Στην εφημερίδα [Τα Νέα] έγινε η ακόλουθη παρουσίαση της ΑΛΕΦ :
Μια λέσχη όλο φαντασία
Λατρεύουν τον Άρθουρ Κλαρκ και τον Ισαάκ Ασίμοφ, όχι τα UFΟ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θόδωρος Νικολάου
«Η επιστημονική φαντασία κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη» λένε τα μέλη της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας. Από αριστερά η κ. Χρήστου, ο κ. Λιθάρης, ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Κρητικός και ο κ. Κατσαβός
«Είμαστε μια ανοικτή παρέα ανθρώπων που αγαπάμε και προσπαθούμε να προωθήσουμε την τέχνη του φανταστικού, άσχετα αν πολλοί μάς βλέπουν σαν UFΟ», λέει ο κ. Βαγγέλης Κρητικός, πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας, και προσθέτει:
«Πολλοί μπορεί να σχηματίσουν την εντύπωση ότι είμαστε μια ομάδα από περίεργους που σε κάθε μας συνάντηση συζητάμε για μια ενδεχόμενη εισβολή εξωγήινων στον πλανήτη μας».
Τα μέλη της Λέσχης (ΑΛΕΦ) στο καταστατικό τους σπεύδουν εξ αρχής να ξεκαθαρίσουν ότι
δεν ασχολούνται «με τον αποκρυφισμό και τη μαγεία, δοξασίες αμφιβόλου επιστημονικού περιεχομένου (UFΟ, παραψυχολογία) και θεωρίες συνωμοσίας».
Η ΑΛΕΦ είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος με 80 μέλη που δηλώνουν γοητευμένοι από το φανταστικό και που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα επαγγελμάτων, από λογοτέχνες, μεταφραστές και εκδότες μέχρι οικονομολόγους, μηχανολόγους, αρχιτέκτονες και καθηγητές.
«Η Λέσχη είναι η μεγάλη μας αγάπη, ένα κομμάτι της ζωής μας και μια ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν τα ίδια ενδιαφέροντα. Το φανταστικό για εμάς είναι μια διαφορετική οδός έκφρασης και σκέψης. Ένας τρόπος να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας», λέει η κ. Βάσω Χρήστου, γενική γραμματέας της Λέσχης και μια εκ των υπευθύνων του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου της Λέσχης. Ήταν 7 χρόνων όταν είδε το «Star Τrek», μία από τις πιο διάσημες ταινίες επιστημονικής φαντασίας και 14 όταν διάβασε το πρώτο της βιβλίο, τους «Δραπέτες του 4000» του Ζακ Σπιτς. Το βιβλίο όμως που ήταν η αφορμή για να... κολλήσει με την επιστημονική φαντασία ήταν το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Άρθουρ Κλαρκ, που όπως λέει
«έβαλε ψηλά τον πήχυ».
«Γεννήτρια... ερωτημάτων»«Η επιστημονική φαντασία είναι μια γεννήτρια παραγωγής ερωτημάτων που κάνουν πιο όμορφη την πραγματικότητά μας», σημειώνει ο κ. Χριστόδουλος Λιθάρης, μεταφραστής και εκδότης του περιοδικού της Λέσχης «Φανταστικά Χρονικά».
«Δεν έχουμε τάσεις φυγής από την πραγματικότητα. Ίσα ίσα που μέσω της φαντασίας βουτάμε βαθύτερα σε αυτή», συμπληρώνει.
Κάθε 15 ημέρες τα μέλη της Λέσχης διοργανώνουν κινηματογραφικές προβολές, συζητήσεις, αναγνώσεις διηγημάτων, bazaar βιβλίων και πολλές ακόμα εκδηλώσεις, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνουν και το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού. Ακόμα έχουν δημιουργήσει και το δικό τους Λογοτεχνικό Εργαστήριο για συγγραφείς που είτε ασχολούνται είτε θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο του φανταστικού.
«Είναι αλήθεια ότι πολλοί μόλις μαθαίνουν ότι ασχολούμαστε με το φανταστικό νομίζουν ότι τα ενδιαφέροντά μας έχουν να κάνουν μόνο με τους εξωγήινους. Δεν είμαστε μια κλειστή παρέα. Είμαστε φίλοι του φανταστικού και καλούμε σε κάθε μας συνάντηση όποιον ενδιαφέρεται να έρθει και να μοιραστεί την αγάπη του για το φανταστικό χωρίς να πληρώσει κάποιο χρηματικό αντίτιμο», λέει ο κ. Κρητικός.
Ο Όργουελ δικαιώθηκε
«Εμείς εξερευνούμε τις πιθανότητες από τη στιγμή που θα συνέβαινε κάτι», λένε. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η επιστημονική φαντασία σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε προφητική – και φέρνουν ως παράδειγμα το «1984» του Όργουελ.
«Επιτυχία της επιστημονικής φαντασίας δεν είναι ότι προέβλεψε το αυτοκίνητο, αλλά το μποτιλιάρισμα», συμπληρώνει ο κ. Λιθάρης, δανειζόμενος τη φράση του Τζον Μπρούνερ. Συγγραφείς όπως ο Κιμ Στάνλεϊ Ρόμπινσον, ο Άρθουρ Κλαρκ, ο Ισαάκ Ασίμοφ, ο Φίλιπ Ντικ και σκηνοθέτες όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Τζορτζ Λούκας, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ και ο Ρίντλεϊ Σκοτ είναι ορισμένοι από τους αγαπημένους των μελών της Λέσχης.
(Ίσως να μπορέσετε να δείτε την σελίδα όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε,
εδώ, σε μορφή κατάλληλη για MS Internet Explorer).