Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Λογοτεχνικό Εργαστήριο-17 (αναγγελία)

17ο Λογοτεχνικό Εργαστήριο
Το Παιχνίδι Αλλάζει Κανόνες: Βιαστείτε!


Τελειώνοντας τις διαδικασίες του 16ου Λογοτεχνικού Εργαστηρίου της ΑΛΕΦ τον περασμένο Νοέμβριο, καταλήξαμε πως είχε φτάσει η στιγμή να σκεφτούμε λίγο περισσότερο τα αιτήματα συμμετοχής που υπήρχαν πρόσφατα από πολλά άτομα εκτός Λέσχης. Επειδή το Λ.Ε. έχει αποτελέσει συχνά πόλο προσέλκυσης νέων μελών στο παρελθόν, αποφασίσαμε –δοκιμαστικά γι’ αυτή τη φορά– να το κάνουμε ανοιχτότερο. Έτσι η ανακοίνωση για τη διοργάνωση του 17ου εργαστηρίου δεν θα αναρτηθεί αυτή τη φορά μόνο στο blog της ΑΛΕΦ αλλά και στο φόρουμ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού www.sff.gr, μέλη του οποίου έχουν εκδηλώσει συχνά την επιθυμία συμμετοχής και έχουν παραστεί σε εκδηλώσεις της ΑΛΕΦ.

Ποια διηγήματα γίνονται δεκτά στο εργαστήριο;
Στο εργαστήριο της ΑΛΕΦ γίνονται δεκτά διηγήματα από όλα τα είδη του φανταστικού (ε.φ., φάντασυ, τρόμος). Δεν συζητάμε σουρεαλισμό και γενικά, σε περίπτωση υπερπροσφοράς διηγημάτων, μπορεί να αποκλειστεί κάποιο αν θεωρηθεί υπερβολικά mainstream.
Τα διηγήματα μπορούν να είναι μέχρι 7500 λέξεις. Δεν υπάρχει κάτω όριο λέξεων.

Πόσα διηγήματα συζητιούνται στο εργαστήριο;
Μέγιστο όριο: 12 διηγήματα – δεκτά με σειρά υποβολής.

Δοκιμαστικά, για το 17ο εργαστήριο, επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο ευρύτερης συμμετοχής, και για να μην αισθανθεί κανένα μέρος αδικημένο, εξετάζουμε την τήρηση αναλογίας οκτώ (8) διηγημάτων από μέλη της ΑΛΕΦ και τεσσάρων (4) από μη μέλη. (Το ποσοστό θα τηρηθεί αν υπάρξει μεγάλη προσέλευση και από τις δυο πλευρές). Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο αριθμός μέχρι το 12 θα καλυφθεί με βάση τη σειρά υποβολής.

Πότε και πού;
Εκτός απροόπτου το εργαστήριο προγραμματίζεται για το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου. Και όταν λέμε Σαββατοκύριακο εννοούμε χοντρικά δυο γεμάτα δεκάωρα, με τα σχετικά –και πολύ ενδιαφέροντα– διαλείμματα.
Για να υπάρχει αρκετός χρόνος για ανάγνωση και σχολιασμό, η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των διηγημάτων είναι η Κυριακή 17 Απριλίου.
Συνήθως τα εργαστήρια γίνονται στην Έδρα της Λέσχης, το πολύ φιλόξενο σπίτι των Κατσαβών στου Παπάγου.

Ποιος μπορεί να λάβει μέρος;
Οποιοσδήποτε έχει γράψει ένα διήγημα που συμμορφώνεται με τα παραπάνω, είναι διατεθειμένος να διαβάσει, να σχολιάσει, να δεχτεί σχολιασμό και, φυσικά, να διαθέσει εκείνο το Σαββατοκύριακο.
Το εργαστήριο είναι δωρεάν για τα ταμειακώς εντάξει μέλη της ΑΛΕΦ.
Για τα μη μέλη η συμμετοχή ανέρχεται στο συμβολικό ποσό των 20 ευρώ, χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις. Το ποσό αυτό μπορεί να συμψηφιστεί με την πρώτη συνδρομή, αν κάποιος αποφασίσει να γίνει μέλος της ΑΛΕΦ μέσα στο ίδιο εξάμηνο.

Πόσο αυστηροί είναι οι παραπάνω κανόνες;

Όριο λέξεων: Μετρίως αυστηρό. Έχουμε δεχτεί μεγάλα διηγήματα, αρκεί να μην πέσουν πολλά μαζί ταυτόχρονα. Οι διοργανωτές αποφασίζουν για τα εκτός μεγέθους με βάση τον όγκο των συμμετοχών.
Αριθμός διηγημάτων: Πολύ αυστηρός. Η εμπειρία δείχνει ότι ένα όριο 12 διηγημάτων είναι το μεγαλύτερο που μπορεί να συζητηθεί ικανοποιητικά. (Σκεφτείτε ότι επειδή όλοι πρέπει να μιλήσουν για όλα, 10 διηγήματα σημαίνουν 10x10=100 τοποθετήσεις, ενώ 12 σημαίνουν 12x12=144).
Προθεσμία: Μπορεί να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση αν δεν έχει συμπληρωθεί το όριο των 12 διηγημάτων.

Τι κάνει ο ενδιαφερόμενος;
Στέλνει mail στο razathor@otenet.gr με πρόθεση συμμετοχής.
Όλα τα υπόλοιπα κανονίζονται στην πορεία.

Οι διοργανωτές
Κώστας Χαρίτος
Βάσω Χρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: