Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Τσάι Πάρτι και Αλίκη του Κάρολ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

148 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ: 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ «ΑΛΙΚΗ» ΤΟΥ ΛΙΟΥΙΣ ΚΑΡΟΛ


''Alice! A childish story take,
And, with a gentle hand,
Lay it where Childhood' s dreams are twined
In Memory' s mystic band,
Like pilgrim' s wither'd wreath of flowers
pluck'd in a far off-land...''



Στις 26 Νοεμβρίου του 1865 εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (Alice’ s Adventures in Wonderland) του Λιούις Κάρολ, το παράδοξο ονειρικό παραμύθι που έμελλε να επηρεάσει γενιές μικρών και μεγάλων αναγνωστών. Για κάποιους σουρεαλιστική ιστορία με νοηματικούς γρίφους και κρυφούς συμβολισμούς, για άλλους περισσότερο ένα ευφάνταστο nonsense αφήγημα για παιδιά, «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» όχι μόνο χαράχτηκε μέσα στη συνείδηση και τη φαντασία του κοινού αλλά και ενέπνευσε μεγάλους καλλιτέχνες που της έδωσαν ο καθένας τους και μια νέα διάσταση, κάποιες φορές πιο σκοτεινή και ενήλικη, εμπλουτίζοντάς την με νέες αποχρώσεις και έννοιες. 



Αυτή την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο της Ars Nocturna (Λέκκα 23-25 εντός στοάς, τηλ. 2111835524) γιορτάζουμε την 148η επέτειο από την πρώτη έκδοση της «Αλίκης» και σας προσκαλούμε σε ένα μίνι αφιέρωμα στο έργο. 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

6.00μμ: Τσάι-πάρτι στο υπόγειο του βιβλιοπωλείου μας, εμπνευσμένο από την απαράμιλλη φαντασία του Λιούις Κάρολ.

7.30μμ: Η Παυλίνα Παμπούδη και η Ευαγγελία Κουλιζάκη παρουσιάζουν την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και μιλούν για το συγγραφέα, το έργο και τη μετάφρασή του στα Ελληνικά, ενώ ηθοποιοί θα ζωντανέψουν με την ανάγνωσή τους σκηνές απο το βιβλίο.

9.00μμ: Προβολή της ταινίας ″ALICE″ του Jan Svankmajer (1988), μια διαφορετική, πιο σκοτεινή και εφιαλτική προσέγγιση στο διάσημο παραμύθι. 

Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση με κλασικές και μοντέρνες εικονογραφήσεις της «Αλίκης» από τους John Tenniel, Arthur Rackham και Salvador Dali στο χώρο του βιβλιοπωλείου. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: