Πέμπτη, 26 Απριλίου 2007

Bruce Sterling & Stelarc

Διήμερη εκδήλωση της Ελληνοαμερικανικής ένωσης με Στέρλινγκ και Στελάρκ.

H Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων, με καλεσμένους τον Stelarc και τον Bruce Sterling. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Απριλίου 2007, 7:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 2ος όροφος).

Ο Stelarc, ελληνοκυπριακής καταγωγής αυστραλός περφόμερ (κατά κόσμον Στέλιος Αρκαδίου), επιχειρεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 να επεκτείνει τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Στις περφόρμανς του, έχει συνδέσει το σώμα του με το ίντερνετ, και με τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτει γενετικούς αλγόριθμους, έχει εφεύρει ρομποτικό χέρι και μηχανή βαδίσματος που κινεί με τους συνδεδεμένους με ηλεκτρόδια μυώνες του και έχει κινηματογραφήσει μέρος από το εσωτερικό του σώματος.

Ο Bruce Sterling, είναι αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, ηγετική φυσιογνωμία του κυβερνοπάνκ κινήματος στη λογοτεχνία, θεωρητικός του κυβερνοχώρου κι ένας από τους ιδρυτές του οργανισμού Electronic Frontier Foundation (EFF), ο οποίος προστατεύει την ελευθερία του λόγου στο πλαίσιο της σύγχρονης ψηφιακής εποχής.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, 25/4/2007, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με συντονιστή τον καθηγητή Μιχάλη Μεϊμάρη, κύριο ομιλητή τον Bruce Sterling, και εισηγητές την Άννα Χατζηγιαννάκη, η οποία παρουσίασε τη μονογραφία για τον Stelarc που εξέδωσε το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology), τον ίδιο τον Stelarc, και τον διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανητάριου, αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο.Την δεύτερη ημέρα, 26/4/2007, ο Stelarc παρουσίασε τη δουλειά του με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.
(Αναδημοσίευση από την σελίδα http://www.hau.gr/hau/el/cult_new.html#MyPageAnchor3).

Δεν υπάρχουν σχόλια: