόσεις Αίολος, 2004).
Παλεύει με αυταπάρνηση να τελειώσει το πρώτο του μυθιστόρημα.
Στο ενδιάμεσο, ζει, κάνει πως εργάζεται και περνάει καλά με τις δύο πια γυναίκες του, στην Αθήνα.
Είναι το μέλος 067 της ΑΛΕΦ.
Συνεργάτης στα Φανταστικά Χρονικά.
Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005
3ήμερο ταινιών μικρού μήκους
Το μέλος μας Έφη Σύρτα μας ενημέρωσε για την ακόλουθη εκδήλωση της ΑΣΚΤ:
3ήμερο ταινιών μικρού μήκους : 28-30 Ιανουαρίου 2005
Ο φοιτητικός σύλλογος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών προσκαλεί στο τριήμερο ταινιών μικρού μήκους που διοργανώνει 28-30 Ιανουαρίου 2005 στο εργοστάσιο Πειραιώς 256 Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Είσοδος ελεύθερη.
Παράλληλες εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν τα δρώμενα :
1. 18:30 θεατρική παράσταση ομάδα per theater formance
2. έκθεση φοιτητών της ΑΣΚΤ με θέμα τα comics
Πρόγραμμα προβολών :
Παρασκευή 28
17:00 ομιλία του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη
18:00 έναρξη προβολής ταινιών μικρού μήκους
Ο κλέφτης, Π. Βούλγαρης, διάρκειας 15'
Ο Τζίμης ο τίγρης, Π. Βούλγαρης, 15'
Τυφλόμυγα, Δ. Κανελλόπουλος, 10'
Θαύματα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, Σ. Νιζήρης, 10'
Λάθος αιώνας, Σ. Νιζήρης, 20'
Εσωτερικό σπιτιού με γυναίκα που καθαρίζει μήλα, Ε. Λυγίζος, 15'
Αγνά νιάτα, Ε. Λυγίζος, 10'
red sky, Π. Φαφούτης, 15'
Γκόγκος, Π. Φαφούτης, 15'
Χωρίς τίτλο, Ε. Παππάς, 15'
Φευγαλέα χαμόγελα, Δ. Κανελλόπουλος, 15'
Καλή τάπα καρφίτσα, Α. Βούλγαρης, 25'
genius "j", genius "j", 5'
21:00 προβολή της ταινίας Κλαίς;, Α. Βούλγαρης, 100'
Σάββατο 29, αφιέρωμα στην επιστημονική φαντασία
17:00 έναρξη προβολής ταινιών μικρού μήκους
destroy all brains, Δ Εμμανουηλίδης, διάρκειας 17'
Φλεβάρης, Α. Κοντόπουλος, 17'
Φωταγωγός, Γ. Βεσλεμές, 14'
Γκόλ, Γ. Βεσλεμές, 19'
Απόλυτη στιγμή, Λ. Ασλανίδης, 15'
Απότομο φρενάρισμα, Π. Σιλβέστρος, 5'
Ο Κλαρκ Κεντ είναι ο superman, Α. Αλεξίου, 10'
Με θυμάσαι;, Α. Αλεξίου, 15'
Αριστείδης ο Αλώπεκας, Α. Αλεξίου, 20'
money go round, Π. Νούσιας, 12'
Τούγκο τούγκο, Γ. Βεσλεμές - Α. Αλεξίου, 15'
21:00 προβολή της ταινίας Το Κακό, Γ. Νούσιας, 80'
Κυριακή 30
17:00 έναρξη προβολής ταινιών μικρού μήκους
Έζρα Πάουντ: παράδεισο ήθελα να γράψω, Σ. Τζουμέρκας, 45'
2003 alone, Α. Θανασούλας, 5'
phineas purfitt, Ε. Αποστολόπουλος, 6'
Ασκήσεις γέλιου, Ν. Πομώνης, 15'
i wanna fuck you like a bunny, Α. Βούλγαρης - Ν. Πομώνης - Ν. Μπόντας, 4'
Η ψυχή του δαίμονα Πλούμη, Σ. Ιακωβίδης, 10'
Τα μάτια που τρώνε, Σ. Τζουμέρκας, 25'
Βροχή, Σ. Τζουμέρκας, 25'
youpie, Κ. Βούλγαρη, 17'
Με τα φώτα νυσταγμένα, Κ. Βούλγαρη, 13'
home, Χ. Ιωακειμίδη, 10'
chez lucien, Κ. Μπαρμπατσάλου, 7'
21:00 προβολή της ταινίας Μια ροζ παραμάνα, Ν. Πομώνης, 95'
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005
Αναγγελία ΛΦΙ, 1η συνάντηση συγγραφέων
1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Φ.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Καλή Χρονιά και ό,τι πιο δημιουργικό για το 2005 !
Το περιοδικό [Οι Δραματουργοί των Γιάνν] ετοιμάζουν μιά [συνάντηση Συγγραφέων του Φανταστικού] στα Ιωάννινα, μέσα στο 2005.
Πολλοί έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, κι έτσι περάσαμε στην τέταρτη φάση.
Παρακαλούμε διαβάστε το παρακάτω κείμενο και απαντήστε μας.
Παρακαλούμε επίσης όπως το προωθήσετε σε άτομα και φορείς (Λέσχες κλπ) που νομίζετε ότι θα ενδιαφερθούν κάποια άτομα.
Με φανταστικούς χαιρετισμούς
Νίκος Χρ. Θεοδώρου
Η ΛΕΣΧΗ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝ
ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Φ.,
ΤΟΠΟΣ : ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΤΡΙΗΜΕΡΟ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ) ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ : 25-26-27 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΜΕΣΑ ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ, ΠΕΡΙΠΟΥ, ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 20:30΄ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ: 09:00΄ – 12:30΄ 15ΛΕΠΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ
ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΩ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑ-
ΣΤΙΚΟΥ, ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΩ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΩ ..."
12:30΄ – 13:30΄ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΕΑΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ
ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ: ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ
* ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΟΥΜΕ (ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ) ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Δ Ε Ν ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ 'Η ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
(ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΟΝ ΓΑΝΥΜΗΔΗ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑ ΛΥΘΕΙ...)
– ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΔΩΜΑΤΙΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ
* ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΧΡΙ 10/03/2005.
Η ΣΤΙΓΜΗ ΕΦΘΑΣΕ... ΑΦΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΡΑΦΗΣ ΣΑΣ, ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ. ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΤΡΙΤΟΥ ΤΥΠΟΥ!.
(Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΥΤΗ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΛΗΛΟΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ)
(Για την αντιγραφή : Μανωλάς Εμμανουήλ)
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2005
Κόψιμο πίτας 2005 (Εκδήλωση 134)
Κόψαμε την πίτα για το καλό της νέας χρονιάς 2005.
Ο Γρηγόρης Μεράκος βρήκε το νόμισμα και κέρδισε το ένα ημερολόγιο Τόλκιν για το 2005.
Τόπος : έδρα της Άλεφ
Ημερομηνία : 09/01/2005