Φίλες και φίλοι
Όπως ξέρετε, επίκειται η κυκλοφορία του τρίτου τεύχους των ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ. Ήδη με τα πρώτα δύο τεύχη έχετε μια καλή ιδέα για την κατεύθυνση του περιοδικού και κυρίως για την έμφασή του στην αρθρογραφία. Σκοπός μας είναι να καλύψουμε το φάσμα μεταξύ ενημέρωσης και διασκέδασης, χωρίς να αμελούμε και τα πιο ακαδημαϊκά άρθρα. Μας ενδιαφέρουν όλοι οι τομείς του φανταστικού, σε όλες τις εκφράσεις του: λογοτεχνία, ταινίες, σειρές, κόμικς, rpg, τα πάντα.
Το επόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο και θα έχει αφιέρωμα στον ΤΟΛΚΙΝ και τον ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ.
Πιό συγκεκριμένα η γενική διάρθρωση της ύλης είναι η παρακάτω:
1. Ο καθηγητής (βιογραφία του Τόλκιν)
2. Το βιβλίο: Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, κριτική
3. Τα άλλα βιβλία: Το Χόμπιτ, Σιλμαρίλιον, κ.λπ
4. Πλήρης ελληνική βιβλιογραφία
5. Η ταινία: τα τρία μέρη του lotr
6. Ο σκηνοθέτης: λίγα λόγια για τον Πήτερ Τζάκσον
7. Οι ηθοποιοί
8. Οι άλλες ταινίες: το lotr του Μπάκσι κ.λπ
9. Αριθμοί (αν μπορούμε να βρούμε στοιχεία για πωλήσεις βιβλίου, εισιτήρια
ταινίας και ότι άλλο, σε Ελλάδα και εξωτερικό
10. Διάφορα άρθρα σχετικά με διάφορες πτυχές του κόσμου του Τόλκιν. Ενδεικτικά:
θρησκευτικές πτυχές του έργου του Τόλκιν
Η αρνητική στάση κατά της τεχνολογίας
Διαφορές μεταξύ ταινίας και βιβλίου
Ποιοι συγγραφείς επηρεάστηκαν από τον Τόλκιν
11. Κριτική του _Η Γλώσσα των Ξωτικών του tolkien_, του Μηνά Τσουλή
12. Εικονογράφηση: φωτό από ταινία, σκαναρισμένα εξώφυλλα βιβλίων, πορτραίτο του
συγγραφέα, original comics
13. computer games, rpg κλπ βασισμένα στο lotr
14. websites, newsgroups, mailing lists για το lotr
15. Διεθνή συνέδρια και συναντήσεις
16. Ο ελληνικός σύλλογος φίλων του Τόλκιν
Για τα επόμενα τεύχη που ετοιμάζουμε, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι οι σελίδες του περιοδικού είναι ανοιχτές σε όλους και ότι θεωρούμε την πολυφωνία προσόν και την ευρεία θεματολογία ατού.
Πέρα από τους συνεργάτες του περιοδικού που ετοιμάζουν άρθρα για τα επόμενα τεύχη, θέλουμε να ακούσουμε κι άλλες φωνές, για θέματα που ίσως δεν θα είχαμε σκεφτεί εμείς. Αυτός είναι ο σκοπός αυτής της επιστολής: ζητάμε, τόσο από τα μέλη της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας όσο και από όλους τους άλλους φίλους, να επικοινωνήσουν μαζί μας αν θέλουν να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο: με διηγήματα, με άρθρα, με κόμικς... οτιδήποτε.
Αν ενδιαφέρεστε, δείτε παρακάτω τις βασικές ντιρεκτίβες.
Τί άρθρα θέλουμε;
Πάνω απ' όλα, μας ενδιαφέρει η κάλυψη της ελληνικής πραγματικότητας: παρουσιάσεις βιβλίων και κόμικς Ελλήνων δημιουργών, ταινιών που προβλήθηκαν στη χώρα μας, σειρών που μεταδίδονται από την τηλεόραση.
Επίσης, άρθρα ιστορικά (π.χ. "Τα Ρομπότ στην Επιστημονική Φαντασία"), πορτραίτα συγγραφέων ("Ο Βίος και τα Έργα της Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν") ή σημαντικών μορφών του είδους ("Ο Κρις Κάρτερ και τα x-files", "Το Έργο του Μπιλάλ", "Ο Παράδοξος Κόσμος του Τσάρλι Κάουφμαν", "Ο Νηλ Γκέιμαν είναι Θεός"), παρουσιάσεις λεσχών, εκδοτικών οίκων, website, δραστηριοτήτων των φαν, προσωπικές απόψεις ("Γιατί Αγόρασα Όλα τα action figures του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"), άρθρα για παιχνιδια στρατηγικής κ.λπ.
Θα προτιμούσαμε τα άρθρα να στοχεύουν τον φίλο του είδους που ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί και να μάθει (αλλά όχι να κάνει μάθημα). Το περιοδικό δεν απευθύνεται στους ειδικούς που έχουν εντρυφήσει στον john clute και τον darko suvin. Το κοινό του είναι ένα έξυπνο κοινό που ίσως ακούει για πρώτη φορά τη φράση "Ο Φρανκεστάιν θωρείται το πρώτο μυθιστόρημα σύγχρονης ΕΦ". Άρα, θα λατρεύαμε άρθρα όπως "metathemes: the modern anathemas of the non-linear speculative narratives", αλλά θα σπανίζουν στο περιοδικό.
Τέλος, προτιμούμε άρθρα μεγέθους μέχρι 2500 λέξεων. (Ελάχιστο όριο δεν υπάρχει – αν μπορείτε να γράψετε κάτι ενδιαφέρον σε 200 λέξεις, μπορούμε να το δημοσιεύσουμε).
Τί διηγήματα θέλουμε;
Θέλουμε να μας στείλετε διηγήματα αρκετά καλά για να τα δημοσιεύσουμε. Εννοείται ότι θα ανήκουν στο χώρο του φανταστικού, με την ευρεία έννοια: διαστημόπλοια, εξωγήινοι, σπαθιά-και-μαγεία, διακειμενικά παιχνίδια, τρόμος (στο ύφος του Λάβκραφτ, όχι του Χάνιμπαλ Λέκτερ), ακόμα και λαϊκοί θρύλοι και παραδόσεις. (Ο υπογράφων θα ήθελε να δει περισσότερη καθαρόαιμη επιστημονική φαντασία, είδος που δεν φαίνεται να θέλγει τους Έλληνες δημιουργούς). Θα προτιμούσαμε να μην ξεπερνούν τις 3500-4000 λέξεις.
Επίσης και βιβλιοπαρουσιάσεις
Θέλουμε επίσης και βιβλιοπαρουσιάσεις, κυρίως βιβλίων που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα (φέτος-πέρσι), περίπου μέχρι 400 λέξεις. Τη λίστα με τις νέες κυκλοφορίες μπορείτε να τη δείτε στα τεύχη των ΦΧ (που ελπίζουμε ότι τα έχετε αγοράσει), αλλά δεν είναι περιοριστική.
Ταινιοκριτικές;
Βεβαίως.
Προτεινόμενα θέματα
Ειδικά για τα άρθρα, παραθέτουμε μια λίστα με άρθρα που θα μας ενδιέφερε να φιλοξενήσουμε. Δεν είναι τα μόνα. Ιδού:
Σύγκριση της εξερεύνησης του διαστήματος στον πραγματικό κόσμο, με αυτήν που απεικονίζει η Ε.Φ.. Παραδείγματα από σχετικά έργα.
Πώς ένας γενετικά τροποποιημένος άνθρωπος θα επηρέαζε τη δουλειά που κάνετε; Παραδείγματα από έργα Ε.Φ..
Μελλοντικές πόλεις, όπως προβλέπονται σε έργα Ε.Φ. – ή όπως θα τις φανταζόσασταν με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Επιστημονική Φαντασία, η Επόμενη Γενιά: Ποιές παραστάσεις Ε.Φ. έχουν τα σημερινά παιδιά;
Το ενδιαφέρον για την Ε.Φ. κρατά όλη τη ζωή; (Γιατί αρκετοί φαν του είδους σταματούν να ασχολούνται με τις καινούργιες μορφές Ε.Φ., ιδίως νέους συγγραφείς;)
Αντιθέσεις, συγκρουόμενες απόψεις συγγραφέων μέσα από τα γραπτά τους. Π.χ., η στατική Γαλαξιακή Αυτοκρατορία του Ασίμωφ κόντρα στη χαοτική Κουλτούρα του Ίαν Μ. Μπανκς.
Ποιά βιβλία θα παίρνατε σε ένα τροπικό ερημονήσι;
science fiction και fantasy. Δύο σιαμιαία λογοτεχνικά είδη.
Πάρτυ the matrix, στο κλαμπ Γκαγκάριν.
Εκδηλώσεις για τον Ιούλιο Βερν, στο Μικρό Πολυτεχνείο.
Αναφορές στον Σαίξπηρ στην Ε.Φ..
Έργα Ε.Φ. που πήραν τον τίτλο τους από άλλα κείμενα (τη Βίβλο, ποιήματα).
Παράλληλοι ήρωες: παρουσιάσεις του Τζέημς Μποντ, του Άγιου, της Νικίτα – των ηρώων που είναι συγγενικοί με το είδος της Ε.Φ..
Αναφορά στα σήκουελ που γέννησαν κλασικά έργα του είδους, π.χ. η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ του wells "συνεχίστηκε" στο the time ships από τον Στήβεν Μπάξτερ και στο morlock night από τον k.w. jetter.
Βιβλία εντός βιβλίων. Πχ. η Γαλαξιακή Εγκυκλοπαίδεια του Ασίμωφ, η φανταστική αυτοβιογραφία του Έλισον που διαβάζει η Ιβάνοβα σε ένα επεισόδιο του babylon 5.
Κριτική του τρόπου που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά κανάλια τις σειρές Ε.Φ.
Το φαινόμενο Χάρυ Πότερ.
Γιατί η μέινστρημ κριτική δεν αγαπά την Ε.Φ..
Ε.Φ. και ίντερνετ. websites για πληροφορίες και διασκέδαση, newsgroups, mailing lists.
Ένα βιβλίο, μια ταινία. Ένα γενικό άρθρο για τα έργα γραπτής Ε.Φ. που έγιναν ταινίες, ή ένα πιο συγκεκριμένο για τον τρόπο που μεταφέρθηκε ένα βιβλίο στη μεγάλη οθόνη (πχ από ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΑΤΟ του Φίλιπ Κ. Ντικ στο blade runners του Ρίντλεϋ Σκοτ).
Αφιέρωμα στον Γουίλιαμ Γκίμπσον.
Χριστόδουλος Λιθαρής
αρχισυντάκτης των ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ
210 -76 48 439
litharis@nospam_ath.forthnet.gr (αφαιρέστε το nospam_)
16/10/2003
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου