Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Άγγελος Μαστοράκης

Αγαπητοί φίλοι,
Το ιδρυτικό μας μέλος και επί σειρά ετών Πρόεδρος της Λέσχης μας Άγγελος Μαστοράκης, μάς άφησε χτες, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, ελάχιστες μόλις μέρες πριν κλείσει επίσημα ο σύλλογός μας τα δεκαοχτώ χρόνια ύπαρξής του.
Ο Άγγελος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες και πιο δραστήριες μορφές του Ελληνικού Φανταστικού και κυρίως της Επιστημονικής Φαντασίας, γνωστός για την εξαιρετική συνεισφορά του στο χώρο τόσο σε προσωπική όσο και σε επαγγελματική βάση.

Η πολιτική κηδεία του Άγγελου Μαστοράκη θα γίνει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και ώρα 3 μ.μ. από το νεκροταφείο του Σχιστού Πειραιά.

Εκ μέρους του Δ.Σ της ΑΛΕΦ
Βάσω Χρήστου




(Αντί στεφάνων, όσοι και όσες το επιθυμούν παρακαλούνται να διαθέσουν τα χρήματα σε δομές ή έμπρακτες δράσεις αλληλεγγύης).



Σύνδεσμοι Για τον Άγγελο Μαστοράκη

Portnet : http://www.portnet.gr/loxi-matia/5006-aggelos-mastorakis-over.html

Ιστορία της Ελληνικής Νεολαίας : http://freedomgreece.blogspot.gr/2016/02/blog-post_70.html

Lifo : http://www.lifo.gr/articles/people_articles/89502

Δισκάδικο : https://www.facebook.com/diskadiko/posts/422597954504675

Πουλικάκος και Εξαδάκτυλος : Σκόνη Πέτρες Λάσπη

Ταινία :  Πέφτουν οι Σφαίρες σαν το Χαλάζι

Ελληνικό Wiki Ε.Φ. : http://wiki.redworlds.gr/tiki-index.php?page=Άγγελος+Μαστοράκης

Unfollow, Π.Κ. : http://unfollow.com.gr/web-only/o-dikos-mou-angelos/

Δάφνη Χρονοπούλου : http://daphnechronopoulou.blogspot.gr/2016/02/rip_10.html

Δισκωρυχείο (2013) : http://diskoryxeion.blogspot.gr/2013/02/blog-post_19.html

Απλωταριά : http://www.aplotaria.gr/rip-mastorakis/

biblionet.gr : http://www.biblionet.gr/author/Άγγελος_Μαστοράκης

EnetPress : http://www.enetpress.gr/enet/index.php/politismos/item/4187-efyge-o-aggelos-mastorakis.html

ΕΣΗΕΑ : http://www.typologies.gr/2016/02/11/efyge-o-angelos-mastorakis/

Για το 9 : https://www.wikiwand.com/el/9_(περιοδικό)

Ένα Facebook Album (Frog Utopia Arts and Comics) : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1673659426218953.1073741834.1432150330369865&type=3

Αναρτήσεις στο ιστολόγιο της ΑΛΕΦ : http://alef-gr.blogspot.gr/search/label/_-ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ


Έγραψαν για τον Άγγελο Μαστοράκη...

"Σήμερα τα ξημερώματα έχασα τον αδελφό μου. Έδωσε παληκαρίσια μάχη με τον καρκίνο για 18 μήνες. Έφυγε πολύ ήσυχα." (Λευτέρης Μαστοράκης)

"κορίτσια κι αγόρια επί του προσωπικού:
κάθε άνθρωπος, κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα, χρειάζεται σε αυτή την ζωή έναν προφήτη, έναν ραββίνο κι έναν γκουρού.
τον προφήτη για να του μεταφέρει το λόγο του Θεού, τον ραββίνο για να του εξηγεί το λόγο του Θεού και τον γκουρού για να του λέει τι θα έκανε ο Θεός άμα φόραγε τα παπούτσια τα δικά του.
ο δικός μου ο προφήτης είναι ο Bob Dylan, ο δικός μου ο ραββίνος είναι ο Leonard Cohen κι ο δικός μου ο γκουρού ήταν ο Άγγελος Μαστοράκης. 
πέρασα δέκα χρόνια απ' τη ζωή μου με τον Άγγελο στο "9" της "Ελευθεροτυπίας", το περιοδικό που πήρε τη σκυτάλη απ' τη "Βαβέλ" της Νίκης Τζούδα κι έβαλε τα κόμικς σε όλα τα ελληνικά σπίτια. κι αυτά που έμαθα από τη σκέψη του, αυτά που κατάλαβα από το λόγο του, αυτά που ένοιωσα από τον τρόπο που αντιμετώπιζε τη ζωή, με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.
ο Άγγελος Μαστοράκης, επικεφαλής του "9", ακούραστος εργάτης της Επιστημονικής Φαντασίας εν Ελλάδι και ένας από τους σπουδαιότερους διανοούμενους του καιρού μας, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σήμερα στις 4 το πρωί. η πολιτική κηδεία του θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή. ελπίζω να μην παραστούν σε αυτή τα κωλόπαιδα που τον έβριζαν γιατί είχαν την εντύπωση ότι κονόμαγε εκατομμύρια.
ο Άγγελος πέθανε με μοναδική του περιουσία τα βιβλία του, τους δίσκους του και τις όμορφες στιγμές που είχε περάσει με τα φιλαράκια.
απέραντη θλίψη και να πα' να γαμηθούν όλα". (Χρήστος Ξανθάκης)

"Ένα αντίο (κι ένα δημόσιο "ευχαριστώ") στον Άγγελο Μαστοράκη, τον άνθρωπο που όσο πολύ λίγοι προώθησε την υπόθεση των ελληνικών κόμικς σ' ένα μεγάλο κοινό μέσω του ενθέτου "9"." (Σπύρος Δερβενιώτης)

"Σε αυτά που έγραψαν ήδη ο ΧΞ και ο ΣΔ για το θάνατο του Άγγελου Μαστοράκη θα ήθελα να προσθέσω ότι από την δημιουργική του τρέλα εκτός από τα κόμικς και την επιστημονική φαντασία "σκάφτηκαν" κι άλλοι τομείς της κοινωνίας μας και του πολιτισμού της. Ο Άγγελος υπήρξε μουσικός και ηχολήπτης σε μια εποχή που οι κονσόλες ήταν θηρία ανήμερα, τραβήχτηκε με τον ελληνικό κινηματογράφο, συμμετείχε και εξέδωσε εναλλακτικό τύπο, μετέφρασε βιβλία και ταινίες, ίδρυσε το Φεστιβάλ SFF-Rated κι έμπλεξε με ένα σωρό άλλες δραστηριότητες που ούτε καν γνωρίζω.
Πάνω από όλα όμως ήταν ένας άνθρωπος που άλλαζε τους ανθρώπους γύρω του μέσα από την προσωπική επαφή. Και όντας ένας από αυτούς που ειλικρινά ευεργετήθηκαν από αυτή τη σχέση ζωής μαζί του θέλω σήμερα να τον ευχαριστήσω, χωρίς να μπορώ ακόμα να τον αποχαιρετήσω.
Αφήνει μια Τρύπα στην καρδιά πολλών ανθρώπων...
" (Παναγιώτης Κούστας)

"Όταν αποχαιρετάς ένα φίλο παραμονεύουν τα «μεγάλα λόγια» και κινδυνεύεις να αναλωθείς σε κοινοτοπίες. Γνώρισα τον Άγγελο Μαστοράκη, λίγο καιρό από τότε που άρχισα να διδάσκω στον ΑΚΤΟ, όταν μου ζητήθηκε να λάβω μέρος ως μέλος της επιτροπής του πρώτου διαγωνισμού του 9. «Κολλήσαμε» με ένα μυστήριο τρόπο αμέσως με τον Άγγελο και το μεγάλο πειραχτήρι, παλιό γνώριμο Βαβέλ, τον Χρήστο τον Ξανθάκη και εκείνη η πρώτη μας συνεδρία-που είχε και απτά αποτελέσματα, αφού οι νικητές του διαγωνισμού έγιναν σημαντικοί δημιουργοί στη συνέχεια-ήταν η αρχή ειλικρινούς φιλίας και βαθιάς εκτίμησης. 
Για δέκα χρόνια, με εξαίρεση μια φορά νομίζω, ο Άγγελος, με τη χαρακτηριστική του βραχνάδα στη φωνή, έπαιρνε τηλέφωνο γύρω στην Άνοιξη και έλεγε «έχουμε επιτροπή», λίγο συνωμοτικά, σαν να με καλούσε σε πάρτυ. Υπήρχε ένα τσουρέκι -έγινε παράδοση- καφέδες και 200-300 έργα για αξιολόγηση. Οι βραβευμένοι καλλιτέχνες και νέοι δημιουργοί γίνονταν σπουδαστές μας στον ΑΚΤΟ για 3 χρόνια και μετά, οι πιο καλοί από αυτούς, πολλές φορές και πριν πάρουν το πτυχίο τους, ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή δημοσίευαν τη δουλειά τους στο 9. 
Είχε έναν τρόπο να μιλάει ανοιχτά και ειλικρινά ο Άγγελος. Αν και εσύ ήσουν ευθύς και καθαρός, ήταν αδύνατον να μη βρεις άκρη όσο και αν μπορεί αρχικά να νόμιζες πως θα υπήρχε διαφωνία. «Άκουγε». Στον μικρόκοσμο της Ελληνικής σκηνής των κόμικς, άφησε το στίγμα του, έδωσε τον αγώνα του με πάθος, χιούμορ και ευγένεια και πρόσφερε τις ευκαιρίες και την ώθηση σε τόσους και τόσους σχεδιαστές. 
Σε εκθέσεις, γιορτές κοινών φίλων και φεστιβάλ, ακόμα και τα «σκοτεινά χρόνια» μετά το κλείσιμο του 9, όποτε συναντιόμαστε πιάναμε το νήμα της συζήτησης σαν να βλεπόμαστε κάθε μέρα. Θα μας λείψει ο Άγγελος. 
Αντίο φίλε..." (Γιώργος Μπότσος, Διευθυντής κλάδου Sketch-Comics-Cartoon)


"Στον Άγγελο Μαστοράκη που έφυγε σήμερα τα ξημερώματα μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο δεν πρέπουν κλάματα.
Μόνον ευχαριστίες.
Για τη φιλία που μου χάρισε για 18 ολόκληρα χρόνια.
Για την ίδρυση της ΑΛΕΦ.
Για τις πολύτιμες συμβουλές, τις γνώσεις, τη στήριξη και την προώθηση της επιστημονικής φαντασίας σε όλους τους τομείς.
Για το χιούμορ και το αδιάψευστο κριτήριο.
Γιατί σταθήκαμε πλάι-πλάι τόσα χρόνια σε στιγμές που δεν ξεχνιούνται.
Για όλα αυτά και για πολλά άλλα ακόμα σ' ευχαριστώ.
Είναι μια παρηγόρια να ξέρω πως έχεις καλή παρέα εκεί που πήγες...
Καλό σου ταξίδι, Άγγελε...
" (Αντωνία Κατσαβού)

"Έφυγε ο φίλος, ο μέντορας, το άξιο αφεντικό στην Ελευθεροτυπία και το 9. Εδώ ένα από τα αστεία που έφτιαχνα για τα επετειακά 9. Τίποτα δεν είναι το ίδιο πια...πήγε να οργανώσει τους Μιχάλη Μιχαήλ, Μαρία Ηλέκτρα Ζογλοπίτου, Λάζαρο Ζήκο, etc... στο Cloud 9..." (Ηλίας Ταμπακέας)



"«Πολύ καλό, συγχαρητήρια», ήταν η πρώτη του ατάκα προς εμένα για ένα διήγημά μου, ακριβώς πριν την ανάγνωσή του στην ΑΛΕΦ, το 1999, όταν δεν ήμουν καν μέλος της.
«Ποιος είναι αυτός ο τύπος;» σκέφτηκα.
Δεν είχα ιδέα ότι μου μιλούσε μια μορφή της Επιστημονικής Φαντασίας στην Ελλάδα, ούτε πόσο αυστηρός ήταν ο Άγγελος και πόσο μεγάλο κομπλιμέντο είχα μόλις εισπράξει. Χρειάστηκε να περάσουν εφτά χρόνια για το επόμενο (ναι, τα μετρούσες ένα-ένα τα κομπλιμέντα του, ήταν τόσο σημαντικά). Μέχρι τότε είχα καταλάβει ότι οι γνώσεις του στο είδος της Ε.Φ. συναγωνίζονταν την αυστηρότητα και την ευθύτητά του. Έφαγα πολύ και χρήσιμο λογοτεχνικό ξύλο από τον Άγγελο και το χάρηκα με την ψυχή μου.
Όταν το ένθετο «9» της Ελευθεροτυπίας μείωσε δραστικά τις σελίδες του, φαντάστηκα ότι το πρώτο που θα έφευγε θα ήταν το διήγημα Ε.Φ. «Είσαι καλά;» μου είπε. «Αφού το ξέρεις ότι είμαι τρελός με την Επιστημονική Φαντασία. Ποτέ, όσο είμαι εγώ εδώ».
Συγγραφείς, κομίστες, αναγνώστες, σκηνοθέτες, μουσικοί, θεατές. Αντίο, Άγγελε. Σε συνοδεύουν πολλά ευχαριστώ πολλών ανθρώπων.
" (Μιχάλης Μανωλιός)

"Ήταν σημαντικός άνθρωπος. Αντίο Πρόεδρε!" (Εμμανουήλ Μανωλάς)

"Μόλις έμαθα ότι πέθανε ο Άγγελος Μαστοράκης, υπεύθυνος ύλης του "9" της Ελευθεροτυπίας.
Η σημασία του "9" στα ελληνικά κόμικς είναι γιγάντια όπως γνωρίζουν όλοι στο χώρο.
Αλλά σε πιο προσωπικό επίπεδο... για 8 χρόνια διαφωνούσαμε σχεδόν στα πάντα, τσακωνόμασταν τις μισές φορές που συναντιόμασταν και το τέλος της επαγγελματικής μας σχέσης ήταν επεισοδιακό...
και δεν του είπα ποτέ πόσο τον ευχαριστώ που μου έδωσε το ξεκίνημα μου στα κόμικς.
Δε θα είχα την καριέρα μου, τους φίλους μου και τη ζωή μου όπως είναι τώρα χωρίς τον Άγγελο Μαστοράκη. Σε ελάχιστους ανθρώπους χρωστάω περισσότερα.
Αντίο κι ευχαριστώ." (Ηλίας Κυριαζής)


"Στο εκατοστό τεύχος του "9" κάναμε οι σκιτσογράφοι του περιοδικού επετειακά σκίτσα. Η ιδέα (του Μαστοράκη) ήταν ο κάθε σκιτσογράφος να μιμηθεί το στυλ ενός άλλου. Εγώ έκανα το σκίτσο μου σε στυλ Ταμπακέα...
Το ξαναθυμάμαι ως ελάχιστο αποχαιρετισμό σ'έναν φίλο και μια σημαντική προσωπικότητα.
Καλό ταξίδι Άγγελε στον Άλφα του Κενταύρου..." (Πέτρος Ζερβός)

(27-3-2016)
Για την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Αλέκου Παπαδόπουλου
διαβάστε εδώ : http://alef-gr.blogspot.gr/2016/03/273.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: