Παρουσίαση της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Συγγραφέων και Φίλων της Ε.Φ.
Πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα η Πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Συγγραφέων και Φίλων της Ε.Φ. που διοργάνωσε το περιοδικό [Οι Δραματουργοί των Γιανν σε νέες περιπέτειες].
Η ιδέα για μια συνάντηση Συγγραφέων του Φανταστικού ήταν του Σωτήρη Ραπτόπουλου και η προετοιμασία της έγινε από τον Νίκο Χρ. Θεοδώρου, πρόεδρο της [Λέσχης Φανταστικού Ιωαννίνων].
Οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν την Παρασκευή (25/03/2005) το απόγευμα στο ξενοδοχείο [Αλέξιος] και μετά τις αρχικές γνωριμίες πήγαν για δείπνο στην ψαροταβέρνα [Ψαροπούλα] στο χωριό Λιγκιάδες πάνω στο βουνό Μιτσικέλι, από όπου απόλαυσαν την πανέμορφη θέα προς την λίμνη Παμβώτιδα με το νησάκι της, και προς όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Ο καιρός ήταν αίθριος. Το φαγητό ικανοποίησε τους πάντες, αλλά και οι συζητήσεις ήσαν τόσο ενδιαφέρουσες που δεν ακούγαμε την ζωντανή μουσική.
Το επόμενο πρωί, Σάββατο 26/03/2005, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν, και έβγαλαν τις συνηθισμένες σε τέτοιες περιπτώσεις αναμνηστικές φωτογραφίες, στον χώρο εκδηλώσεων [Θυμωμένο Πορτραίτο] (Καποδιστρίου 20, Ιωάννινα). Είναι ένα παραδοσιακό αναπαλαιωμένο διώροφο, πολύ φιλόξενο, διακοσμημένο ευχάριστα, με μικροφωνική εγκατάσταση, καλό μπαρ και λογικές τιμές.
Τα πρόσωπα στην φωτογραφία (που μεγαλώνει με ένα Κλικ επάνω της) είναι :
Κάτω η Φιαμού Ανθίππη
Πρώτη σειρά ορθίων από αριστερά προς τα δεξιά : Πάνος Αϊβαλής (εκδότης της εφημερίδας [Αρκαδικό Βήμα]), Πόπη Βερνάρδου, Γιώργος Σωτήρχος, Νίκος Θεοδώρου, Ειρήνη Μαντά, Δημήτρης Δελαρούδης, Δημήτρης Σπυρίδωνος, Αλεξία Αθανασίου, Μιχάλης Μανωλιός, Γρηγόρης Φεϊζατίδης
Πίσω διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά ο Ηλίας Μπένης, η κα Φεϊζατίδη, η κα Μανωλά, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, ο Σωτήρης Ραπτόπουλος, ο Κυριάκος Σγάρμπας, και ο Εμμανουήλ Μανωλάς.
Πρόεδρος αναγορεύθηκε ομόφωνα ο Σωτήρης Ραπτόπουλος. Στην αρχή ο Ν. Θεοδώρου μίλησε για την ιστορία της ΕΦ, τα προβλήματά της, κλπ. Στην συνέχεια διαβάστηκαν τα κείμενα των απόντων.
Διαβάστηκαν εισηγήσεις των ξένων συγγραφέων Robert Silverberg, Eric Brown, Ahmed A. Khan (σε μετάφραση Νίκου Χρ. Θεοδώρου) και των Doug Smith, O'Neil de Noux, Timons Essaias (σε μετάφραση Ντίνου Χατζηγεωργίου).
Διαβάστηκε η εισήγηση του Διαμαντή Φλωράκη με βασική προτροπή την ηθική στάση του συγγραφέα. Ο Διαμαντής Φλωράκης πρότεινε να ιδρυθεί σύλλογος συγγραφέων Ε.Φ. με στόχο να βοηθηθούν οι νέοι ταλαντούχοι συγγραφείς να εκδώσουν τα βιβλία τους. Ο Διαμαντής Φλωράκης, που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ασθενείας.
Μετά διαβάστηκε ένας λογοτεχνικός χαιρετισμός της Βάσως Χρήστου, Γραμματέως της [Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας].
Στην συνέχεια της ημερίδας άρχισαν να διαβάζονται οι εισηγήσεις των παρευρισκομένων συγγραφέων Ε.Φ.. Μετά από κάθε ομιλία γίνονταν ερωτήσεις από το ακροατήριο, οπότε γινόταν προφανής η δυνατότητα (και σπανιότατα η αδυναμία) του ομιλητή να στηρίξει κάποιες από τις απόψεις του. (Μετά από κάθε όνομα παραθέτω λέξεις - κλειδιά για το περιεχόμενο της καθεμιάς ομιλίας, χωρίς βέβαια να μπορώ να μεταφέρω την ζωντάνια της και την ομορφιά της).
Αλεξία Αθανασίου (αρχαίοι ήρωες, σκληρές μάχες, διαστημική περιπέτεια, σφρίγος)
Πόπη Βερνάρδου (μουσική, νεράιδες, όνειρα, καθρέφτες)
Δημήτρης Δελαρούδης (αρχικοί τρόμοι, επόμενες φαντασιώσεις, ντανταϊσμός)
Ειρήνη Μαντά (παραμύθια δικά μας, παραμύθια του Θεού)
Μιχάλης Μανωλιός (μονόκεροι, συναισθήματα, αποφάσεις, πρωτοπόροι)
Εδώ έγινε ένα διάλειμμα, με τα ποτά κερασμένα από τον Διαμαντή Φλωράκη, που υποσχέθηκε να στείλει από ένα βιβλίο του με αυτόγραφο σε όλους τους συνέδρους. (Ευχαριστούμε και περαστικά!)
Νίκος Μιχαλόπουλος (εφιαλτικό παρόν, επικράτηση ανούσιων απόψεων)
Ηλίας Μπένης (προβληματισμοί, ερωτήματα, έμμεση παρουσίαση του εαυτού του ως αναγνώστη)
Σωτήρης Ραπτόπουλος (αναδίφηση αρχαίων, μελλοντολογική αρχαιολογία, νεοελληνική λογοτεχνία)
Κυριάκος Σγάρμπας (σκληρή Ε.Φ., μικρά διηγήματα, εκπλήξεις και κρυφά στοιχεία)
Δημήτριος Σπυρίδωνος (άρθρα με απρόοπτα θέματα, ταινίες και άλλα καλλιτεχνήματα, αντιήρωες)
Γιώργος Σωτήρχος (πόνος, πολιτική, αγωνίες)
Ανθίππη Φιαμού (ανάγκη για επικοινωνία, λαογραφικές αναζητήσεις, λάθη της τεχνολογίας, όρια της εντιμότητας)
Πρέπει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν στην ημερίδα, χωρίς να έχουν εισήγηση και οι Βασίλης Κυριλλίδης, Φαίδων Κυρίμης, Εμμανουήλ Μανωλάς, Γρηγόρης Φεϊζατίδης.
Στο τέλος της ημερίδας διαβάστηκε μια παρουσίαση του Νίκου Θεοδώρου για το βιβλίο του Διαμαντή Φλωράκη [Τα Πονοτρόνια και οι Αναρχικοί του Απόλυτου] (πρώτη έκδοση 1975, εκδόσεις ΑΠΕΙΡΟΝ. Πρόσφατη έκδοση 2005, εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ). Επίσης ο Νίκος Θεοδώρου έκανε μια ανασκόπηση των όσων ανέφεραν οι συμμετέχοντες και τόνισε τις ομοιότητες και τις διαφορές.
Οι σύνεδροι δείπνησαν στο παραλίμνιο εστιατόριο [Συν Δύο]. Φαγητό νόστιμο και καλό κρασί.
Για την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27/03/2005, ο Νίκος Θεοδώρου είχε φροντίσει να υπάρχει πρόσκληση από τον Κωνσταντίνο Γκόγκο, Πρόεδρο του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων, για δωρεάν ξενάγηση των συνέδρων και των συνοδών τους στο σπήλαιο.
Επίλογος:
Οι διοργανωτές έκαναν πολύ καλή δουλειά με τον φάκελο των συνέδρων και με τα κείμενα που τους προσέφεραν (βιογραφικά, εισηγήσεις, διηγήματα Ε.Φ. και άλλα). Έγινε έκθεση βιβλίων Ε.Φ. των εκδόσεων [Κέδρος], οι συγγραφείς διέθεσαν βιβλία τους στο κοινό, το περιοδικό που έκανε την εκδήλωση διέθετε τεύχη του και άλλες εκδόσεις. Γενικά η διοργάνωση ήταν άψογη.
Οι ομιλητές αντιμετώπισαν τους συνέδρους με σεβασμό και ήρθαν κατάλληλα προετοιμασμένοι για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, με ειλικρίνεια και χιούμορ. Φάνηκε καθαρά ότι οι ομιλητές είχαν πολλές λογοτεχνικές δυνατότητες, είχαν διαβάσει πάρα πολύ, και μοιράζονταν σχεδόν όλοι αισιοδοξία για το μέλλον της Ε.Φ. και απαισιοδοξία για το μέλλον.
Οι σύνεδροι έκαναν ερωτήσεις πολύ σχετικές με τα θέματα, και με διακριτικότητα όταν είχαν διαφορετική άποψη για το θέμα που υποστήριζε ο ομιλητής. Οι συζητήσεις έγιναν σε φιλικό και μάλλον χαρούμενο περιβάλλον.
Τα τοπικά ιδρύματα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων έδειξαν με την απουσία τους ότι δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά τους η καλλιέργεια της λογοτεχνίας της επιστημονικής φαντασίας ή έστω η φιλοξενία των συγγραφέων που πήγαν με δικά τους έξοδα στα Ιωάννινα από την Πάτρα, την Αθήνα, τους Δελφούς, τον Βόλο, την Χίο, την Καβάλα, την Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Κέρκυρα.
Μανωλάς Εμμανουήλ
27/03/2005
Κυριακή 27 Μαρτίου 2005
1η Πανελλήνια Συνάντηση Συγγρ. & Φίλων ΕΦ
Σάββατο 26 Μαρτίου 2005
Η εισήγηση του Διαμαντή Φλωράκη
Φίλες και φίλοι.
Κατά πρώτον νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω τον φίλο Νίκο Θεοδώρου (αυτόν τον ακάματο, πολύπλευρο, αφιλοκερδή εργάτη, δημιουργό, γνώστη του φανταστικού) και τους συνεργάτες του για την ευγενική και τιμητική πρόσκλησή τους να παρευρεθώ σε αυτή την εκδήλωση. Στη συνέχεια, και πριν απαντήσω στα ερωτήματα που έχουν τεθεί στους εισηγητές αυτής της εκδήλωσης, θα μου επιτρέψετε να πω λίγα λόγια για τη σημασία και τις προοπτικές που βλέπω να έχει αυτή η πρώτη πανελλαδική συγκέντρωση φίλων και δημιουργών της λογοτεχνίας του φανταστικού, μίας λογοτεχνίας που ακόμα και τώρα, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει τα τελευταία δέκα – δεκαπέντε χρόνια, δεν έχει κατορθώσει να ξεφύγει από τα τείχη του περιθωρίου και να τύχει της αποδοχής που, πιστεύω πως της αξίζει. Αλλά, περισσότερα γι αυτό ίσως σε μια άλλη συγκέντρωσή μας.
Όμως, το γεγονός, πως όλοι εμείς βρεθήκαμε εδώ στην ωραία και πνευματική πόλη των Ιωαννίνων από πρωτοβουλία των ανθρώπων που εκδίδουν το περιοδικό: ‘ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝ’, υπόσχεται ένα καλύτερο αύριο, ένα γκρέμισμα των τειχών που κρατούν έγκλειστη στην απομόνωση τη λογοτεχνία του φανταστικού. Ή, έστω μία ρωγμή σε αυτά τα τείχη.
Εσείς οι νεώτεροι δημιουργοί, επικουρούμενοι από αγνούς φίλους του είδους, είστε που θα γκρεμίσετε τα τείχη. Με το έργο σας (που θα έχει ανθρωπιστικές αρχές, πρωτοτυπία, διορατικότητα και διαχρονικότητα) αλλά και με την ανάπτυξη αισθημάτων συντροφικότητας μεταξύ σας, σίγουρα και σύντομα θα δώσετε εγκυρότητα στην ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού.
Κλείνοντας τον πρόλογό μου, σας προτείνω να δημιουργήσετε ομάδα, σύλλογο συγγραφέων του φανταστικού. Σας προτείνω ακόμα να διαθέτετε ένα μέρος των συγγραφικών δικαιωμάτων των έργων σας σε καθαρά ανθρωπιστικούς σκοπούς.. Προφητεύστε το Αύριο που μόνο ανθρωπιστικό μπορεί και πρέπει να είναι. Στείλτε αυτήν την «προφητεία» στους ανά τον πλανήτη ομότεχνούς σας. Κάντε αυτόεκπληρούμενη και παγκόσμια είδηση την προφητεία της ανθρωπιάς.
Ξεκινώντας, θα ήθελα να πω πρώτα γιατί γράφω και μετά γιατί γράφω, κυρίως, λογοτεχνία του φανταστικού.
Πιστεύω πως η ύπαρξη των όντων είναι μία πορεία μέσα σε μία αινιγματική, αιματηρή όλο πόνο και δάκρυα έρημο, το τέλος της οποίας δεν θα διαψεύσει τα πιο ωραία μας όνειρα.
Πιστεύω ακόμα πως το ύψιστο χρέος, αλλά και όριο, του ανθρώπου είναι η μείωση του πόνου, των δακρύων, του αίματος όλων των πλασμάτων που διασχίζουν αυτή την έρημο.
Γράφω, λοιπόν, για να χαρτογραφήσω όσο μπορώ περισσότερο χώρο από τον άπειρο της υπαρξιακής ερήμου, για να μεταδώσω το μήνυμα της υπαρξιακής αλληλεγγύης. Για να πω αυτό το απλό: «Πρέπει να διασχίσουμε την έρημο κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Να δώσουμε ένα ηθικό περιεχόμενο, έναν σκοπό στην πορεία μας».
Και τώρα γιατί γράφω, κυρίως, λογοτεχνία του φανταστικού.
Η λογοτεχνία του φανταστικού (ειδικά η στοχαστική, οντολογική εκδοχή της που προσπαθώ να υπηρετήσω) είναι ένα λογοτεχνικό είδος που προσφέρεται για να στεριώσει μέσα μας η συμπαντική αίσθηση της ύπαρξης. Είναι το μοναδικό ανθρώπινο άπειρο μέγεθος που μπορεί να αντιταχθεί στο συντριπτικό μέγεθος του Χωροχρονικού Συνεχούς. (Χώρου, χρόνου, ύλης, εννοιών, ερωτημάτων).
Είναι το οικείο μας Σύμπαν. Το σύμπαν των ουτοπιών μας, που αντιτάσσουμε στο εχθρικό, αιματηρό σύμπαν. Της εξέγερσής μας ενάντια στο σφαγείο που φυλακίζει τα πιο ωραία μας όνειρα (που όλα μαζί είναι ένα: Η ΑΓΑΠΗ). Είναι η πρότασή μας, το παράπονο μας, η απορία μας, η συμφιλιωτική εξέγερσή μας ενάντια στους υπάρχοντες όρους της Ύπαρξης.
Πώς βρίσκω τα θέματά μου: Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, γιατί εκτός από ένα μου βιβλίο (Τα Πονοτρόνια) τα θέματα των βιβλίων μου είναι που με βρίσκουν! (Στα «Πονοτρόνια» δύο γεγονότα ήταν που ενεργοποίησαν τον αφανή, ασύνειδο εσωτερικό μηχανισμό παραγωγής μυθιστορηματικών θεμάτων).
Ίσως, ένας δεύτερος εαυτός μας, βυθισμένος στο απρόσιτο ασυνείδητό μας, παρατηρεί, καταγράφει, κρίνει, φαντάζεται πλέκει ιστορίες τις οποίες κάποια στιγμή στέλνει στο συνειδητό μας. Ίσως αυτό να εξηγεί κατά κάποιον τρόπο την ύπαρξη και τον μηχανισμό αυτού που ονομάζουμε Έμπνευση.
Όσο για την ανάπτυξη των μυθιστοριών μου η μόνη ενσυνείδητη συμμετοχή μου είναι εκείνη της οικονομίας, της αποφυγής πλατειασμών. Προσπαθώ τα γραφτά μου να είναι πυκνά. Το μυστικό είναι η προσωρινή αιχμαλωσία του αναγνώστη μέσα στην ιστορία που αφηγούμαστε. Να τον υποχρεώσουμε να ενδιαφερθεί για το πάρα κάτω. Να τον ξαφνιάσουμε. Αλλά, κυρίως, να τον κάνουμε να αισθανθεί πως βγήκε από την ιστορία μας λίγο ανθρωπινότερος απ΄ ότι μπήκε. Κι αυτή τη βελτίωση μόνο ένα γνήσιο έργο Τέχνης μπορεί να την πετύχει. Και πάνω από όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ομαδική, διαχρονική, συνολική κρίση των συνανθρώπων μας είναι αλάνθαστη. Σύντομα ή όχι, όλα τα έργα τέχνης παίρνουν τη θέση που τους αξίζει. Και πιστεύω πως το βασικό κριτήριο αυτής της αξιολόγησης είναι το κατά πόσον το κάθε καλλιτεχνικό δημιούργημα μας κάνει ικανούς για υλοποίηση των πιο ωραίων ονείρων μας.
Σας ευχαριστώ
Διαμαντής Φλωράκης
(Από την σελίδα του Διαμαντή Φλωράκη)
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005
Διαμαντής Φλωράκης
Είναι συγγραφέας.
Μερικά από τα έργα του :
ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ (μυθ.) 1963
ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ (νουβέλα) 1966 /78
Η ΕΚΡΗΞΗ (νουβέλα) 1970 /78
ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ (Θέατρο) 1972
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (μυθ.) 1973 /75 /78 /81 /83 /94 /97
ΤΑ ΠΟΝΟΤΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ (μυθ.) 1975 /78 /83 /85 /94 /97
ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ (νουβέλα) 1978 /83 /97
ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ (νουβέλα) 1981 /97
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ (μυθ.) 1985 /97
Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ (μυθ.) 1987 /97
Ο ΚΑΙΑΔΑΣ (μυθ.) 1987 /97
Η ΕΣΧΑΤΗ ΑΝΑΡΧΙΑ (μυθ.) 1988 /97
Ο ΕΧΘΡΟΣ (μυθ.) 1989 /97
ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ (μυθ.) 1992 /97
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ (μυθ.) 1995 /99
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑΝ (μυθ.) 1996 /98
ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (μυθ.) 2001
Δείτε την σελίδα του στο Διαδίκτυο.
Κυριακή 20 Μαρτίου 2005
Διήγημα, Φριτς, Ντοζόις (Εκδήλωση 139)
Η ΑΛΕΦ μας κάλεσε στην ήσυχη καφετέρια για την ανάγνωση δυο διηγημάτων, που μετέφρασε το μέλος της λέσχης μας Γιώργος Γούλας.
Ο Φρίξος Κοψαχείλης διάβασε το
[The Misfortune Cookie (Μπισκοτάκι της Ατυχίας)]
του συγγραφέα Τσαρλς Φριτς (Charles Fritch) και ο Γιώργος Γούλας διάβασε το
[apres moi la deluge (Μετά από μένα ο κατακλυσμός)]
του συγγραφέα και επιμελητή συλλογών διηγημάτων Γκάρντνερ Ντοζόις (Gardner Dozois).
Ήσαν δυο μικρά διηγήματα, με εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα το ένα από το άλλο, επειδή αντιμετώπιζαν διαφορετικά τον παράγοντα τύχη.
Ο χώρος μας ενέπνευσε για εκτεταμένες συζητήσεις μετά την ανάγνωση.
Τόπος : Καφετέρια ΦΑΕΙΝΟΝ (Καλλιδρομίου και Μαυρομιχάλη)
Ημερομηνία : 20/03/2005
Τρίτη 15 Μαρτίου 2005
Φεστιβάλ ΕΦ στην Ερμούπολη
Αγαπητοί φίλοι της Άλεφ
σας στέλνω ένα ενημερωτικό σημείωμα για τη λέσχη σας, την ιστοσελίδα της και το περιοδικό της. Είστε ελεύθεροι να κάνετε όποια χρήση του νομίζετε. Ελπίζω ότι αρκετά μέλη της λέσχης θα αποφασίσουν να συνδυάσουν τριήμερες διακοπές με επιστημονική φαντασία στην Ερμούπολη. Εμείς πάντως θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε!
Φεστιβάλ της Ερμούπολης
Τι είναι αυτό το φρούτο;
Η ιδέα ήταν να διοργανώσουμε ένα θεματικό φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας με πολλές εκδηλώσεις και πολλά σημεία διεξαγωγής μέσα σε ένα τριήμερο. Για τη διοργάνωση δουλεύει μια ομάδα 7 ατόμων. Όχι, δεν έχουμε επίσημη «διοικητική» υπόσταση (πχ. σωματείο, όμιλος κλπ.). Ίσως δημιουργήσουμε του χρόνου, αν το φετινό φεστιβάλ πετύχει και αποφασίσουμε να το επαναλάβουμε!
Πότε γίνεται;
Παρασκευή 15 ως Κυριακή 17 Απριλίου. Έναρξη το απόγευμα της Παρασκευής, λήξη το μεσημέρι της Κυριακής.
Τι περιλαμβάνει;
Ξεκινήσαμε το Δεκέμβριο λέγοντας μεταξύ μας: «Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε 7 διαφορετικές εκδηλώσεις και ό,τι βγει. Αν προχωρήσουν τελικά οι 5 ή 6 δεν πειράζει». Για την ώρα μάλλον προχωρούν όλες. Αν όμως βρεθούμε με κάποια μείον, μην τα βάλετε μαζί μας! Ας δούμε λοιπόν τι ετοιμάζουμε:
____Ανάγνωση πρωτότυπων διηγημάτων φαντασίας από τρεις έλληνες συγγραφείς (Μιχάλης Μανωλιός, Γιάννης Στάγκος, Παναγιώτης Κούστας) με ταυτόχρονη έκθεση έργων σκίτσου και ζωγραφικής συριανών καλλιτεχνών (εμπνευσμένων από τα διηγήματα) και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Η ανάγνωση θα γίνει σε τρία διαφορετικά καφέ της Ερμούπολης.
____Συζήτηση – Στρογγυλό Τραπέζι ελλήνων συγγραφέων με θέμα «γιατί διαβάζω, γιατί γράφω επιστημονική φαντασία». Δηλώσεις συμμετοχής δεχόμαστε ακόμα! Προβλεπόμενος χώρος: Η ιστορική δημοτική βιβλιοθήκη Ερμούπολης.
____Προβολή ταινίας Επιστημονικής Φαντασίας στον κινηματογράφο της Ερμούπολης «Παλλάς». Η ταινία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.
____Προβολή dvd star trek σε καφέ της πόλης. Ίσως βγει και μια συζήτηση για την prime directive.
____Έκθεση φωτογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης (ιστορικό κτίριο) με θέμα «Φωτογραφίζοντας τον 22ο αιώνα». Συμμετοχές δεχόμαστε από όλη την Ελλάδα ως το τέλος Μαρτίου. Περιμένουμε από τους ενδιαφερόμενους έως τέσσερις τυπωμένες φωτογραφίες (μέχρι 40 εκ. μέγιστη διάσταση) έγχρωμες ή ασπρόμαυρες και ένα μικρό βιογραφικό.
____Έκθεση βιομηχανικού σχεδίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (Ερμούπολη, άλλο ένα ιστορικό κτίριο) με θέμα «Σχεδιάζοντας τον 22ο αιώνα». Τα έργα ετοιμάζουν οι φοιτητές του τμήματος βιομηχανικού σχεδίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ερμούπολη.
____Θεατρική παράσταση του διηγήματος του Ρόμπερτ Σέκλεϊ «Σκληρές Εξισώσεις». Διασκευή Νίκος Αλμπανόπουλος, σκηνοθεσία Γιάννα Ζωίδου, παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Μίμου Άπτου». Η παράσταση θα ανέβει στο Πνευματικό Κέντρο.
____Να μην ξεχάσουμε και το πάρτι γνωριμίας που θα γίνει την Παρασκευή βράδυ.
Πρόγραμμα με τα ακριβή σημεία του φεστιβάλ και τις ώρες των εκδηλώσεων θα εκδοθεί παραμονή της έναρξης.
Πού θα σας βρούμε;
Στο www.syrosfestival.gr. Στείλτε μας και email στο board@syrosfestival.gr ή πάρτε τηλέφωνο το Νίκο Αλμπανόπουλο στο 2281079047 εργάσιμες μέρες ως τις 4 το απόγευμα.
Πόσο κοστίζει;
Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Σε εμάς το φεστιβάλ θα κοστίσει 2 με 3 χιλ. € ή και λιγότερο. Προσπαθούμε να μαζέψουμε τα χρήματα ζητώντας μικρές ιδιωτικές εισφορές (30, 50, 100 € από μικρές συριανές επιχειρήσεις).
Πώς θα έρθουμε στη Σύρο;
Με πλοίο από τον Πειραιά. Τα εισιτήρια στα ταχύπλοα (2 ώρες 30 λεπτά) κοστίζουν περίπου 30 €. Στα πολύ καλά blue star ferries (3 ώρες 45 λεπτά) 18 – 30 € και στα υπόλοιπα πλοία (4 ώρες 30 λεπτά) 15 – 30 €. Τα πλοία φεύγουν συνήθως απέναντι από τον ηλεκτρικό. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε όλο το φεστιβάλ θα φύγετε από Πειραιά Παρασκευή πρωί, εναλλακτικά Παρασκευή απόγευμα. Αναχώρηση από Σύρο Κυριακή απόγευμα ή βράδυ. Υπάρχει και αεροπλάνο.
Πού θα μείνουμε;
Κλείστε έγκαιρα ξενοδοχείο. Από ό,τι γνωρίζω τα ξενοδοχεία κοστίζουν από 40 – 80 € η βραδιά, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια λιγότερο. Αν δεν θέλετε να χαθείτε ζητήστε μας βοήθεια για το κλείσιμο του δωματίου σας.
Να φέρουμε μαζί μαγιό;
Τα νερά τον Απρίλιο είναι ακόμα σχετικά κρύα. Αν όμως το μεσημέρι του Σαββάτου έχει λιακάδα, πάμε για ένα ομαδικό μπάνιο με τους πιο τολμηρούς (οκ, η προσεδάφιση σε πλανήτη των borg απαιτεί πολύ περισσότερο θάρρος....)
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Νίκος Αλμπανόπουλος
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2005
Νίκος Αλμπανόπουλος
Υπήρξε μέλος της Λέσχης Φανταστικού Ιωαννίνων.
Πήγε στην Ερμούπολη Σύρου και δημιούργησε εκεί, δίνοντας κίνηση σε μουσεία και καταστήματα της πόλης, ένα Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Κυριακή 6 Μαρτίου 2005
[Α star dreamer] & Παζάρι (Εκδήλωση 138)
Διεξήχθησαν, όπως είχε προγραμματισθεί, ένα
[παζάρι ειδών Ε.Φ.] και η προβολή του ντοκυμαντέρ
[The Star Dreamer] για το έργο του Πάβελ Κλουσάντσεφ (Pavel Klushantsev).
Για το παζάρι, προσφέρθηκαν προς πώληση βιβλία και περιοδικά, αφίσες και αντικείμενα Ε.Φ., παλιά μοντέλα και ό,τι άλλο είναι πιθανόν να αρέσει σε φίλους της Ε.Φ..
Ακολούθησε μια σύντομη προβολή (που επιμελήθηκε ο Γιώργος Κατσαβός) για το έργο του Ρώσου Πάβελ Κλουσάντσεφ. Πρόκειται για τον δημιουργό των ταινιών
[Meteor] (1947),
[Ο Δρόμος προς τ' αστέρια] (1957- συνέπεσε με την εκτόξευση του Σπούτνικ),
[Planet of storms] (1961- για την Αφροδίτη),
[The Moon] (1965),
[Mars] (1968).
Κάποιες ταινίες του τις αγόρασε ο Roger Corman, στις ΗΠΑ, τις ξαναμοντάρισε και έκανε τις "Voyage to the Prehistoric Planet" και "Voyage to the Planet of the Prehistoric Women". (Προβλήθηκαν σχετικά αποσπάσματα).
Τόπος : Αίθουσα Κασίων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 2ος όροφος)
Ημερομηνία : 06/03/2005
Κούστας Παναγιώτης (ΑΜ 070)
Δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα το 1989 στο περιοδικό [Πολιορκία].
Από το 2000 δημοσιεύει τα διηγήματά του στο ένθετο περιοδικό κόμικς και εφ [9] της Ελευθεροτυπίας. Συμμετείχε στην ανθολογία [9 Έλληνες Συγγραφείς ΕΦ] (2004).
Το διήγημά του [Ο Άθως Έμφοβος στον Ναό του Ήχου] μεταφράστηκε στα Αγγλικά και συμπεριλήφθηκε στην ανθολογία ευρωπαίων συγγραφέων [SFWA European Hall of Fame] (ΗΠΑ - 2007).
Κατά τα λοιπά, είναι σύζυγος της Χέντβιγκ Καρακούδα, και βιοπορίζεται από μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων (σενάρια κόμικς και τηλεοπτικών σειρών, bartendering, μεταφράσεις, freelance αρθρογραφία, ραδιοφωνικές εκπομπές, production assistance συναυλιών, κ.α.).
Το πρώτο βιβλίο του, [Έξι Δισεκατομμύρια Τρόποι Ζωής], κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις ΤΡΙΤΩΝ.
Καρακούδα Χέντβιγκ-Μαρία (ΑΜ 069)
Ιδ. Υπάλληλος και
Ελεύθερη Επαγγελματίας, συγγραφέας και μεταφράστρια.
Είναι το μέλος 069 της ΑΛΕΦ.
Παντελή Βασιλική (Σίσσυ) (ΑΜ 068)
Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε ιατρική στις Βρυξέλλες. Είναι Οφθαλμίατρος.
Από τον Δεκέμβριο 2004 ζει μόνιμα στην Αθήνα.
Δημοσιεύει τα διηγήματά της με ψευδώνυμο.
Το διήγημά της [Διαστημικό Καρναβάλι] δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο 2005 στο περιοδικό "9" της Ελευθεροτυπίας.
Το διήγημά της [Κάνδρα-Χαρ] περιλήφθηκε στην ανθολογία [Τρεις ματιές τ' αλλάζουν όλα] (εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος, 2007).
Είναι το μέλος 068 της ΑΛΕΦ.
Συνεργάστηκε στα Φανταστικά Χρονικά.
Τρίτη 1 Μαρτίου 2005
Έκθεση Ζωγραφικής του Σπύρου Βερύκιου
Έκθεση Ζωγραφικής του Σπύρου Βερύκιου
Ο Σπύρος Βερύκιος είναι ο δημιουργός του μικρών εξωγήινων που σας χαιρετούν (*) όταν μπαίνετε στον ιστοτόπο της Αλεφ.
Όσοι ενδιαφέρεσθε για μεγάλα έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη, μπορείτε να επισκεφθείτε την ατομική του έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, τηλ. 210-7213938.
Διάρκεια 15 Μαρτίου - 09 Απριλίου 2005.
Η Ελευθεροτυπία (15/03/2005) γράφει "Με χρώματα και συνθέσεις που παραπέμπουν σε έναν ιδιότυπο 'σοσιαλιστικό' ρεαλισμό, σε b-movies αλλά και σε pulp εξώφυλλα της δεκαετίας του '60, ο Βερύκιος απεικονίζει τη μυστική πλευρά της μητρόπολης".
Για να σας παρακινήσουμε, σας δίνουμε τους τίτλους των έργων που εκτίθενται:
100x150cm : 1. Το τέλος της παιδικής ηλικίας
150x220cm : 2. Εργοστάσιο σφηκών
100x130cm : 3. Σφυρί χωρίς αφέντη
100x120cm : 4. Ο Χ.Φ.Λάβκραφτ, ο Τίμοθυ Λήρυ και ο Ρόμπερτ Κραμπ κάνουν ηλιοθεραπεία στο Λος Άλαμος
150x180cm : 5. Αρπαγή στους ουρανούς
100x140cm : 6. Το φάντασμα στη μηχανή
100x200cm : 7. Εποχή των θαυμάτων Ι
100x200cm : 8. Εποχή των θαυμάτων ΙΙ
100x150cm : 9. Η τελευταία νύχτα πάνω στη γη
Για την ενημέρωση : Μανωλάς Εμμανουήλ
(* έλειψαν λίγο, από 31/03/2005 - 24/06/2006)
Βραβεία διηγήματος στην Λάρισα
Το μέλος μας Κώστας Κουτσούκος πήρε έπαινο για ένα διήγημά του, όπως είδαμε στην Ελευθεροτυπία της 01/03/2005 (σελ. 30).
Συνολικά 109 άτομα απ' όλη την χώρα πήραν μέρος στον διαγωνισμό διηγήματος που οργάνωσε η εφημερίδα [Ημερήσιος Κήρυκας] της Λάρισας.
Δόθηκαν βραβεία : 1ο στον Γιάννη Πλεμμένο (Καλαμάτα), 2ο στην Κατερίνα Ξάνθου (Αθήνα), 3ο στην Κατερίνα Λίτσιου.
Δόθηκαν έπαινοι : στον Κώστα Κουτσούκο (Αθήνα), στον Σπύρο Σιδέρη (Καρδίτσα), στην Χρυσαλένη Κουνδουνάρη (Λάρισα), στον Νίκο Σαμαρά (Λάρισα), στον Γιώργο Παπαχρήστου (Αθήνα), στην Τόνια Μασουρίδου (Αθήνα).
Δόθηκαν, για νικητές 16-20 ετών, βραβεία : 1ο Κώστας Φάκκας (Ρόδος), 2ο Αργύρης Φάκκας (Ρόδος), 3ο Ζήσης Αποστολίδης (Λάρισα).
(Για την μεταφορά : Μανωλάς Εμμανουήλ)