Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2003

Χριστουγεννιάτικη Συνεστίαση (Εκδήλωση 112)

Η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συνεστίαση της ΑΛΕΦ έγινε, όπως πάντα, στις 27 Δεκεμβρίου.

Το μενού περιλάμβανε μεγάλη ποικιλία από ορεκτικά, σαλάτα, πατάτες κλπ και δυνατότητα επιλογής κύριου πιάτου από 10-15 διαφορετικά, με αντιπροσωπευτικότερα τα κλασικά: χοιρινή μπριζόλα, μοσχαρίσια μπριζόλα, ψαρονέφρι, μπιφτέκι, φιλέτο κοτόπουλο, παϊδάκια κλπ.

Τόπος : ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΡΤΙΝΗΣ, Πατησίων 289, δίπλα στον Άγιο Λουκά, τηλ. 210-2111063.

Ημερομηνία : 27/12/2003

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2003

[Η Τελική Λύση] (Εκδήλωση 111)

Ο συγγραφέας Κώστας Γρίβας παρουσίασε το βιβλίο του

[Η Τελική Λύση]

ένα "καθαρόαιμο" μυθιστόρημα γεωπολιτικής φαντασίας. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζουν τα δεδομένα, πόσο πιθανές είναι οι αλλαγές ισορροπιών, πόσο πιθανά είναι τα σενάρια πολέμου και συμμαχιών, πόσα μπορεί να έχουν αλλάξει μέσα σε λίγα χρόνια;

Μετά την παρουσίαση ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Τα βιβλία του συγγραφέα πραγματεύονται τον πόλεμο, συνδυάζοντας τόσο στοιχεία μυθιστορηματικής δράσης όσο και αναλυτική περιγραφή των μελλοντικών εξελίξεων στον τομέα της πολεμικής τεχνολογίας, από έναν κατ’ εξοχήν ειδήμονα.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να τα χαρακτηρίσουμε ως μυθιστορήματα «γεωπολιτικής» φαντασίας με έντονα στοιχεία «σκληρής» (από τεχνική άποψη) Ε.Φ.

Το περιβάλλον της δράσης αφορά πάντα τον Ελλαδικό χώρο (συμπεριλαμβανόμενης και της Κύπρου), ωστόσο είναι σαφέστατη η αναφορά στην παγκοσμιοποιημένη διάσταση και τις λεπτές, συχνά δυσδιάκριτες ισορροπίες που καθορίζουν την πορεία μίας πολεμικής σύγκρουσης.

Ο Κώστας Γρίβας είναι δημοσιογράφος, ειδικευμένος σε θέματα πολεμικής τεχνολογίας και γεωπολιτικής ανάλυσης. Από τις αρχές του 1996 μέχρι το Μάιο του 1999 υπήρξε αρχισυντάκτης του περιοδικού "Στρατηγική". Ο συγγραφέας έχει εκδώσει μια μελέτη με τίτλο 'Πόλεμος στον 21ο αιώνα', και επίσης τα μυθιστορήματα '2020: Επίθεση στην Ελλάδα', 'Ο Πόλεμος και η Σκιά' και 'Η Τελική Λύση'.

Τόπος : Ξενοδοχείο Αμαλία

Ημερομηνία : 21/12/2003

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2003

[Η Μύγα] (Εκδήλωση 110)

Ο Γιώργος Κατσαβός μας παρουσίασε (με τον νέο προβολέα της Λέσχης) την κλασική ταινία Επιστημονικής Φαντασίας, του 1958,

[The Fly (Η Μύγα)] .

Πρόκειται για το έργο του Kurt Neumann, με πρωταγωνιστές τους David Hedison, Patricia Owens και Vincent Price.
Ο [Κουρτ Νιούμαν] (όπως αποδίδεται το όνομα στο βιβλίο [Ο Φανταστικός Κινηματογράφος] του Δημήτρη Παναγιωτάτου, από όπου πήραμε αυτές τις πληροφορίες) είναι αμερικανός σκηνοθέτης (1908-1958). Στην δεκαετία του '50 ο Νιούμαν γύρισε μερικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας που υπήρξαν, για την εποχή τους, επιτυχίες.
1950 : [Πύραυλος Χ-Μ]
1957 : [Η γυναίκα που κυβερνούσε τον θάνατο], [Επίθεση από τον Κρόνο]
1958 : [Η μύγα]. Αυτή είναι μια έγχρωμη ταινία περισσότερο μυστηρίου και αγωνίας, παρά φρίκης και τρόμου όπως το remake του 1986 από τον David Kroneberg. Μια ταινία που σοκάρει με την υποβλητική της ατμόσφαιρα και όχι με τα σπέσιαλ εφέ της.

Τόπος : Αίθουσα Κασίων

Ημερομηνία : 14/12/2003