Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

[The Thing] (Εκδήλωση 243)

"THE THING" (1982)
Κλασσική ταινία, απ' τις καλύτερες του είδους [Επιστημονική Φαντασία-Τρόμος]. Θα έλεγα η καλύτερη, σ' αυτό το είδος, μετά το "Alien".
Σκηνοθέτης: John Carpenter,
Σενάριο: Bill Lancaster (γιός του γνωστού μας, εξαιρετικού, Burt Lancaster), πάνω στο διήγημα του John W. Campbell Jr.,
Special Effects: Rob Bottin,
Παίζουν: Kurt Russell, Wilford Brimley, T.K.Carter...

Ο John Carpenter στις καλύτερες στιγμές του. Ο κλειστοφοβικός τρόμος μέσα σ' ένα απέραντο παγωμένο τοπίο! Η ιδέα [του πρωτεϊκού τέρατος που αντιγράφει το θύμα του] ή [φόβος για το ποιός είναι ο διπλανός σου, κι αν παραμένει αυτός που ήξερες, για καιρό].
Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται στο διήγημα "Who Goes There?" του Don A. Stuart (ψευδώνυμο του John W. Campbell Jr., αρχισυντάκtη του Astounding Science Fiction), που γράφτηκε το 1938 (περιέχεται, μεταφρασμένο, στην Ανθολογία ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΕΡΑΤΑ στις Εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ-1978).

Το θέμα μεταφέρθηκε δύο φορές στο cinema. Η πρώτη, to 1951, μας έδωσε το μαυρόασπρο, "The thing from another world" (προβλήθηκε απ' την ΑΛΕΦ στις 10-4-05). Η δεύτερη, του 1982, το "John Carpenter's Thing" είναι αυτή που στέκεται κοντά στο διήγημα κι είναι απ' τις ελάχιστες ταινίες που, σαν remake, είναι καλύτερη απ' την πρώτη προσπάθεια.

Η προβολή θα γίνει στην Αίθουσα Κασίων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 2ος όροφος), την Κυριακή, 16 - 5 - 10 και ώρα 20.00 κι η είσοδος θα 'ναι (όπως πάντα) ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: