Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

5ο Φεστιβάλ ταινιών SFF-rated 2010 (Εκδήλωση 239)


SFF-rated ATHENS
5o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ
Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού
http://sffrated.wordpress.com

Αθήνα Πέμπτη 4 – Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010
Κινηματογράφος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ FILMCENTER

Λ. Συγγρού 106, Στάση Μετρό ΦΙΞ

Ώρα έναρξης προβολών 17:30

To 5o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ταινιών Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού SFF-rated Athens, που διοργανώνεται από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ), διεξάγεται στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ FILMCENTER από τις 4 μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Από τις πάνω από 400 υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν, ξεχώρισαν και προβάλλονται ταινίες από 25 χώρες, 65 μικρού μήκους (οι 32 στο Διαγωνιστικό), και 8 μεγάλου μήκους (σε πρώτη πανελλήνια προβολή και ορισμένες σε πρώτη ευρωπαϊκή προβολή). Να σημειώσουμε ιδιαίτερα την πολύ δυνατή συμμετοχή της Γερμανίας στη φετεινή διοργάνωση, καθώς και της Ισπανίας, αλλά και την παρουσία της Ανατολικής Ασίας (Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ιαπωνία).
Από τις ταινίες μεγάλου μήκους να σημειώσουμε:
- «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ ΚΛΩΝΟΥ» (The Clone Returns Home) (ΙΑΠΩΝΙΑ 2008, 110’, Εγχρ.) του Kanji Nakajima («Fe», «Τhe Box»), μια παραγωγή του Wim Wenders που επαναφέρει στον κινηματογράφο της Επιστημονικής Φαντασίας τη γραφή και τον προβληματισμό του Αντρέι Ταρκόφσκι, διατηρώντας την ξεχωριστή αίσθηση του ιαπωνικού σινεμά.
STRIGOI» (προφέρεται «στριγγόϊ») (Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ/ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2009, 105’, Εγχρ.) όπου το βρετανικό χιούμορ (της σκηνοθέτιδας Faye Jackson) συναντά τον βαλκανικό κινηματογράφο και τη ρουμανική παράδοση των βρικολάκων της διπλανής πόρτας -οι «στριγγόϊ» του τίτλου. Με πολλά βραβεία καλύτερης ταινίας/σκηνοθεσίας, το «Strigoi» συνδυάζει απόλυτα πετυχημένα κινηματογραφικά είδη και οπτικές που κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορούσαν να συνδυαστούν.
ΣΤA KYMATA ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» (Unremembered) (ΗΠΑ 2009, 96’, Εγχρ.), του Greg Kerr, ένα επίτευγμα ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου, όπου ένα αίνιγμα της κβαντικής φυσικής κινηματογραφείται σαν σκοτεινό θρίλερ και υπαρξιακό δράμα που κόβει την ανάσα… η ταινία έχει ήδη κερδίσει τρία βραβεία καλύτερης ταινίας και συνεχίζει. Στο SFF-rated 2010 κάνει την Ευρωπαϊκή της πρεμιέρα.
- «ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ ΤΗ ΛΟΡΝΑ» (Lovelorn) (M.BΡΕΤΑΝΙΑ 2010, 86’, Εγχρ.) της πρωτοεμφανιζόμενης 23χρονης Becky Preston, μια μεταφυσική ελεγεία για τη μετάβαση από τη ζωή στον θάνατο και για το τι μπορεί να διασωθεί στο ταξίδι αυτό. Η ταινία ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα και εντυπωσιάζει με τη σύνθετη κινηματογραφική της αφήγηση.

Το Διαγωνιστικό των ταινιών Μικρού Μήκους προβάλλεται σε 5 ζώνες το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιπες μικρές προβάλλονται σε θεματικές ενότητες:
-ΑΣΦΥΞΙΑ (4): νοσηρές πνοές, θανάσιμες ανάσες, ζωογόνες μάσκες.
-ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ (5), όπου βρικόλακες αυτοκτονούν και θυσιάζονται καθώς άνθρωποι και ζόμπι αλληλοσπαράζονται.
-ΑΛΛΟΚΟΤΕΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ (5), όπου παρουσιάζονται απολαυστικά (και ενίοτε τρομακτικά) ψευδο-ντοκιμαντέρ.
-ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ (7), όπου τα σχέδια είναι κινούμενα και η πραγματικότητα ρευστή.
-Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ (6), όπου η εικόνα αποτυπώνει τη μουσική και η μουσική ανακαλεί εικόνες, πότε ονειρικά, πότε χιουμοριστικά και πότε άγρια και ρυθμικά…

Επιπλέον, αφιερώνουμε τις μεταμεσονύχτιες προβολές όσο και την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ στο Ελληνικό Φανταστικό. Στις μεταμεσονύχτιες (Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο) θα προβληθούν ταινίες των σκηνοθετών Γιώργου Καρυπίδη («Ουτοπία»), Τάσου Μπουλμέτη («Βιοτεχνία Ονείρων»), και Δημήτρη Αθανίτη («Καμιά Συμπάθεια για τον Διάβολο»), ενώ την Τετάρτη 10/3 θα προβληθεί μια επιλογή από πρόσφατες ταινίες μικρού μήκους του είδους, αλλά και σε avant-premiere η ταινία «Ξένες σε Ξένη Χώρα: 50 Ελληνικές Ταινίες Μυστηρίου και Φαντασίας» του Δημήτρη Παναγιωτάτου. Στην προβολή θα είναι παρών και ο σκηνοθέτης, για να παρουσιάσει την ταινία και να συζητήσει με το κοινό.
Τα Βραβεία Κοινού (Μικρού και Μεγάλου Μήκους) θα ανακοινωθούν το βράδυ της Τετάρτης 10/3, λίγο πριν ξεκινήσει το αψέντι-πάρτι με το οποίο θα κλείσει φέτος το SFF-rated Athens (μια χορηγία από το αψέντι Xenta Absenta που συνοδεύει και μεθάει το φεστιβάλ από το ξεκίνημά του).
Όπως κάθε χρόνο, όλες οι ξένες ταινίες θα προβληθούν υποτιτλισμένες στα Ελληνικά με τη φροντίδα της ΑΛΕΦ, ενώ οι ταινίες μεγάλου μήκους του Διαγωνιστικού θα παιχτούν σε δύο εναλλακτικές προβολές σε διαφορετικές μέρες του φεστιβάλ,και ένα απλό εισιτήριο (7,5 Ευρώ) θα αρκεί για να παρακολουθήσει κανείς όλες τις προβολές της ημέρας (από τις 17:30 μέχρι μετά τα μεσάνυχτα).
Χορηγοί του φεστιβάλ είναι και φέτος το περιοδικό κόμικς και επιστημονικής φαντασίας «9» και η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός 105,5 FM Στο Κόκκινο.
Μείνετε συντονισμένοι -νέα για το 5ο SFF-rated Athens αναρτώνται στο blogsite του Φεστιβάλ.
Για περισσότερες πληροφορίες: Αλέκος Παπαδόπουλος 6945-378680/alpapad@hol.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: