Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Φανταστικά Χρονικά τεύχος 19

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, το 19ο τεύχος του περιοδικού της Α.Λ.Ε.Φ., θα λάβει τη θέση του στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ακολουθεί το editorial, της συντακτικής ομάδος του περιοδικού :

Ακόμα και οι συγγραφείς της ΕΦ κατοικούν σε σώματα που υπόκεινται στους γήινους περιορισμούς. Γι' αυτό, ίσως να βρείτε πως το τεύχος 19 έχει έναν τόνο κάπως μελαγχολικό, καθώς περιέχει κάποιους αποχαιρετισμούς.
Στους μήνες που μας πέρασαν, χρειάστηκε να πούμε αντίο σε πολύ κόσμο. Το 2012 χάσαμε τον καυστικό  Harry Harrison (87) και τον μεγάλο Ray Bradbury (92), ενώ το 2013 μάς πήρε  τον Richard Matheson (87) -I am Legend, The Shrinking Man και πολλά άλλα-, που άφησε εποχή τόσο στη λογοτεχνία, όσο και στον κινηματογράφο με τα σενάριά του, τον πολυγραφότατο Frederik Pohl (94), γνωστό μεταξύ άλλων για τη σειρά των Heeche και την τριλογία Eschaton, τον Jack Vance (97) και τις Ιστορίες της Ετοιμοθάνατης Γης του, όλους υπερπλήρεις ημερών. Μαζί τους έφυγε και ο μεγάλος δάσκαλος των ειδικών εφέ, και φίλος του Bradbudy, Ray Harryhausen (93). Το 2013 επίσης, ο Boris Strugatsky (79) αποφάσισε να συναντήσει τον αδερφό του, Arkady, στην τρομακτική, μα απίστευτα γοητευτική Ζώνη του Πικνίκ Δίπλα στον Δρόμο. Κι αν οι Αμερικανοί αποδείχτηκαν σχεδόν αιωνόβιοι, τα νέα που μας επιφύλασσε ο Σκωτσέζος Iain Banks (59) ήταν συγκλονιστικά· η νόσος του εξελίχθηκε ραγδαία, και μέσα σε τρεις μήνες ο δημιουργός του Culture και του ανατριχιαστικού Εργοστασίου Σφηκών έχασε τη μάχη με τη ζωή. Αξιοθαύμαστα ήταν το θάρρος και η καλή διάθεση με τα οποία αντιμετώπισε την κατάστασή του.
Σ' αυτό το τεύχος τιμούμε τον Banks με ένα αφιέρωμα στο έργο του, καθώς και τη μαχητική και εικονοκλάστρια φεμινίστρια της ΕΦ και του Φανταστικού Joanna Russ, που έφυγε τον Απρίλιο του 2011, σε ηλικία 74 ετών.
Επειδή όμως η ΕΦ συνεχίζει τον δρόμο της, με πολλές φρέσκες ιδέες και φωνές, στο τεύχος 19 φιλοξενούμε το διήγημα του Ken Liu, Το Χάρτινο Τσίρκο (The Paper Menagerie), που σάρωσε όλα τα μεγάλα βραβεία του χώρου, ενώ εγκαινιάζουμε και μια νέα στήλη, όπου παρουσιάζονται σύγχρονα βιβλία ΕΦ, που έχουν προκαλέσει αίσθηση διεθνώς. Έχουμε επίσης νέα από τα λογοτεχνικά εργαστήρια της ΑΛΕΦ, την ανθολογία της λέσχης μας – ΕΦΦάνταστες Ιστορίες – νέα απ’ το κινηματογραφικό μας Φεστιβάλ – SFF Rated 2013 – αλλά και νέα απ’ την Επιστημονική Φαντασία στην TV. Επίσης έχουμε και Βόλτα στα Ψηφιακά σοκάκια με παρουσίαση δύο φανταστικών κόσμων απ’ την Half Life Portal και την Mass Effect Trilogy.
Συνεχίζουν οι στήλες μας Συνέβη στο μεταξύ, με νέα που μας αφορούν και Τα Νέα της ΑΛΕΦ που είναι ένας μικρός απολογισμός απ’ τις εκδηλώσεις μας.  
Μπορεί να είχαμε πολλούς θανάτους πρόσφατα, να ξέρετε όμως ότι το πένθος δεν ταιριάζει στην ΕΦ. Όπως άνοιξαν οι προαναφερθέντες τις πύλες προς το θαυμαστό άγνωστο με το έργο τους, φεύγοντας τις άφησαν ανοιχτές πίσω τους, ώστε οι διάδοχοί τους να συνεχίσουν την εξερεύνηση, φτάνοντας όσο μακρύτερα μπορεί να πάει ο ανθρώπινος νους.


Η συντακτική ομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: