Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Λίγα λόγια "Από τη Σκόνη"

Τέτη Θεοδώρου – Από τη σκόνη (Ars Nocturna, 2013)
Εξώφυλλο: Ελένη Λύρα, Καταφύγιο
ISBN: 978-618-5032-09-8

Οπισθόφυλλο:
Όσο κι αν μοιάζει ασήμαντο το πέρασμα από τη ζωή κάποιων ανθρώπων, αυτοί αφήνουν πίσω τους το μετείκασμά τους. Κι όπως η σκόνη χορεύει στον ήλιο, ο τόπος που έζησαν στροβιλίζεται από τον χρόνο και αναταράσσεται από τα ξεχασμένα τους ίχνη.
Στις γωνιές του τακτοποιημένου και καλά οργανωμένου αστικού τοπίου ελλοχεύουν αυτά τα σκοτεινά σημάδια, μέχρι να εισβάλλουν με βιαιότητα στην καθημερινή ζωή, δημιουργώντας αστικούς μύθους ή μεταφέροντας αλλόκοτες δοξασίες μιας άλλης εποχής.
Δέκα τέτοιες ρωγμές, απ’ όπου το αλλόκοσμο και η δεισιδαιμονία εισέρχονται σταδιακά και εξελίσσονται μέσα στην πόλη, χαράσσουν ένα μονοπάτι με αρχή την ιερότητα του θανάτου και περπατούν πίσω από τα βήματα της καταγεγραμμένης ιστορίας για ν’ αποκαλύψουν τη σκληρότητα, την αναλγησία, την ελπίδα, την παρακμή, το θαύμα, την τιμωρία και τέλος την επιβίωση της πρόληψης, από τις αρχές του περασμένου αιώνα έως την πρώτη δεκαετία του 21ου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το βιβλίο περιέχει δέκα ιστορίες που αρχίζουν από το 1911 και τελειώνουν το 2004.
 Η πρώτη τα «Ιερά Μονοπάτια» είναι η ιστορία που έχω ακούσει από την οικογένεια μου για το χτίσιμο μιας εκκλησίας και τα ψυχικά φαινόμενα που ακολουθούσαν τη γυναίκα που την έχτισε. 1911-1952
Η δεύτερη «Η αξιοπρέπεια ταιριάζει στο θάνατο», μιλάει για ένα από τα πρώτα γραφεία κηδειών στην Αθήνα και το αξιοπερίεργο είναι ότι διατηρείτο από γυναίκες. Περιγράφει τις αλλαγές στον τρόπο ταφής από τις αρχές του αιώνα 1906 έως το 1990.
Η τρίτη « Εκεί που ζούνε οι νεκροί», εξελίσσεται το 1947 και δυο γυναίκες , η μια αηδιασμένη από την διαφθορά και η άλλη έχοντας χάσει τον αδελφό της στον εμφύλιο για να αντιδράσουν κάνουν μάγια.
Η τέταρτη « Στο πέλαγος» εξετάζει την αντιμετώπιση του βρικόλακα στην επαρχία και περιγράφει την πείνα στα νησιά εξορίας. 1956
Η πέμπτη «Ο ανθρακωρύχος» είναι η ιστορία ενός μετανάστη στο Βέλγιο που έχει απομονωθεί από το περιβάλλον του και τον θεωρούν οι άλλοι δράκο. 1960
Η έκτη «Τρελή πορεία» είναι η ζωή μιας γυναίκας που ζει μέσα στην κακοποίηση και τρελαίνεται. 1960 
Η έβδομη «Τζην φούστα» εξελίσσεται το 1974 και είναι ιστορία μιας κόρης καθαρίστριας που κάνει προσκύνημα στην Τήνο για να ζήσει ένα θαύμα.
Η όγδοη «Ζητιάνοι» μιλάει για τους ζητιάνους στο κέντρο των Αθηνών το 1983. και για σινεμά με δυο έργα.
Η ένατη «Η εκκλησάρισσα» διαδραματίζεται το 2001 και περιγράφει ένα συνοικισμό που έχει αστικοποιηθεί αλλά κρύβει μυστικά και έχθρες από το παρελθόν.
Η δέκατη «Το δέντρο» πραγματεύεται τα ψυχανεμίσματα και χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να βρει την προέλευση τους. Διαδραματίζεται στο internetκαφέ μιας λουτρόπολης. 2004.

Βιογραφικό:
Η Τέτη Θεοδώρου γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά. Ασχολείται τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή και την ενδιαφέρουν κυρίως το Φανταστικό, τα λαογραφικά θέματα και η ποίηση. Έχει δημοσιεύσεις σε ομαδικές συλλογές διηγημάτων και ποίησης. Αυτή είναι το πρώτο της βιβλίο.

Ομαδικές συλλογές διηγημάτων:
Θρύλοι του Σύμπαντος
ΕΦφάνταστες ιστορίες

Ομαδικές συλλογές ποίησης:
Όνειρα των μύθωνΣάββατο, 07 Δεκέμβρη 2013, ώρα 18:00, Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50

Δεν υπάρχουν σχόλια: