Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Νέο βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα

Το μέλος της ΑΛΕΦ Δημήτρης Φύσσας μας έστειλε ένα φιλικό e-mail για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του :

Γεια χαρά σ΄ όλον τον κόσμο, γνωστούς/-ες και αγνώστους/-ες

Οι σπουδαίοι συγγραφείς (αλφαβητικά) Θανάσης Βαλτινός, Απόστολος Δοξιάδης και Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης μού κάνουν την τιμή να παρουσιάσουν το σύντομο καινούργιο μου μυθιστόρημα, που λέγεται "Ο αναγνώστης του Σαββατοκύριακου" (Εκδόσεις Εστία, Αθήνα 2012): Βιβλιοπωλείο της Εστίας, Σόλωνος 60, τηλ.  2103615077 το Σάββατο 31 του Μάρτη, ώρα 12 το μεσημέρι. 

Θέμα του μυθιστορήματος είναι, ουσιαστικά, η ίδια η λογοτεχνία. 

Επισυνάπτω τη σχετική πρόσκληση και μερικά ακόμα στοιχεία, όπως τα έχει ετοιμάσει η "Εστία", κι ελπίζω να σας δω εκεί. Οι συγγραφείς που θα μιλήσουν είναι καλύτεροι από μένα, άρα σίγουρα θα έχουν βρει σημαντικά πράγματα να πουν. 


Καλή βδομάδα

Μήτσος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ
Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ 
Οι Εκδόσεις της Εστίας
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου:

Ο αναγνώστης του Σαββατοκύριακου


το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, στις 12:00 το μεσημέρι,
στο Βιβλιοπωλείο της Εστίας
 (Σόλωνος 60, Αθήνα. Τηλ.: 210 36 15 077).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 
Θανάσης Βαλτινός
Συγγραφέας 
Απόστολος Δοξιάδης
Συγγραφέας
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Συγγραφέας

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τον Σεπτέμβρη του 2004 η τριαντάρα Βάλια Σουρμελή, σκληρά εργαζόμενη και χαμηλά αμειβόμενη ιδιωτική υπάλληλος, προσλαμβάνεται ως αναγνώστρια λογοτεχνίας από τη Λόρα Μπραΐμη, μια καλλιεργημένη μεσήλικη αστή που ζει σε βίλα της Πολιτείας κι έχει χάσει τα μάτια της λίγον καιρό πριν, σε κάποιο μεγάλο δυστύχημα στο μετρό του Λονδίνου. Η Βάλια αρχίζει να διαβάζει μεγαλόφωνα στην εργοδότρια – ακροάτριά της, στην αρχή μόνο τ’ απογεύματα κι αργότερα όλη μέρα, πέντε μέρες τη βδομάδα, πλην Σαββατοκύριακου: κάθε Δευτέρα πρωί αρχίζει από εκεί που είχε σταματήσει Παρασκευή βράδυ. Μαζί με τη Λόρα, «ακούμε» κι εμείς αποσπάσματα από δέκα συγγραφείς: Βαλτινός, Καβάφης, Καμί, Καρυωτάκης, ντε Μοπασάν, Ροΐδης, Σάμπατο, Σπίνραντ, Τσάντλερ, Χατζής. Στο τραπέζι του φαγητού, μετά τις αναγνώσεις, συζητιούνται τόσο τα υπό ανάγνωση βιβλία, όσο και διάφορα ζητήματα που άπτονται της λογοτεχνίας, ενώ γίνεται αναφορά και σε πολλούς άλλους συγγραφείς. Ζώντας πλέον εν μέρει στη βίλα, η αναγνώστρια ανακαλύπτει τη χαρά που προσφέρει το διάβασμα κι αρχίζει να καλλιεργείται, αλλάζοντας σε πολλά πεδία ταυτόχρονα. Συγχρόνως, αναπτύσσει στενή σχέση με τη Λόρα και τον περίγυρό της, όπου προεξάρχει ο Σκοτσέζος γέροντας αρχιυπηρέτης Ρόμπερτ. Ωστόσο, το ότι τα Σαββατοκύριακα τη διώχνουν υποχρεωτικά και της απαγορεύουν ακόμα και να προσεγγίσει τη βίλα, την κάνει ν’ αναρωτιέται τι περίεργο συμβαίνει εκεί στο τέλος της κάθε βδομάδας. Μέχρι που μια Δευτέρα βρίσκει το τρέχον βιβλίο αναγνωσμένο πιο πέρα από το σημείο που το είχε αφήσει: εμφανίστηκε λοιπόν και αναγνώστης του Σαββατοκύριακου. Εκεί η διερώτησή της κορυφώνεται, αλλά κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να της λύσει τις απορίες. 
Ένα σύντομο μυθιστόρημα, ελαφρώς «δοκιμιώδες», με θέμα την ίδια την «άκακη λόξα» της λογοτεχνίας και την περίεργη έλξη που ασκεί στους αναγνώστες της. Συνάμα, ένα βιβλίο για το απρόβλεπτο των ανθρώπινων σχέσεων.  

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Δημήτρης Φύσσας (d.fyssas@gmail.com.) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία και Πολιτικές Επιστήμες, πέρασε από τα κόμματα της Αριστεράς, άσκησε ετερόκλητα επαγγέλματα κι έκανε τρία παιδιά και δύο εγγόνια. Σήμερα ασχολείται με ιδιαίτερα μαθήματα Γλώσσας – Λογοτεχνίας, εταιρική  και πολιτική επικοινωνία / κειμενογραφία, επιμέλεια κειμένων, λεξικογραφία, βιβλιοπαρουσίαση, αθηναιογραφία. Συνεργάζεται  με τις εφημερίδες  Athens Voice και Athens Review of books. Από τις εκδόσεις Εστία κυκλοφορούν τα βιβλία: 'Αγύριστο κεφάλι' (διηγήματα, Εστία 2004), 'Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος' (μυθιστόρημα, Εστία 2005).

Δεν υπάρχουν σχόλια: