Κυριακή 18 Απριλίου 2004

[Quatermass and the Pit] (Εκδήλωση 120)

O Γιώργος Κατσαβός επιμελήθηκε την προβολή της ταινίας

[Quatermass and the Pit (Το Τέλος του Κόσμου)]

"Η γλώσσα είναι ιός απ' το εξώτερο διάστημα", συνήθιζε να υπενθυμίζει ο Γουΐλιαμ Μπάροους (William Burroughs) σε μαθητές και απίστους.
"Η μαγεία και η βασκανία ήρθαν στη Γη με ένα διαστημόπλοιο, πριν από 5.000.000 χρόνια", υποστηρίζει το σενάριο της βρετανικής ταινίας [Quatermass and the Pit], που στα αμερικάνικα σινεμά εμφανίσθηκε ως [Five Million Years to Earth] και στα ελληνικά βαφτίσθηκε [Το Τέλος του Κόσμου].

Τέλη δεκαετίας του '60 συνέβησαν όλα αυτά όταν το [Quatermass and the Pit], δεύτερο κατά σειρά sequel των ταινιών με ήρωα τον καθηγητή Μπέρναρντ Κουότερμας (Bernard Quatermass), βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες. Σκηνοθετούσε ο Ρόι Γουόρντ Μπέικερ (Roy Ward Baker), συνέγραφε το σενάριο ο Νάιγκελ Νιλ (Nigel Kneale) και πρωταγωνιστούσε στον κεντρικό ρόλο ο Άντριου Κιρ (Andrew Keir).

Το φιλμ απευθύνεται σε σκεπτόμενους σινεφίλ, οι οποίοι αναζητούν κάτι παραπάνω από ειδικά εφέ στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Και μπορούν να εκτιμήσουν την υποδόρια αμφισβήτηση του σεναρίστα Nigel Kneale, κόντρα στα κάθε είδους κατεστημένα της εποχής.

(a. m.)

Τόπος : Πολιτιστικό κέντρο εργαζομένων ΟΤΕ νομού Αττικής, (3ης Σεπτεμβρίου 110, ισόγειο)

Ημερομηνία : 18/04/2004

Δεν υπάρχουν σχόλια: