Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Προβολές στο Χαϊδάρι

Την Δευτέρα 28/3 στις 20:30, στο μπαρ "Cutty Sark" Καραϊσκάκη 55 Χαϊδάρι, η κινηματογραφική λέσχη Χαϊδαρίου θα προβάλει ταινίες μικρού μήκους επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού (ορισμένες από το SFF-rated DVD 2006-2009), παρουσία και κάποιων Ελλήνων σκηνοθετών, βλ. http://cinexaidari.blogspot.com/.
Μιας και θα ακολουθήσει κάποια συζήτηση, θα παραστεί ως εκπρόσωπος του SFF-rated ATHENS ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Διήγημα, Κωνσταντίνος Κέλλης (Εκδήλωση 259)

Αγαπητοί φίλοι,
Η ΑΛΕΦ έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει την Κυριακή 3 Απριλίου 2011, στις 7:30 μ.μ., στην Καφετέρια ΦΑΕΙΝΟΝ (Καλλιδρομίου και Μαυρομιχάλη) στην ανάγνωση του διηγήματος

"Θέλω να Δω" του Κωνσταντίνου Κέλλη,

τον οποίο γνωρίσαμε στο Ελληνικό φόρουμ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού sff.gr.
Το "Θέλω να Δω", μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας γλυκιά και σκληρή ταυτόχρονα, δημοσιεύτηκε στο "9" της Ελευθεροτυπίας (τ. 427, 15/10/2008).

Ο συγγραφέας, ο οποίος κατοικεί και εργάζεται στην Ξάνθη, θα ταξιδέψει μέχρι την Αθήνα ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, κι έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε, να θέσουμε απευθείας τις ερωτήσεις μας και τα σχόλιά μας και να κουβεντιάσουμε μαζί του γενικότερα.

Ελάτε λοιπόν να ακούσουμε, να συζητήσουμε και φυσικά να απολαύσουμε τους καφέδες και τις μπύρες μας στο γνωστό, φιλικό μας μέρος.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΑΛΕΦ

Βάσω Χρήστου

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Παραρλάμα

Ο Δημοσθένης Βουτυράς είχε γράψει το παράξενο διήγημα Παραρλάμα.

Ο Δημήτρης Βανέλλης (κείμενο) και ο Θανάσης Πέτρου (σχέδιο) δημιούργησαν το Graphic Novel "Παραρλάμα" το 2011, περιλαμβάνοντας κι άλλες ιστορίες, όπως μας ενημέρωσε ο Παναγιώτης Κούστας εδώ.

Μπορείτε να δείτε ένα εισαγωγικό βίντεο.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Animfest 6, Athens

Αν σας ενδιαφέρει το έκτο Animfest που γίνεται στην Αθήνα, δείτε στο πρόγραμμα περισσότερες πληροφορίες.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

SFF-rated 6, τελευταία ημέρα

Προλαβαίνετε;


Σήμερα τελειώνει το φεστιβάλ ταινιών επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού SFF-rated 6, Αθήνα 2011, κινηματογράφος Mikrokosmos.

Προβλήθηκαν πολλές ταινίες από πολλές χώρες.
Ήρθαν πολλοί θεατές (πάρα πολλοί θα έλεγα) και διακέδασαν και χειροκρότησαν.

Σήμερα θα προβληθούν δεκαπέντε ταινίες μικρού μήκους διαφόρων τεχνολογιών. Έξι τουλάχιστον είναι ελληνικές.

Στο φουαγιέ του κινηματογράφου μπορείτε να βρείτε τους ανθρώπους της ΑΛΕΦ, βιβλία, περιοδικά, DVD με ταινίες μικρού μήκους από προηγούμενα φεστιβάλ.

Σας δίνω δυό συνδέσμους για μια ελληνική ταινία [Dead on Time] και πώς γυρίστηκε [Dead on Time Backstage Video].

Αναστασίου Θεόδωρος (ΑΜ 105)

Ο σκηνοθέτης Αναστασίου Θεόδωρος έγινε μέλος στις 16-03-2011.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Κεχρής Αντώνης (ΑΜ 104)

Έγινε μέλος (ΑΜ 104) στις 15-03-2011 ο Κεχρής Αντώνης, δικηγόρος.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Λογοτεχνικό Εργαστήριο-17 (αναγγελία)

17ο Λογοτεχνικό Εργαστήριο
Το Παιχνίδι Αλλάζει Κανόνες: Βιαστείτε!


Τελειώνοντας τις διαδικασίες του 16ου Λογοτεχνικού Εργαστηρίου της ΑΛΕΦ τον περασμένο Νοέμβριο, καταλήξαμε πως είχε φτάσει η στιγμή να σκεφτούμε λίγο περισσότερο τα αιτήματα συμμετοχής που υπήρχαν πρόσφατα από πολλά άτομα εκτός Λέσχης. Επειδή το Λ.Ε. έχει αποτελέσει συχνά πόλο προσέλκυσης νέων μελών στο παρελθόν, αποφασίσαμε –δοκιμαστικά γι’ αυτή τη φορά– να το κάνουμε ανοιχτότερο. Έτσι η ανακοίνωση για τη διοργάνωση του 17ου εργαστηρίου δεν θα αναρτηθεί αυτή τη φορά μόνο στο blog της ΑΛΕΦ αλλά και στο φόρουμ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού www.sff.gr, μέλη του οποίου έχουν εκδηλώσει συχνά την επιθυμία συμμετοχής και έχουν παραστεί σε εκδηλώσεις της ΑΛΕΦ.

Ποια διηγήματα γίνονται δεκτά στο εργαστήριο;
Στο εργαστήριο της ΑΛΕΦ γίνονται δεκτά διηγήματα από όλα τα είδη του φανταστικού (ε.φ., φάντασυ, τρόμος). Δεν συζητάμε σουρεαλισμό και γενικά, σε περίπτωση υπερπροσφοράς διηγημάτων, μπορεί να αποκλειστεί κάποιο αν θεωρηθεί υπερβολικά mainstream.
Τα διηγήματα μπορούν να είναι μέχρι 7500 λέξεις. Δεν υπάρχει κάτω όριο λέξεων.

Πόσα διηγήματα συζητιούνται στο εργαστήριο;
Μέγιστο όριο: 12 διηγήματα – δεκτά με σειρά υποβολής.

Δοκιμαστικά, για το 17ο εργαστήριο, επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο ευρύτερης συμμετοχής, και για να μην αισθανθεί κανένα μέρος αδικημένο, εξετάζουμε την τήρηση αναλογίας οκτώ (8) διηγημάτων από μέλη της ΑΛΕΦ και τεσσάρων (4) από μη μέλη. (Το ποσοστό θα τηρηθεί αν υπάρξει μεγάλη προσέλευση και από τις δυο πλευρές). Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο αριθμός μέχρι το 12 θα καλυφθεί με βάση τη σειρά υποβολής.

Πότε και πού;
Εκτός απροόπτου το εργαστήριο προγραμματίζεται για το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου. Και όταν λέμε Σαββατοκύριακο εννοούμε χοντρικά δυο γεμάτα δεκάωρα, με τα σχετικά –και πολύ ενδιαφέροντα– διαλείμματα.
Για να υπάρχει αρκετός χρόνος για ανάγνωση και σχολιασμό, η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των διηγημάτων είναι η Κυριακή 17 Απριλίου.
Συνήθως τα εργαστήρια γίνονται στην Έδρα της Λέσχης, το πολύ φιλόξενο σπίτι των Κατσαβών στου Παπάγου.

Ποιος μπορεί να λάβει μέρος;
Οποιοσδήποτε έχει γράψει ένα διήγημα που συμμορφώνεται με τα παραπάνω, είναι διατεθειμένος να διαβάσει, να σχολιάσει, να δεχτεί σχολιασμό και, φυσικά, να διαθέσει εκείνο το Σαββατοκύριακο.
Το εργαστήριο είναι δωρεάν για τα ταμειακώς εντάξει μέλη της ΑΛΕΦ.
Για τα μη μέλη η συμμετοχή ανέρχεται στο συμβολικό ποσό των 20 ευρώ, χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις. Το ποσό αυτό μπορεί να συμψηφιστεί με την πρώτη συνδρομή, αν κάποιος αποφασίσει να γίνει μέλος της ΑΛΕΦ μέσα στο ίδιο εξάμηνο.

Πόσο αυστηροί είναι οι παραπάνω κανόνες;

Όριο λέξεων: Μετρίως αυστηρό. Έχουμε δεχτεί μεγάλα διηγήματα, αρκεί να μην πέσουν πολλά μαζί ταυτόχρονα. Οι διοργανωτές αποφασίζουν για τα εκτός μεγέθους με βάση τον όγκο των συμμετοχών.
Αριθμός διηγημάτων: Πολύ αυστηρός. Η εμπειρία δείχνει ότι ένα όριο 12 διηγημάτων είναι το μεγαλύτερο που μπορεί να συζητηθεί ικανοποιητικά. (Σκεφτείτε ότι επειδή όλοι πρέπει να μιλήσουν για όλα, 10 διηγήματα σημαίνουν 10x10=100 τοποθετήσεις, ενώ 12 σημαίνουν 12x12=144).
Προθεσμία: Μπορεί να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση αν δεν έχει συμπληρωθεί το όριο των 12 διηγημάτων.

Τι κάνει ο ενδιαφερόμενος;
Στέλνει mail στο razathor@otenet.gr με πρόθεση συμμετοχής.
Όλα τα υπόλοιπα κανονίζονται στην πορεία.

Οι διοργανωτές
Κώστας Χαρίτος
Βάσω Χρήστου

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

SFF-rated 6, αναλυτικό πρόγραμμα

Αγαπητοί φίλοι,
Αναρτήθηκε στον ιστοχώρο του φεστιβάλ ο τελικός και πλήρης κατάλογος με λεπτομέρειες για όλες τις ταινίες.
Μπορείτε να τον κατεβάσετε σε pdf μορφή από τη διεύθυνση:
http://sffrated.wordpress.com/2011/03/09/the-sff-rated-athens-2011-catalogue-has-landed-bilingual/


Θυμίζουμε επίσης την αποψινή προφεστιβαλική εκδήλωση, στις 20.00 στην Ελληνοαμερικανή Ένωση (Μασσαλίας), όπου θα μιλήσει ο Σκηνοθέτης Sean Branney ο οποίος θα μιλήσει για τη νέα του ταινία Whisperer in Darkness που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ.
Θα προβληθεί επίσης η ταινία The Call of Cthulhu που είχε πρωτοπαρουσαστεί το sff-rated 2008.

Εκ μέρους του Δ.Σ.
Βάσω Χρήστου

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

SFF-rated 6, δώρα για την κλήρωση

Δείτε φωτογραφίες των δώρων που προσφέρθηκαν από τα καταστήματα : Σολάρις, Cube, Jemma & Fantasy Shop για την κλήρωση της Τετάρτης 16 Μαρτίου, τελευταίας ημέρας του φεστιβάλ.







Σαν σήμερα, το 1978

Σαν σήμερα, το 1978, ακούστηκε η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" (Γυρίστε τον Γαλαξία με ωτοστόπ).
Διαβάστε περισσότερα στο TV χωρίς σύνορα (TVXS) εδώ και χαρείτε με τα 9 πρώτα λεπτά της αρχικής ταινίας (μέχρι να κάτσει ο κύριος Πρόσερ στην λάσπη μπροστά από την μπουλντόζα, για να πάνε ο Φορντ με τον Άρθουρ στο παμπ να πιούνε μπύρες, που διευκολύνουν το διαστημικό άλμα...)

Απίστευτη διασκέδαση με τα βιβλία του Ντάγκλας Άνταμς, που τα έχει μεταφράσει με μεγάλη επιτυχία (άκου "Πανγαλακτική γαργαροκροτίδα!") ο Δημήτρης Αρβανίτης. Η τριλογία "Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ" απαρτίζεται από πέντε(!) βιβλία. Αποκτήστε τα!

Διαβάστε άρθρα στην Βικιπαίδεια (αγγλικά, ελληνικά).

Για όσους δεν γνωρίζουν, η απάντηση για τη Ζωή, το Σύμπαν και τα πάντα είναι 42, επειδή δεν ήταν πολύ καλά διατυπωμένη η ερώτηση. Όταν ξαναέγινε προσπάθεια για την ερώτηση, τα δελφίνια είπαν "Αντίο, κι ευχαριστούμε για τα ψάρια" και έφυγαν. (Αν δεν σας φαίνονται πολύ λογικά όλα αυτά, όταν διαβάσετε τα βιβλία θα έχουν απαντηθεί όλες οι ερωτήσεις σας).

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

SFF-rated 6, αφίσα 3

Τρίτη αφίσα για το SFF-rated 6.

SFF-rated 6, πρώτη εκδήλωση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Αγαπητοί φίλοι,

Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη 9 Μαρτίου και ώρα 20:00, παραμονή της έναρξης του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ sff-rated, όπου θα γίνει η Παγκόσμια Πρεμιέρα της ταινίας "The Whisperer In Darkness", υπάρχει προγραμματισμένη μια ακόμα εκδήλωση, στην Ελληνοαμερικανή Ένωση, με την παρουσία του σκηνοθέτη της ταινίας, Sean Branney, ο οποίος θα μιλήσει για τις ταινίες και θα συζητήσει με το κοινό.

Θα προβληθεί η προηγούμενη μεσαίου μήκους σχετική ταινία "Call of Kthulhu" καθώς και αποσπάσματα από την καινούργια.

Συγκεκριμένα (αντιγραφή από το blog του φεστιβάλ)

To 2008, όταν ακόμη το SFF-rated ATHENS ήταν ένα 4ήμερο φεστιβάλ, προβάλαμε την ταινίας μεσαίου μήκους “Call of Cthulhu” που είχε γυριστεί με την φροντίδα της Ιστορικής Εταιρείας για τον H.P.Lovecraft. Εκεί, αυτοί οι αφοσιωμένοι φίλοι του σπουδαίου αυτού συγγραφέα του Φανταστικού, είχαν αναστήσει την αισθητική του βωβού κινηματογράφου του 1920, θέλοντας να προσφέρουν μια ταινία όπως θα την γυρνούσαν τότε, υπό την εποπτεία του ίδιου του Lovecraft… το ελληνικό κοινό γέμισε ασφυτκικά τον Μικρόκοσμο, προσφέροντας το πρώτο μας sold out…

Φέτος λοιπόν εξασφαλίσαμε την Παγκόσμια Πρεμιέρα της νέας ταινίας των εν λόγω κυρίων: “The Whisperer In Darkness”, η οποία αυτή τη φορά αναπαριστά την αισθητική των ταινιών του 1930, με εξαιρετική αξιοποίηση όλων των αποχρώσεων μεταξύ μαύρου και άσπρου, και ομιλούσα.

Εκτός όμως από την προβολή της ταινίας στα πλαίσια του φεστιβάλ, το προηγούμενο της έναρξης βράδυ, την Τετάρτη 9/3, διοργανώνουμε σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση εκδήλωση με την παρουσία του σκηνοθέτη Sean Branney, όπου θα προβάλουμε το Call of Cthulhu και ορεκτικά αποσπάσματα από τον Ψιθυριστή, ενώ ο Sean Branney θα μιλήσει για τις ταινίες και θα συζητήσει με το κοινό.

Τετάρτη 9/3/2011

Μασσαλίας 22 στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Ώρα έναρξης 20:00

Ταυτόχρονη μετάφραση-διερμηνεία

Είσοδος Ελεύθερη

Όσοι Γνωρίζουν, να είναι εκεί.


Αλέκος Παπαδόπουλος

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

SFF-rated 6, αφίσα 2

Δεύτερη αφίσα για το SFF-rated 6 .


Αγαπητοί φίλοι,
Εκτός του αναλυτικού προγράμματος των προβολών, που βρίσκεται αναρτημένο στη διεύθυνση
http://sffrated.wordpress.com/

το επίσημο blog του φεστιβάλ φιλοξενεί πλέον και λεπτομέρειες των ταινιών που θα προβληθούν στο ακόλουθο σημείο:
http://sffrated.wordpress.com/sff-rated-2011/2011-features-gr/

Όλα είναι έτοιμα για την πρεμιέρα την Πέμπτη 10 Μαρτίου στις 17.30 στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμο (Συγγρού)

Εκ μέρους του Δ.Σ.
Βάσω Χρήστου

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

SFF-rated 6, αφίσα 1

Πρώτη αφίσα για το SFF-rated 6

Ο Μιχάλης Μανωλιός στην ΝΕΤ

Ο πρόσφατα βραβευμένος συγγραφέας μας ενημέρωσε :

... Σχετικά με το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού που κέρδισε η "Αίθρα",
θα είμαι την Καθαρή Δευτέρα, στις 11:20 π.μ. περίπου,
στην εκπομπή της Μαρίας Σαράφογλου "Συμβαίνει τώρα" στη ΝΕΤ
. ...


Ας τον ακούσουμε, γιατί έχει πάντοτε κάτι ενδιαφέρον να πεί.

(Ο Μιχάλης Μανωλιός, ανοίγοντας σαμπάνιες στα γενέθλια της λέσχης ΑΛΕΦ, 2011)

SFF-rated 6, πρόγραμμα προβολών

Για το φεστιβάλ ταινιών φανταστικού SFF-rated 6, Αθήνα 2011,
ανακοινώθηκε το εξής πρόγραμμα.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ο Μιχάλης Μανωλιός βραβεύθηκε!

Δείτε στο albedo1 την ανακοίνωση για την βράβευση του διηγήματος
[Aethra] του Μιχάλη Μανωλιού με πρώτο βραβείο
στον διαγωνισμό [The Fifth International Aeon Award Short Fiction Contest 2010], σε μετάφραση Thalia Bisticas.
Το διήγημα περιλαμβάνεται στην συλλογή [...και το τέρας] που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις [Τρίτων] τον Οκτώβριο του 2009 (και παρουσιάστηκε στο Έναστρον τον Δεκέμβριο 2009).

Περισσότερα θα διαβάσετε στο ιστολόγιο του Παν. Κούστα, εδώ
και την ίδια την Αίθρα αυτοπροσώπως στο sff.gr εδώ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 01-03-2011

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΝΩΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟ AEON AWARD 2010


Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, πληροφορήθηκε χθες από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του 5ου Ετήσιου Διεθνούς Διαγωνισμού Διηγημάτων Φανταστικής Λογοτεχνίας την κατάκτηση του πρώτου βραβείου ΑΕΟΝ AWARD 2010 από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας -και μέλος της ΑΛΕΦ- Μιχάλη Μανωλιό με το διήγημά του «Αίθρα». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ και δημοσίευση της αγγλικής μετάφρασης του διηγήματος (που έκανε η Θάλεια Μπίστικα) στο ιρλανδικό περιοδικό Albedo One.

Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΛΕΦ αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει πως, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό διήγημα της Λογοτεχνίας του Φανταστικού εμφανίζεται στο εξωτερικό, μεταφρασμένο σε κάποια διεθνή ανθολογία ή ένα διεθνές φεστιβάλ, η βράβευση του διηγήματος «Αίθρα» αποτελεί σαφώς ένα ποιοτικό άλμα στην ελληνική εκπροσώπηση του είδους για τους παρακάτω λόγους:

Α) Είναι η πρώτη φορά που ένα διεθνές βραβείο εγνωσμένου κύρους απονέμεται σε ένα διήγημα που γράφτηκε στα ελληνικά, πρωτοδημοσιεύτηκε σε ελληνικό περιοδικό (και συγκεκριμένα στο περιοδικό Κόμικς & Επιστημονικής Φαντασίας "9", τεύχος #64, 5 Σεπτεμβρίου 2001) και περιλαμβάνεται σε μια ελληνική συλλογή διηγημάτων («…και το Τέρας», Τρίτων, 2009).

Β) Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από πρόσωπα σεβαστά στον χώρο της λογοτεχνίας του Φανταστικού (Ίαν Γουώτσον, Ανν ΜακΚάφρεϋ, Μάικ Ρέσνικ και Σαμ Μίλαρ), βράβευσε επίσης για πρώτη φορά στην πεντάχρονη ιστορία του διαγωνισμού – και μάλιστα με το πρώτο βραβείο – διήγημα μη αγγλόφωνου συγγραφέα, τοποθετώντας στην δεύτερη και τρίτη θέση έναν Αμερικανό και έναν Ιρλανδό συγγραφέα που φυσικά έγραφαν στη μητρική τους γλώσσα.

Γ) Επιπλέον, στον διαδικτυακό τόπο του AEON AWARD αναφέρεται:
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η νικητήρια ιστορία είναι μια μετάφραση από τα ελληνικά. Συχνά μεταφράζονται λογοτεχνικά έργα από τα αγγλικά σε άλλες γλώσσες, αλλά πολύ λιγότερα έργα μεταφράζονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι η νίκη μιας μεταφρασμένης ιστορίας στο Aeon Award θα συνεισφέρει στο να δείξει στον αγγλόφωνο κόσμο τι χάνει σε εξαιρετικής ποιότητας λογοτεχνία η οποία πολύ συχνά δεν μεταφράζεται.

Για όλα τα παραπάνω, η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας που, από το 1998 που ιδρύθηκε, σταθερά υποστηρίζει την διάδοση της ε.φ. στην Ελλάδα και έμπρακτα προωθεί την ελληνική δημιουργία του είδους, έχει πραγματικά κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη.

Το Δ.Σ. της ΑΛΕΦ