Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Ρουμανικό περιοδικό ΕΦ, SRSFF



Το βραβευμένο ρουμανικό ηλεκτρονικό περιοδικό SRSFF παρουσιάζει στην έκδοση του Δεκεμβρίου 2013 την ελληνική επιστημονική φαντασία και φάνταζυ, μέσα από τρεις συνεντεύξεις (Κώστας Παραδιάς, Παναγιώτης Κούστας και Μιχάλης Μανωλιός) τρεις αρχές διηγημάτων (των ίδιων συγγραφέων) και πέντε άρθρα (Κώστας Βουλαζέρης, τρία της Δόμνας Παστουρματζή και ένα του ρουμάνου editor Cristian Tamas).
Mπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη σελίδα τους. Scroll κάτω και δεξιά, εκεί που γράφει "Interviuri" και "Dosar: Grecia SF". (Το άρθρο του editor είναι πάνω δεξιά.)

Μιχάλης Μανωλιός

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Το Χεράκι στον Ιστό, από Παυλίνα Παμπούδη

Από τις εκδόσεις Ροές και στη σειρά Ελληνική Πεζογραφία, κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Παυλίνας Παμπούδη

ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα φανταστικού ρεαλισμού με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Η ηρωίδα, η Ξένη, αντιλαμβάνεται ξαφνικά πως βρίσκεται πιασμένη σ’ ένα δίχτυ: στον απέραντο ιστό μέσα στον οποίο είμαστε όλοι παγιδευμένοι. Και ανακαλύπτει πως, εφόσον αυτός ο ιστός είναι διάτρητος, εκείνη μπορεί να μπαινοβγαίνει σε μαύρες τρύπες χρόνου, σε «λήμματα» της ζωής της και της ζωής άλλων, πραγματικών ή μυθιστορηματικών προσώπων, και να οδηγείται από τον ένα κόμβο στον άλλο.
Κινητά τοπία, αναίτια γεγονότα, ανεξήγητες καταστάσεις, πεζοί βίοι (πολλές φορές και με τις δεύτερες εκδοχές τους), εντοπίζονται σε διαπλεκόμενες διαδρομές -που ακολουθούν ίσως τα ίχνη κάποιου ασύλληπτου συμπαντικού σχεδίου.

(Η Παυλίνα Παμπούδη είναι μέλος της ΑΛΕΦ).

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικη συνεστίαση 2013

Aγαπητοί φίλοι,
Όπως και κάθε χρόνο, η χειμερινή συνεστίαση της ΑΛΕΦ θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου.
Τόπος συνάντησης, το εστιατόριο Αλεξάνδρα, Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α & Ζωναρά 21, Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, Λεωφ. Αλεξάνδρας.
(Τηλ. 2106420874 2106434367)
Το σερβίρισμα θ' αρχίσει στις 21:00, ενώ η ώρα προσέλευσης είναι γύρω στις 20:30 για να τακτοποιηθούμε και να είναι δίκαιη και σωστή η μοιρασιά στα πρώτα πιάτα του μενού τα οποία αντιστοιχούν ανά τέσσερα άτομα.
Λεπτομέρειες του μενού παρακάτω:


Πρώτα πιάτα:
-Τυροκροκέτες   (ανά 4 άτομα)
-Μελιτζάνες με τυρί σαγανάκι   (ανά 4 άτομα)
-Σαλάτα πράσινη με τομάτα, αγγούρι, μαρούλι, πράσινες πιπεριές, κάπαρη, βαλσάμικο ξύδι και ελαιόλαδο αρωματισμένο με θυμάρι  (ανά 4 άτομα)                                                         

Κυρίως πιάτα (Επιλογή από)
-Μπιφτέκια από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά ψημένα στα κάρβουνα, πάνω σε ψητή τομάτα. Συνοδεύονται από πατάτες φούρνου      
-Σνίτσελ κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας και ρύζι με λαχανικά
-Χοιρινή μπριζόλα στα κάρβουνα. Συνοδεύεται από πατάτες φούρνου      
­

Τιμή ανά άτομο 14,00 ευρώ     (στην τιμή περιλαμβάνεται επιδόρπιο πορτοκαλόπιτα)


 Για την καλύτερη οργάνωσή μας, παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή (και αριθμό ατόμων), είτε απαντώντας σ' αυτό το mail (vasso.christou@gmail.com) είτε στο mail του Γιώργου και της Αντωνίας (gkatsav@otenet.gr).

Καλές Γιορτές σε όσους δεν δούμε ενδιάμεσα και σας περιμένουμε για φαγοπότι και γλέντι!

Εκ μέρους του Δ.Σ.
Βάσω Χρήστου

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

23ο Λογοτεχνικό Εργαστήριο της ΑΛΕΦ

Το 23ο Λογοτεχνικό Εργαστήριο της ΑΛΕΦ θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 10-11 Μαΐου 2014.

Δεκτά, όπως πάντα, γίνονται διηγήματα όλων των ειδών του φανταστικού, μέχρι 7.500 λέξεις.
Η αρχική ανακοίνωση για υποβολή διηγημάτων θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο του 2014.

Οι υπεύθυνοι διεξαγωγής του Εργαστηρίου
Κώστας Χαρίτος
Βάσω Χρήστου
Μιχάλης Μανωλιός

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Λίγα λόγια "Από τη Σκόνη"

Τέτη Θεοδώρου – Από τη σκόνη (Ars Nocturna, 2013)
Εξώφυλλο: Ελένη Λύρα, Καταφύγιο
ISBN: 978-618-5032-09-8

Οπισθόφυλλο:
Όσο κι αν μοιάζει ασήμαντο το πέρασμα από τη ζωή κάποιων ανθρώπων, αυτοί αφήνουν πίσω τους το μετείκασμά τους. Κι όπως η σκόνη χορεύει στον ήλιο, ο τόπος που έζησαν στροβιλίζεται από τον χρόνο και αναταράσσεται από τα ξεχασμένα τους ίχνη.
Στις γωνιές του τακτοποιημένου και καλά οργανωμένου αστικού τοπίου ελλοχεύουν αυτά τα σκοτεινά σημάδια, μέχρι να εισβάλλουν με βιαιότητα στην καθημερινή ζωή, δημιουργώντας αστικούς μύθους ή μεταφέροντας αλλόκοτες δοξασίες μιας άλλης εποχής.
Δέκα τέτοιες ρωγμές, απ’ όπου το αλλόκοσμο και η δεισιδαιμονία εισέρχονται σταδιακά και εξελίσσονται μέσα στην πόλη, χαράσσουν ένα μονοπάτι με αρχή την ιερότητα του θανάτου και περπατούν πίσω από τα βήματα της καταγεγραμμένης ιστορίας για ν’ αποκαλύψουν τη σκληρότητα, την αναλγησία, την ελπίδα, την παρακμή, το θαύμα, την τιμωρία και τέλος την επιβίωση της πρόληψης, από τις αρχές του περασμένου αιώνα έως την πρώτη δεκαετία του 21ου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το βιβλίο περιέχει δέκα ιστορίες που αρχίζουν από το 1911 και τελειώνουν το 2004.
 Η πρώτη τα «Ιερά Μονοπάτια» είναι η ιστορία που έχω ακούσει από την οικογένεια μου για το χτίσιμο μιας εκκλησίας και τα ψυχικά φαινόμενα που ακολουθούσαν τη γυναίκα που την έχτισε. 1911-1952
Η δεύτερη «Η αξιοπρέπεια ταιριάζει στο θάνατο», μιλάει για ένα από τα πρώτα γραφεία κηδειών στην Αθήνα και το αξιοπερίεργο είναι ότι διατηρείτο από γυναίκες. Περιγράφει τις αλλαγές στον τρόπο ταφής από τις αρχές του αιώνα 1906 έως το 1990.
Η τρίτη « Εκεί που ζούνε οι νεκροί», εξελίσσεται το 1947 και δυο γυναίκες , η μια αηδιασμένη από την διαφθορά και η άλλη έχοντας χάσει τον αδελφό της στον εμφύλιο για να αντιδράσουν κάνουν μάγια.
Η τέταρτη « Στο πέλαγος» εξετάζει την αντιμετώπιση του βρικόλακα στην επαρχία και περιγράφει την πείνα στα νησιά εξορίας. 1956
Η πέμπτη «Ο ανθρακωρύχος» είναι η ιστορία ενός μετανάστη στο Βέλγιο που έχει απομονωθεί από το περιβάλλον του και τον θεωρούν οι άλλοι δράκο. 1960
Η έκτη «Τρελή πορεία» είναι η ζωή μιας γυναίκας που ζει μέσα στην κακοποίηση και τρελαίνεται. 1960 
Η έβδομη «Τζην φούστα» εξελίσσεται το 1974 και είναι ιστορία μιας κόρης καθαρίστριας που κάνει προσκύνημα στην Τήνο για να ζήσει ένα θαύμα.
Η όγδοη «Ζητιάνοι» μιλάει για τους ζητιάνους στο κέντρο των Αθηνών το 1983. και για σινεμά με δυο έργα.
Η ένατη «Η εκκλησάρισσα» διαδραματίζεται το 2001 και περιγράφει ένα συνοικισμό που έχει αστικοποιηθεί αλλά κρύβει μυστικά και έχθρες από το παρελθόν.
Η δέκατη «Το δέντρο» πραγματεύεται τα ψυχανεμίσματα και χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να βρει την προέλευση τους. Διαδραματίζεται στο internetκαφέ μιας λουτρόπολης. 2004.

Βιογραφικό:
Η Τέτη Θεοδώρου γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά. Ασχολείται τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή και την ενδιαφέρουν κυρίως το Φανταστικό, τα λαογραφικά θέματα και η ποίηση. Έχει δημοσιεύσεις σε ομαδικές συλλογές διηγημάτων και ποίησης. Αυτή είναι το πρώτο της βιβλίο.

Ομαδικές συλλογές διηγημάτων:
Θρύλοι του Σύμπαντος
ΕΦφάνταστες ιστορίες

Ομαδικές συλλογές ποίησης:
Όνειρα των μύθων



Σάββατο, 07 Δεκέμβρη 2013, ώρα 18:00, Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50