Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Προβολή, Blade Runner (Εκδήλωση 286)


BLADE RUNNER (1982)
Σκηνοθεσία: Ridley Scott,  Σενάριο: Hampton Fancher, David Webb Peoples και Philip K. Dick (πάνω στην νουβέλα του “Do Androids Dream of Electric Sheep?”), Παίζουν: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Daryl Hannah κ. ά.
  
   Πέρασαν 30 χρόνια, από μια ταινία, που άφησε εποχή και μπήκε στους καταλόγους των καλών ταινιών (ακόμα και εκτός είδους της). Χάραξε το ιδιότυπο μονοπάτι της φέρνοντας στην γενιά μας, χαρακτηριστικά των film noir, που δεν τα ξέραμε και μας γοήτευσαν.
   Ο υπαρξιακός προβληματισμός, παντρεμένος με φουτουριστικές απεικονίσεις, κάνει την ταινία μέτρο σύγκρισης για μελλοντικές δημιουργίες.
   Το θέμα της (το ξέρουμε όλοι πια) αναφέρεται στο κοντινό μέλλον (2019!), όπου ο πολιτισμός έχει φτιάξει μια γενιά «νεοδούλων», τις Ρέπλικες, και στα προβλήματα που δημιουργούνται.
 
   Η ταινία παίζεται στην 1η version, που αποτυπώνει και τις σκέψεις του ήρωά της Rick Deckard (Harrison Ford). Η version αυτή δεν υπάρχει, αφού αποσύρθηκε, για να κυκλοφορήσει η ταινία σε Directors Cut.
   To φιλμ ήταν υποψήφιο για 2 Oscar (Best Art Direction-Set Decoration και Best Effects-Visual Effects).
   Το 1983 πήραν το βραβείο HUGO για Best Dramatic Presentation, o David Webb Peoples(σενάριο), o Ridley Scott(σκηνοθεσία), ο Philip K. Dick(αρχική νουβέλα) κι ο Hampton Fancer(σενάριο).

   Η προβολή θα γίνει την Κυριακή, 14 – 10 – 2012, ώρα 19.30, στην Αίθουσα Κασίων, 3ης Σεπτεμβρίου 56 (2ος όροφος) κι η είσοδος είναι ελεύθερη.
Διάρκεια ταινίας 112’.  

Υπεύθυνος του Κινηματογραφικού τμήματος.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: